Terdetik hati, kalau aku menikah di usia muda ini, mampukah aku membahagiakan pasangan? Bersediakah aku bila menghadapi masalah kewangan? Apabila sebut mengenai kahwin muda, mungkin ada yang berfikiran negatif mengenai keputusan remaja yang ingin menamatkan zaman bujang mereka di usia muda. Banyak perkara yang kita tak tahu akan kahwin muda. Berumah tangga ini sebenarnya mematangkan.

Jika dahulu segala hal boleh diharapkan kepada ibu bapa, dengan berkahwin muda anda akan belajar pelbagai perihal alam rumah tangga seperti memasak, mengenal pelbagai keperluan barang basah, barang dapur dan sebagainya. Pengalaman berharga ini akan menjadikan anda lebih mahir dalam selok-belok alam rumah tangga. Lelaki ini yang dikenali Al Mubarak kongsi pengalaman berkahwin muda dan dikurniakan anak pada usia 20 tahun.

IKLAN

KAHWIN MUDA DAPAT BELAJAR BANYAK BENDA!

Saya sekarang sudah bergelar ayah di usia 20 tahun, ketika saya berumur 18 saya sudah berkahwin dengan isteri saya, saya hanya lulus SPM, nak bawak sijil untuk bekerja di syarikat syarikat susah, Jadi saya nekad,

 

Saya nekad ubah hidup mencari potensi diri, sebelum tu saya pernah bekerja sabagai guard di sebuah syarikat, saya tinggal dengan isteri di stor lama yang jamban di tutup simen, biasa orang baru kahwin. Kami kerja demi survive kehidupan,

 

Saya pernah di kutuk, “Kawin muda susah nak ada masa depan. Jadi waktu saya duduk dalam stor tu, saya rasa memang susah nak ada masa depan. Time tu kerja guard, Tahun 2015, paling sedih saya tak dibayar gaji sampai sekarang, ?

 

Kemudian saya cuba mencari perniagaan baru, saya mula cuba buat sewa roller blade, Sewa 1 kasut RM5. ada 7 kasut, sehari tu seorang je sewa, Ni part sedih, nak makan kami 2, Jadi RM5 tu la nak makan sehari, Punya susah kawin muda ni,

MULA CARI POTENSI DIRI

Betul orang cakap kawin muda susah nak jaga isteri nak bagi makan apa, gaji tak tetap,

 

Aku pon terasa betul kata2 tu,

 

Tahun 2016 aku mula cari potensi aku, sama ada aku boleh berniaga atau tak, Aku masuk la 1 seminar ni dekat KL..

 

Dalam seminar tu dia cakap tentang 13 S yang kena pegang untuk berjaya, Aku mula tak yakin sebab aku tak nampak dengan mata aku sendiri,

 

Lepas balik dari seminar aku cuba apply tengok apa betul ke 5 S boleh bantu aku atau tak…

IKLAN

Alhamdulillah, aku cuba tapi aku gagal, tapi aku baca balik S S tu.. Kemudian bangun balik, aku ada jual macam-macam, Nak survive, sambil-sambil tu aku pegang S tu,

 

Part paling sedih Isteri aku nak bersalin bulan 12 2016, Dia tanya, “Abang, Ada duit x nak bersalin ni. “Sebenarnya di hati ada RM50 je..

 

Aku Baca S tu balik ! Aku Pegang Lagi S tu!

 

Sedih weeyy! Aku mula belajar dari S, dan Alhamdulillah S tu memang banyak bantu!

 

Jadi boleh tengok sendiri apa yang BH tulis dlm artikel diorang..

 

Kat sini aku share S untuk pasangan baru kahwin yang berniaga macam aku,

 

S – Serah 

 

S – Syukur

 

S – Selawat

 

S – Sedekah

 

S – Solat

 

Jadi kalau korang yang baru kahwin atau nak kahwin jangan takut pegang pada 5S ni sampai korang berjaya in sha Allah paling kurang dua tahun ja. Jadi tolong share dan tag pada yang takut nak kahwin muda…

IKLAN

Tak salah kahwin muda jika sedar komitmen kita setelah berumah tangga. Nak enjoy, ajaklah pasangan bersama. Ingat keberkatan dalam perkahwinan tu yang buat kita bahagia. Jika bahagia pasangan kita, maka bahagialah kita. Setiap apa yang hendak di lakukan, jangan ketepikan pasangan anda! Ingat janji ketika bercinta, susah senang bersama…

Sumber Gambar: FB Al Mubarak dan Isteri