Usai sudah upacara majlis pernikahan dan resepsi kedua belah pihak. Kini, tiba masanya pasangan pengantin baru memulakan kehidupan berumahtangga sebagai suami isteri.Berpindah ke kediaman sendiri? Ya , pelbagai keperluan perlu di ambil kira baik dari segi luaran mahupun dalaman kediaman.

**media[452649]**
Interior rumah bukan hanya bergantung kepada faktor keluasan mahupun gaya interior yang diterapkan namun kedudukan perabot juga penting. Perabot di dalam sesebuah rumah turut membantu dalam memperindahkan ruang kediaman. Jika memilih kediaman apartmen atau kondominium, mungkin ruang agak terhad dan pemilihan perabot yang tidak terlalu besar adalah pilihan yang terbaik. Namun jika memilih kediaman teres dan sebagainya, soal ruang tidaklah menjadi satu masalah besar.

**media[452650]**

Antara pilihan masa kini, adakah anda mahu menggunakan perabot siap (ready stock) atau yang ditempah (custom furniture)?

Sebelum memutuskan untuk memilih yang mana satu, kenali terlebih dahulu kebaikan dan keburukan membeli perabot siap mahupun custom furniture.
**media[452646]**

PERABOT SIAP

IKLAN

Anda membelinya secara terus di kedai-kedai perabot. Jika anda lebih suka membeli perabot siap maka tiada masalah kerana ia boleh digunakan terus. Harganya juga jauh lebih murah jika dibandingkan dengan custom furniture. Rupa dan reka bentuknya lebih rapi.

Namun begitu, menggunakan perabot siap turut mempunyai kelemahannya. Biarpun perabot siap ini kelihatan hebat namun faktor kelemahannya juga mesti anda perhatikan agar tidak menyesal pada kemudian hari. Kelemahannya temasuklah:

1. Anda tidak mengetahui dengan lebih jelas tentang material apa yang digunakan.
2. Tidak tahu perabot tersebut akan bertahan berapa lama.
3. Ukuran perabot belum tentu sesuai dengan keluasan ruang rumah anda.
4. Walaupun reka bentuk perabot ada bermacam jenis, belum tentu sesuai dengan konsep atau gaya interior rumah anda.

**media[452645]**

IKLAN

CUSTOM FURNITURE

Nah, jika anda ingin menggunakan custom furniture atau dibuat khusus untuk dekorasi rumah anda terdapat banyak kelebihan yang akan diperolehi. Antaranya ialah:

Ukuran perabot sudah tentu sesuai dengan keluasan ruang rumah anda.
Bahan material yang akan digunakan juga boleh anda cari dan pilih sendiri bersama pereka hiasan dalaman demi mendapatkan kualiti perabot yang terbaik serta tahan lama.
Bermula rekaan sehinggalah kepada pemilihan warna perabot pun boleh anda ciptakan sesuai dengan konsep interior dan cita rasa anda.

IKLAN

**media[452652]**

Kelemahan custom furniture pula antaranya ialah;

1. Tempoh menghasilkannya agak panjang.
2. Harganya lebih mahal, lebih-lebih lagi jika anda menggunakan bahan yang berkualiti tinggi.
3. Hasilnya tidak sekemas buatan fabrik.

**media[452647]**

Jadi, sebaiknya ambil tahu mengenai bahan atau material yang digunakan di dalam pembuatan sofa yang menjadi pilihan agar anda alah membeli, menang memakai. Sofa bukanlah perabot yang perlu diganti setiap tahun. Jika anda bijak memilih sofa berkualiti, ia mampu bertahan sehingga 5 atau 10 tahun. Tepuk dada, tanya selera!

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI