Topik gaji ini semestinya menjadi titik tolak seseorang itu untuk menjalani kehidupan sebagai seorang pekerja. Tidak kiralah di dalam sektor kerajaan mahupun swasta. Dan buat yang baru bekerja anda disarankan mempunyai simpanan sekurang-kurangnya 6 bulan gaji. Huishh macam mana pula tu? Macam susah je kan?

Tapi sebenarnya semua itu boleh direalisasikan jika anda menguruskannya dengan betul. Jom ikuti tips yang sangat berguna oleh Syafieqah A'lya ini:

Gaji bersih RM1800

Komitmen bulanan :
Motor RM280
Duit poket parents RM150
PTPTN RM100
Miscellaneous RM200
Takaful RM80

Jumlah bersih RM990

1. Simpan 6 bulan gaji

Permulaan bekerja anda disarankan mempunyai simpanan sekurang-kurangnya 6 bulan gaji. Banyak? Mula simpan sikit-sikit, ianya penting sebagai simpanan kecemasan, jika anda diberhentikan kerja atau berhenti kerja.

IKLAN

2. Buat kiraan

RM1800 X 6 bulan = RM10,800
RM10,800 / 24 bulan = RM450
RM10,800 / 36 bulan = RM300
RM10,800 / 48 bulan = RM225

Anda kena simpan RM225 sebulan untuk capai 6 bulan gaji dalam tempoh 4 tahun. Anda rasa lama nak tunggu sampai 4 tahun? Anda kurangkan jadi minimum simpanan 3 bulan gaji:

RM1800 X 3 bulan = RM5,400
RM5400 / 24 bulan = RM225

3. Apply ASB

Pada tahun berikutnya, anda mula apply ASB financing RM30K untuk tempoh 30 tahun. Bulanan RM165 tanpa takaful. Anda kekalkan pelaburan ini selama tempoh 3 tahun tanpa ambil dividen dan batalkan pelaburan. Hasilnya baki prinsipal + dividen terkumpul = RM1350 + RM7,009 = RM8,359

4. RM100 sebulan simpanan cash

Dalam tahun yang sama apabila anda apply ASB Financing, anda juga mula simpan RM100 sebulan sebagai simpanan cash anda di ASB. Bermakna simpanan bulanan anda adalah RM265. Hasil simpanan selepas 3 tahun adalah RM4,017

5. Beli rumah pertama kurang RM100 ribu

Pada tahun kelima juga simpanan epf akaun 2 anda ada jumlah lebih kurang RM10,000. Gunakan duit ini untuk beli Rumah pertama yang berharga kurang RM100K. Tak jumpa? Cuba cari. Mesti jumpa

6. Simpanan keseluruhan

Hasil simpanan keseluruhan adalah:

Simpanan kecemasan: RM5400
Pembiayaan ASB financing: RM8,359
Simpanan cash di ASB: RM4,017
Epf akaun 2: RM10,000
Jumlah: RM27,776

7. Simpan untuk masa depan

Gunakan duit ini sebaiknya. Lebih baik lagi apabila bakal pasangan juga mempunyai simpanan yang lebih kurang sama. Anda berdua akan dapat jumlah cash RM54K. Seronok kan. Jangan guna untuk enjoy sakan. Simpan pula untuk masa depan.

8. Reward diri yang sudah penat bekerja

Anda tahan kehendak anda sementara untuk miliki rumah dan berkeluarga. Jika bakal pasangan tak boleh tunggu 5 tahun. Anda adjust lah sampai cukup duit untuk kahwin dan miliki rumah pertama. Jangan banyak berfoya-foya sekali sekala pergi travel tidak mengapa. Reward lah diri anda yang penat bekerja.