Selagi boleh berjimat, selagi itu kita akan gunakan segala skill yang ada untuk jadikan majlis perkahwinan penuh meriah. Selalunya untuk berarak dari rumah ke lokasi perkahwinan, mesti pengantin akan menaiki kereta yang dihias. Apa kata buat sendiri hiasan kereta anda.
Dari perkongsian BK Kayangan, cara-cara ini cukup mudah untuk diikut. Hiasan yang simple, dengan pilihan rona yang menarik akan menampakkan kereta pengantin lebih eksklusif namun pada bajet yang sangat berpatutan!
Bahan-bahan:
Kain net 2 warna ( 7 hingga 8 meter jika nak buat depan dan belakang)
Riben
Polisterin bulat
Bunga
Glue gun dan glue stick
Gunting
Cara membuat:
1. Potong kain net dengan jarak dari bahagian depan kereta sehingga ke cermin sisi (side mirror).
2. Potong kepada dua bahagian secara memanjang. Jadi anda akan dapat dua bahagian dari warna berlainan.
3. Ikat bunjut pada bahagian hujung net dengan menggunakan riben. Ulang cara yang sama pada net yang lain.
Ads
4. Kemudian cantumkan kedua-dua bahagian yang sudah diikat bunjut.
5. Seterusnya, letakkan kain net tadi di bahagian bonet kereta untuk sesuaikan kedudukan dan jarak di kira dan kanan.
6. Ikat bahagian kain yang sudah dibunjutkan ke gril kereta dengan menggunakan riben.
7. Kemaskan kain net yang lebih tadi dan ikat pada pangkal cermin sisi dengan menggunakan riben. Potong bahagian kain net yang berlebihan.
Ads
8. Bila dah siap ikat,hasilnya akan jadi seperti dalam gambar.
9. Potong lagi kain net sepanjang 2 atau 3 jengkal.
10. Bunjutkan bahagian tengah dan ikat dengan riben.
11. Ikat pada bahagian tengah riben yang sudah dibunjut awal-awal tadi.
Ads
12. Untuk bahagian bunga, tebuk lubang untuk memasukkan riben seperti di dalam gambar.
13. Cucukkan bunga pada polisterin mengikut kreativiti. Gunakan glue gun untuk melekatkan bunga pada polisterin supaya tidak mudah tercabut apabila ditiup angin.
14. Bila dah penuh, akan jadi begini.
15. Ikat riben pada polisterin tadi di bahagian tengah kain net.
16. Untuk kemasan, boleh letakkan riben gebu pada bahagian pangkal cermin sisi.
17. Gunakan riben yang sama untuk bahagian pintu.
18. Dah siap!
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Jika di rumah ada tanam pokok mangga dan berbuah lebat ini mungkin boleh jadi idea untuk hidangan. Selain itu boleh juga buat bisnes dan sekarang jualan jeruk mangga asam boi memang laris!
Tapi syaratnya jeruk mangga asam boi ini kenalah sedap dan ranggup. Macam mana nak hasilkan jeruk mangga asam boi yang ranggupnya krup krap? Boleh cuba perkongsian resipi Sham Sabri ini. Cara buat jeruk mangga asam boi krup krap. Ada tak hantu atau peminat jeruk mangga asam boi macam sis? Sis nk share resepi.. Sukatan ikut sesedap rasa uolls ya.
Bahan-bahan:
2 biji mangga
5 – 6 biji cili api ( boleh dikurang/ ditambah)
3 – 4 sudu makan gula pasir
5 biji asam boi
1/4 cawan ais krim soda ( nak letak lebih pun boleh)
Penyediaan
Kupas mangga, potong atau hiris memanjang, basuh dan toskan.
Masukkan ke dalam balang lalu campurkan semua bahan-bahan lain – gula, cili api, asam boi, dan ais krim soda.
Simpan dalam peti ais semalaman sebelum makan. Hasilnya jeruk mangga yang ranggup gitu. Selamat mencuba.
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Puas memikirkan cenderahati apa yang bersesuaian untuk tetamu? Jika masih berkira-kira untuk memberikan apa yang terbaik buat mereka yang hadir ke majlis anda, apa kata cuba buat sendiri beg uncang untuk mengisi gula-gula atau yang bersesuaian dengannya.
Istimewanya, beng uncang ini tidak perlu dijahit. Jadi bakal pengantin tidak perlu risau jika anda tidak mempunyai bakat atau kreativiti dalam bidang jahitan.
Kebanyakan fabrik ini anda boleh dapati daripada lebihan perca kain, sangat ekonomi dan menarik!
(Beg mini bersaiz 8″T x 4″L)
Bahan-Bahan:
1. Fabrik kain mengikut pilihan anda
2. 3/8” pelekat Fusible ( gunakan yang mudah lekat apabila diseterika)
3. Pinking Shears atau gunting corak
4. Pensel atau kapur
5. Pembaris
6. Seterika
Langkah 1
Mulakan di hujung fabrik anda, lipat fabrik tadi supaya sisi yang baik di bahagian dalam. Lipatan tersebut ialah di bahagian bawah beg anda. Ukurannya 8 1/4″ T daripada lipatan bahagian sisi. Ukur 5″ untuk bahagian atas beg dan lukis garisan menggunakan pensel atau kapur; lukis garisan lain di sepanjang sisi sebagaimana dilihat dalam foto ini.
Langkah 2
Gunakan gunting corak untuk memotong bahagian atas fabrik. Jika anda menggunakan pensel untuk membuat garisan, pastikan anda memotong di sepanjang garisan tersebut.
Langkah 3
Gunakan gunting untuk memotong bahagian sisi.
Langkah 4
Sekarang beg anda telah siap dipotong, tekan setiap bahagian tepi penjuru serentak. Inilah ketikanya anda menggunakan pelekat fusible; tekan bahagian penjuru supaya tidak ada bukaan di bawah penjuru setiap beg.
Langkah 5
Buka fabrik tadi dengan menghala ke atas. Mula dari bahagian bawah letakkan pelekat fusible di kedua dua sisi kain, letak berdekatan bahagian sisi.
Langkah 6
Baca langkah pengguna pelekat fusible; ia akan beritahu anda tempat yang sesuai untuk meletakkannya. Lipat dan tekan fabrik kedua dua bahagian kain mengikut arahan pada pakej. Tekan beg tersebut di kedua dua bahagian untuk pastikan ia sempurna.
Langkah 7
Terbalikkan beg ke bahagian yang betul. Betulkan bahagian sisi menggunakan pensel dan pembaris.
Langkah 8
Seterika kelim tepi.
Langkah 9
Gunakan reben dari cebisan kain untuk mengikat beg dan isikan gula-gula atau coklat yang ingin diberikan kepada tetamu. Untuk kesan yang lebih rustic , gunakan fabrik berbeza untuk setiap beg yang dihasilkan.
Tak perlu campuran tepung, garam dan perasa. Hanya goreng kosong tapi confirm bertambah.
Empunya resepi turut berkongsi tips supayan rendam terlebih dahulu bawang dengan air bagi mengelakkan mata pedih sewaktu mengupas kulitnya.
Dan jika tidak mahu mata pedih sewaktu menghiris bawang, simpan bawang yang telah dikupas di dalam peti ais.
.
.
Cara:
1.Goreng bawang seperti biasa menggunakan minyak yang banyak dan api panas.
2.Apabila bawang mula garing dan agak keperangan, terus angkat. Jangan tunggu sehingga bawang bertukar warna gelap, nanti rasanya hangus dan pahit.
3.Tunggu bawang betul-betul sejuk baru masukkan ke dalam bekas. Jangan tutup bekas semasa bawang masih panas, wap akan menyebabkan bawang lembab dan tidak crispy.
.
Foto : Instagram emymellisa
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!