Kedengaran agak janggal bila garam boleh digunakan untuk rawatan wajah. Tahukah anda ada beberapa manfaat garam untuk wajah. Selain mudah , hanya menggunakan kos yang sedikit anda  untuk mendapatkan wajah yang mulus.

1. Garam Dapat Mengurangkan Jerawat Di Wajah

Salah satu manfaat garam untuk wajah berjerawat ialah mengurang dan menyembuhkan jerawat. Ini disebabkan kandungan potasium mahupun belerang yang terdapat di dalam garam. Dua komponen ini akan bekerja untuk menyeimbangkan konsentrasi air di dalam kulit serta menghilangkan kotoran yang boleh membuat jerawat bertambah parah. Untuk menghilangkan jerawat menggunakan garam, sebenarnya cara yang perlu dilakukan tidak sukar. Siapkan 2 hingga 3 sudu makan garam terlebih dahulu.

Tambahkan 150 mililiter air ke dalam garam dan panaskan campuran air garam tersebut di periuk. Ambil sehelai tuala untuk menjaga rambut agar tidak jatuh ke area kening, ikat tuala tersebut, kemudian hadapkan muka ke periuk berisi air garam. Biarkan wap air garam tersebut terkena di wajah selama 15 hingga 20 minit. Perlu diingat bahawa pengguna contact lense sebaiknya  dibuang terlebih dahulu sebelum membuat rawatan ini. Pastikan juga sebelumnya bahawa wajah yang akan diwap dengan air garam sudah bersih. Oleh itu, bersihkan terlebih dahulu wajah anda dengan sabun pembersih wajah.

IKLAN

Lihat Kelebihan Garam Yang Boleh Buat Wajah Halus Mulus

IKLAN

Garam Mampu Mengawal Kandungan Minyak Di Wajah

Manfaat garam untuk wajah berminyak ialah mengawal minyak di wajah kita dengan baik. Alasannya sama dengan alasan untuk wajah berjerawat, iaitu kerana garam mengandungi potasium mahupun belerang di dalamnya. Cara mengawal minyak menggunakan air garam ini sangat mudah, wapkan wajah menggunakan air garam setiap malam hari sebelum tidur atau dengan membilas wajah menggunakan air garam. Lakukan sesuai dengan waktu anda. Wajah tidak akan nampak berkilau dan anda pun akan merasa jauh lebih percaya diri.

IKLAN

 Garam Berperanan Sebagai Detoks Wajah

Khasiat garam untuk wajah yang lain adalah mendetoksifikasi segala sesuatu yang buruk di wajah dengan baik. Caranya juga cukup sederhana, ikuti saja langkah-langkah berikut ini dengan teratur. Pertama, siapkan 2 hingga 3 sudu makan garam. Campurkan garam tersebut dalam air yang suam sampai larut.

Basuh wajah dengan air garam tersebut lalu biarkan selama 10 minit atau kurang. Wajah akan terus terasa lebih segar kerana kotoran mahupun racun di wajah sudah hilang. Agar wajah lebih anjal dan bersinar,  lakukan rawatan ini setiap 2 hari sekali. Wajah juga akan bebas dari jerawat kerana dibersihkan secara mendalam.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI