Salah satu buah yang kaya dengan manfaat ialah lemon. Manfaat lemon untuk wajah telah terkenal sejak dahulu lagi sehingga tidak hairan jika banyak produk kecantikan yang menggunakan buah ini sebagai bahan asasnya.

Ia memiliki banyak kandungan yang baik untuk kesihatan tubuh serta kecantikan wajah iaitu vitamin B, vitamin C, protein, karbohidrat dan potanium. Apakah manfaat lemon untuk kecantikan wajah?

1. Lemon Dapat Mencerahkan Wajah

Kena Cuba Tip Ini! 5 Kelebihan Lemon Buat Wajah Bertukar Menjadi Cerah & Berseri

Apakah anda merasa wajah sudah terlihat kusam? Jangan bimbang, ternyata ada juga khasiat lemon untuk wajah kusam iaitu mencerahkan wajah. Vitamin C sangat tinggi dalam lemon dan menyingkir sel-sel kulit mati sehingga kulit akan kelihatan jauh lebih cerah. Penggunaan lemon ini sangat mudah, buat jus lemon dengan membelahnya terlebih dahulu kemudian diperah.

Lalu, tambahkan 2 sudu teh madu ke dalam lemon dan kacau sampai rata. Madu akan menghaluskan kulit, tetapi boleh juga diganti dengan air ataupun air mawar jika bahan tersebut belum tersedia. Oles campuran lemon dan madu tersebut ke seluruh bahagian wajah, biarkan 15 minit lalu bilas. Untuk hasil terbaik, lakukan rawatan ini satu kali seminggu.  Wajah kusam bukan lagi menjadi masalah anda.

IKLAN

2. Lemon Mengurangkan Jerawat Di Wajah

Masalah jerawat merupakan masalah yang banyak dialami oleh para remaja kerana meningkatnya hormon dan wajah tidak mendapatkan rawatan yang baik sehingga banyak kotoran yang menyumbat pori-pori akhirnya menimbulkan jerawat.

Lemon yang kaya vitamin C ini ternyata memiliki manfaat untuk wajah berjerawat, iaitu mengurangkan dan menghilangkan bekas jerawat mahupun kesan hitam di wajah. Kandungan dalam lemon akan mengeringkan jerawat lebih cepat dan mencerahkan noda-noda hitam. Cara penggunaannya sangat mudah, sediakan 1 buah lemon. Belah buah lemon menjadi dua bahagian dan perah hingga keluar airnya. Campurkan air lemon yang masih pekat tersebut dengan sedikit air sampai menjadi agak cair.

IKLAN

Celupkan kapas muka ke campuran air tersebut dan tempelkan ke bahagian wajah yang berjerawat. Biarkan selama 15 sampai hingga 20 minit hingga air lemon di wajah kering. Bilas wajah dengan air dan keringkan. Untuk hasil terbaik, lakukan rawatan ini sebanyak 2 hingga 3 kali dalam seminggu. Jerawat kita akan lebih cepat kering dan tidak meninggalkan bekas.

3. Lemon Mampu Mengawal Minyak Di Kulit

Kulit berminyak dapat menimbulkan berbagai-bagai masalah seperti jerawat, dan memiliki kulit berminyak dapat merosak penampilan seseorang kerana muka akan kelihatan berminyak. Bagi pemilik wajah berminyak, jangan bimbang kerana ada juga manfaat lemon untuk wajah berminyak. Asam di lemon dapat meluruhkan minyak di wajah dengan baik dan wajah anda tak akan lagi nampak sangat berkilau ketika difoto.

IKLAN

Rawatan wajah berminyak dengan lemon ini sangat mudah, siapkan buah lemon segar. Kemudian, potong lemon menjadi 2 bahagian. Basuh wajah dengan air suam terlebih dahulu dan pastikan sebelumnya bahawa wajah memang dalam keadaan bersih. Gosok-gosokkan salah 1 bahagian lemon ke seluruh wajah secara rata. Biarkan air lemon yang bertepek di wajah tersebut selama 15 hingga 20 minit. Lalu, bersihkan kembali wajah menggunakan air sejuk. Rawatan ini boleh dilakukan setiap hari untuk mengurangkan minyak di wajah.

4. Mengecilkan Pori-pori Pada Kulit Wajah

Membesarnya pori-pori kulit wajah dapat menyebabkan berbagai-bagai masalah seperti jerawat yang dapat merosak penampilan anda. Ternyata buah lemon mampu mengecilkan pori-pori di wajah secara semulajadi. Berikut cara penggunaan buah lemon untuk mengecilkan pori-pori:

  • Sediakan satu buah lemon segar. Peras lemon ke dalam mangkuk.
  • Campurkan air lemon dengan sedikit air kemudian kacau hingga rata.
  • Oles campuran air lemon itu pada bahagian seluruh wajah dengan menggunakan kapas.
  • Biarkan sekitar 15 minit, bilas dengan air bersih.
  • Keringkan dengan tuala lembut. Lakukan secara rutin setiap hari untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

5. Lemon Dapat Melembapkan Wajah

Uniknya lagi, terdapat manfaat lemon untuk wajah kering iaitu melembapkan wajah sehingga boleh juga dijadikan pelembap semula jadi. Vitamin yang terkandung di dalamnya akan menambah zat pada kulit sehingga kulit akan terasa lebih halus.

Sediakan satu biji lemon segar, setengah buah timun, dan setengah buah avokado. Kemudian perah lemon hingga keluar airnya, tumbuk atau parut timun hingga halus, dan kisar avokado hingga teksturnya menjadi seperti krim. Siapkan bekas yang bersih, kemudian campurkan ketiga bahan tersebut hingga rata. Sapukan ke seluruh bahagian wajah yang kering. Biarkan selama 20 minit, lalu bilas dengan air yang bersih. Untuk melembapkan kulit secara optimum, lakukan rawatan ini sebanyak tiga kali seminggu. Jika anda tidak menggunakan pelembap, langkah ini boleh dilakukan setiap hari (satu kali sehari).

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI