Bila bercakap soal kahwin, ramai yang akan berasa teruja. Mana tidaknya, itulah hari yang ditunggu-tunggu selama ini. Segalanya mahu sempurna termasuklah gambar-gambar hari bahagia yang akan dibukukan untuk menjadi memori buat hari tua. Tambahan baru-baru ini ada pengantin yang sudah membuat pembayaran yang mahal tapi hasil gambar yang diberikan sangat menyedihkan. Walaupun kini di musim PKP, anda perlu menjaga SOP, jangan pula terlupa ada gambar kenangan yang indah pula. Majlis perlu diraikan, kesihatan dan keselamatan harus dijaga yan tuan puan.

Maka bermulalah kisah perjalanan mencari fotografer yang ideal untuk merakam detik-detik indah di hari bahagia nanti. Tetapi inilah yang sering menjadi dilema dan masalah bakal pengantin. Mereka tidak tahu akan cara bagaimana untuk memastikan segalanya berjalan dengan lancar. Eh bukan majlis saja perlu berjalan lancar ya, tetapi 'deklarasi' anda bersama fotografer juga perlulah smooth and clear.

1. Tinjau artworks

First thing first, perkara pertama yang anda harus lakukan adalah anda harus tinjau atau lihat sendiri hasil kerja fotografer tersebut. Lihat sendiri hasil kerja mereka sama ada ia benar-benar memenuhi citarasa anda atau pun tidak. Senang kata, stalk semua gambar-gambar mereka sampai habis di Facebook, Instagram dan sebagainya.

2. Lihat feedback orang ramai

Lepas tinjau artworks dan sekiranya anda berminat, langkah seterusnya adalah go through semua feedback dan komen-komen pelanggan mereka sebelum ini. Kalau anda kenal salah seorang pelanggan mereka, lebih baik anda bertanya sendiri dengan pelanggan mereka tersebut. Ingat, gambar yang cantik tak semestinya menjanjikan perjalanan mendapatkan album yang 'cantik' juga ya.

3. Sesuai dengan bajet

Gambar cantik. Feedback pun bagus. Jadi anda sudah boleh mula melihat pakej yang ditawarkan. Adakah ia bersesuaian dengan bajet anda atau pun tidak. Jikalau ragu-ragu dengan pakej yang dikenakan agak mahal, bandingkan dengan pakej fotografer yang lain. Bandingkan harga dan barang yang anda akan dapat melalui pakej tersebut.

4. Fahamkan pakej betul-betul

Fahamkan betul-betul pakej yang ditawarkan. Album saiz berapa, poster frame saiz berapa. Gambar pula berapa keping. Sebarang kemusykilan terus saja tanya kepada fotografer. Kami yakin tak akan ada fotografer pun yang akan faham sekiranya anda kurang jelas.

IKLAN

5. Base di mana?

Bayangkan sekiranya majlis di Terengganu tetapi fotografer pula berada di Kuala Lumpur. Anda perlu membayar lebih dari segi kos perjalanan dan penginapan. Selalunya pakej yang ditawarkan tidak termasuk dua benda ni.

Jadi kalau boleh cari fotografer yang sememangnya base berdekatan dengan majlis anda. Tapi kalau sanggup bayar lebih apa salahnya kan? Cuma, bila bab penginapan tu kenalah juga fikirkan. Jangan pula kononnya paksa fotografer tidur rumah pengantin sekali. Be professional!

IKLAN

6. Lihat sendiri contoh album

Rakyat marhaen tak akan faham apa itu photobook, custom album, mockup album, mockup sticky album dan banyak lagi lah. Jadi sebelum nak deal apa-apa, moleklah kiranya si pasangan pengantin turun dan berjumpa dengan fotografer itu sendiri. Lihat jenis album yang ditawarkan. Yelah, kadang-kadang saiz album ni tengok angka macam besar, bila dapat hhmm besar A4 pun tak sampai. So, jadilah pasangan pengantin yang bijak.

7. Terangkan tentatif penuh majlis

Sebagai pelanggan yang ingin menggunakan khidmat seorang fotografer, anda WAJIB menerangkan tentatif penuh majlis kepada fotografer tersebut awal-awal. Beritahu mereka details tempat (dewan atau rumah), exact time nikah, sanding, malam berinai dan sebagainya. Jangan nanti elok-elok fotografer ingatkan nikah saja, tiba-tiba ada malam berinai sekali. Dapat fotografer yang berhati perut untunglah. Tapi dapat yang memang strict pandai-pandailah suruh anak buah ambil pakai phone sendiri.

IKLAN

8. Pilih sama ada perlu satu atau lebih fotografer

Kalau jenis majlis yang besar tu ala-ala Wedding of The Year seelok-eloknya ambil lah lebih daripada seorang fotografer. Ketahuilah sememangnya tak akan terdaya seorang fotografer untuk cover seluruh majlis seorang diri. Jadi, sekiranya majlis anda besar, kami nasihatkan supaya cari fotografer yang mempunyai team sendiri. Lihat pakej dan pandai-pandailah berunding tentang harga dengan mereka.

9. Clear dengan cara bayaran

Sebagai pengantin, anda perlu jelas dengan cara bayaran bermula dari deposit sehinggalah selesai semasa mengambil gambar dan album. Deal betul-betul dengan fotografer, berapa kali bayaran perlu dibuat. Make sure anda terima resit supaya anda sendiri sedia maklum berapa bayaran yang sudah dibuat dan baki yang tinggal.

10. Pastikan ada hitam & putih

Mungkin tak semua fotografer buat benda macam ni. Tapi kami ingatkan supaya ada 'hitam putih' semasa anda menggunakan khidmat mereka. Ini bukan saja memudahkan kerja anda malah juga memudahkan kerja fotografer. Tak kisahlah sekiranya fotografer anda tu kawan baik sendiri ke apa, zaman sekarang 'hitam putih' ni memang penting.

gambar hiasan : Tangkap Pictures

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI