sekadar gambar hiasan

Mungkin rasa menikam kalbu, meminta diri bersabar atas cinta yang tidak berbalas. Tidak lama selepas itu, kita mungkin bertanya kepada diri sendiri, “Kenapa, saya selalu jatuh cinta dengan orang yang saya tidak dapat miiki?” Kadang-kadang, kita memberi pandangan bahawa hati kita jatuh cinta pada orang kita sukai adalah sesuatu yang mudah. Pada hakikatnya, ia sering lebih sukar.

Cintai tidak berbalas seperti ini cukup menyakitkan. Apatah lagi untuk menoleh dan menyapa, anda lebih suka berlalu begitu sahaja. Walaupun sebenarnya dia masih tidak kisah, tapi anehnya, cinta kita semakin tinggi. Adakah anda pernah tertanya-tanya mengapa kita suka jatuh cinta dengan seseorang yang kita tidak dapat miliki? Penjelasan ringkas ini berikut akan memberi.

Kenapa Kita Selalu Jatuh Cinta Pada Orang Yang Tak Dapat Kita Miliki?
sekadar gambar hiasan

1. Terlalu Menikmati Sensasi Dari Proses Mendekati

Sesetengah daripada kita sering rasa gembira jika adrenaline naik untuk mendapatkan seseorang. Dengan mengandaikan seseorang yang sukar untuk takluki adalah mesti diperolehi. Sehingga sesuatu yang mudah diperoleh dianggap kurang berharga, sementara yang sukar didapat adalah sesuatu yang sangat berharga.
Walaupun dalam realiti, ini tidak masuk akal, lelap sangat mendalam dalam euforia, terlupa melihat fakta realiti. Fakta bahawa dia benar-benar tidak pernah merasakan apa-apa perasaan pada kita.

2. Cinta Yang Tidak Berbalas Juga Membuat Anda Penat Menunggu

Bukan tanpa sebab, beberapa kali, dia mungkin telah menunjukkan tanda tidak suka pada anda. Tetapi hanya kerana ego kita sendiri, kita juga percaya bahawa suatu hari nanti dia juga akan menyukai kita.
Walaupun pada hakikatnya, kita bukanlah seorang yang dijangka menjadi pasangannya. Kadang-kadang kita rasa sukar untuk menyedari bahawa dia tidak suka. Tambahan pula, kita sering rasa lebih bebas untuk tetap menyukai dirinya. Kerana sejak awal dia tidak pernah suka, dan tidak pernah dilihat ingin menjadi lebih dekat dengan kita.

IKLAN

3. Mahu Berhenti, Beri Respons Kecil Terus Anda Membuka Hati

Tahu apa rasanya diabaikan, dicari hanya jika diperlukan bantuan, itu pasti tidak menyenangkan. Banyak kali kita berharap dapat disukai dengan cara yang sama, banyak kali kita juga harus menanggung kekecewaan kerana dia datang hanya kerana dia memerlukan bantuan.
Jatuh cinta kepada sesiapa pun tidak pernah salah, tetapi ia akan menjadi punca masalah jika anda menyiksa diri sendiri hanya kerana anda masih berharap pada dia yang tak mencintai anda. Lepaskan bebanmu, biarkan ia pergi. Jadi, jika memang dia masih tidak mahu membuka hatinya, cuba buka hati anda kepada seseorang selain daripada dia.

4. Rasa Aman Mencintanya Secara Diam-Diam

Jatuh cinta dengan seseorang yang kita tidak dapat miliki sememangnya mengecewakan. Jadi untuk menjauhkan diri daripada sakit hati, ramai di antara kita memilih untuk diam. Simpan semua kasih sayang, menyampaikan segala keinginan dari jarak jauh.

IKLAN

Setiap kali bersama, kita boleh rasakan kita memilikinya. Tetapi dalam sesetengah keadaan, kita rasa tergesa-gesa oleh orang yang cuba mendekatinya.

5. Mempunyai Dua Pilihan: Terus Percaya Untuk Mendapatkannya Atau Berhenti Kerana Sudah Lelah

Sekiranya anda berjaya mencairkan hatinya, mungkin keadaannya berbeza. Dianggap berjaya kerana ia boleh mengubah keputusan seseorang untuk menerima perasaan. Tetapi ia berbeza, jika sampai sekarang dia masih kekal dalam pilihannya.
Tidak menerima anda dan masih mengabaikan semua usaha anda. Tidak perlu meletakkan diri anda dalam sesuatu yang menyakitkan hati anda, anda mempunyai banyak peluang untuk dapat berkongsi perasaan anda dan mencintai orang lain.

IKLAN

6. Tidak Mengenai Yang Layak Atau Tidak, Setiap Orang Layak Untuk Menolak

Di luar sana ada ratusan juta orang yang dapat menerima dan membalas cinta anda. Tidak boleh memaksa seseorang untuk menerima diri kita, kerana anda perlu melatih diri anda untuk menjadi berlapang dada. Menerima semua bentuk kegagalan dan penolakan, termasuk menguruskan perasaan.

7. Untuk itu, Berhenti Mengharapkan Pada Si Dia Yang Tidak Anda Miliki

Sesungguhnya, kita tidak pernah tahu di mana hati dan perasaan akan berlabuh. Kehadiran cinta yang mengalir seringkali membuat fikiran terputus dan goyah. Tidak dapat lagi membezakan, di mana sesuatu boleh menjadi realiti dengan sesuatu yang hanya menjadi bualan.

Sepanjang masa ini dia akan bertindak balas kepada anda, bertindak dengan baik seolah-olah dia mengasihi anda, tetapi anda sendiri sudah tahu ada orang lain yang juga menaruh hatinya padanya. Orang yang mencintai dan mencintainya kembali. Tetapi kita bertanggungjawab, di mana cinta dan kasih sayang kita akan digantung.
Bersamanya seolah-olah suka kepada satu sama lain atau dia yang kelihatan menarik tetapi tidak boleh berjaya diteruskan. Tentukan pilihan anda, sebelum menyesali kerana terlalu lama berharap untuk sebuah kemustahilan.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI