Amalan bersedekah sangat disarankan dalam Islam. Di sebalik sedekah yang kita lakukan, ia memberi makna yang sangat mendalam kepada orang lain yang menerimanya. Perkongsian mengenai ‘sedekah Subuh’ ini mungkin boleh ubah persepsi anda tentang amal jariah yang mulia ini.
Ramai yang bersedekah kerana ingin membantu orang lain. Ada juga yang bersedekah untuk melunaskan nazar. Paling pasti, amalan yang kita lakukan ini adalah untuk mendapat keredaan Allah. Dari laman Facebook Jentik Hati, sedikit sebanyak membuka minat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sedekah Subuh.
************
Kenapa sedekah subuh? Bukan bererti tidak boleh bersedekah di Waktu lain. Semua sedekah boleh, di setiap waktu dan di setiap saat. Setiap hari, sama ada hari Jumaat atau bukan hari Jumaat.
.
Tetapi sedekah subuh itu termasuk dalam sedekah terbaik. Kenapa? Kata Rasullah, setiap subuh Allah turunkan Malaikat mendoakan orang yang bersedekah subuh.
Dari Abu Hurairah, Nabi Muhammad SAW bersabda “Ya Allah, gantikan yang lebih baik bagi orang-orang yang infaq di subuh hari”
Sedangkan satu lagi riwayat Bukhary “Ya Allah, berikan kerosakkan bagi orang yang menahan hartanya”.
Sediakan satu tabung dirumah. Setiap habis solat subuh, isikan sedekah di dalam tabung dan berdoalah. Niatlah di dalam hati dengan terperinci untuk dunia dan akhirat.
“Ya Allah, dgn berkah sedekah ini mudahkan lah pekerjaan saya”.
“Ya Allah, dgn sedekah ini aku mohon sampaikan pahalanya utk kedua orang tua ku”.
“Ya Allah, dgn berkah sedekah ini tenangkan hati dan jiwa aku supaya tidak emosi lagi”, contoh2nya.
Waktu mustajab selepas solat subuh dan sebelum waktu syuruk. Maka segerakanlah, jangan terlepas waktu syuruk itu.
Rutinkan setiap hari, sehingga 30 – 40 hari. Sesudah sampai masanya, agihkan sedekah2 itu kpd anak yatim/surau masjid atau mana mana amalan terbaik.
Yang solat subuhnya di surau atau Masjid sedekahnya masukkan di tabung surau atau masjid.
Biasakan sedekah subuh walau cuma RM1, walau di lakukan secara istiqomah disitu dapat doa malaikat, doa malaikat mustajab di sisi Allah.
Dari perkongsian Ustaz Syekh Ali Jaber.
Wallahualam.
Wassalam.
Kredit : Normah Omar melalui laman Facebook Jentik Hati
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI