Apabila merpati dua sejoli duduk bergandingan di atas singahsana cinta, ia dianggap sebagai acara kemuncak sebuah ikatan cinta. Bukan sahaja kepada pasangan mempelai malah di hati tetamu yang hadir.

Memandangkan ruangan singgahsana cinta menjadi titik fokus, maka tidak hairanlah susun atur hiasan di ruangan pelamin harus digarap sempurna dan seindah mungkin. Di atas pelaminan ini jugalah akan dilakukan beberapa acara adat seperti menepung tawar serta merenjis air mawar.

Bagi menambahkan lagi keindahan tatahias pelamin, lazimnya penggunaan aksesori menjadi keutamaan dalam mencipta personaliti dan gaya di ruangan pelaminan. Berikut antara barangan atau perkakasan yang sering dijadikan pilihan utama dalam menghias pelamin.

1. Bunga-bungaan

Nak Dekorasi Pelamin Lebih Memukau? Ini 5 Hiasan Penting Yang Patut Ada!

Tidak lengkap sentuhan dekorasi pelamin tanpa dihiasi dengan gabungan bunga-bungaan terpilih. Ternyata tarikan dan kuasa bunga dalam mencipta keserian dekorasi tidak dapat dinafikan.

IKLAN

2. Lampu Hiasan

Nak Dekorasi Pelamin Lebih Memukau? Ini 5 Hiasan Penting Yang Patut Ada!

Menggayakan lampu hiasan seperti chandelier, lampu bola rotan dan sebagainya bukan sahaja bertujuan untuk menghadirkan cahaya. Malah turut terkesan dalam menyuntik elemen dramatik di ruangan pelamin. Juga apabila menggunakan lampu sportlight dan dihalakan ke bahagian tertentu di ruangan pelamin agar tampak lebih menarik dan tersendiri.

3. Pasu Kaca

Nak Dekorasi Pelamin Lebih Memukau? Ini 5 Hiasan Penting Yang Patut Ada!

IKLAN

Bermain dengan pasu kaca untuk merias pelamin ada keunikannya yang tersendiri. Sesuai diletakkan sama ada air yang dicampur pewarna, pasir, guli atau dibiarkan kosong. Garapan idea segar seperti ini apabila diaplikasikan pasti akan menghadiahkan kesudahan dekorasi yang istimewa.

4. Bantal Hiasan

Nak Dekorasi Pelamin Lebih Memukau? Ini 5 Hiasan Penting Yang Patut Ada!                                                                                                                                                                                    Semarak dekorasi di ruangan pelamin bertambah sempurna apabila turut diserikan dengan aturan bantal-bantal hiasan pelbagai warna dan bentuk. Tidak dinafikan fungsi bantal tersebut sebagai kemasan lembut menyuntik keanggunan gaya pelamin yang cukup istimewa.

5. Lilin Artifisial

Nak Dekorasi Pelamin Lebih Memukau? Ini 5 Hiasan Penting Yang Patut Ada!

IKLAN

Biasan cahaya daripada lilin artifisial tampak begitu mewah untuk digayakan di ruangan pelamin. Perletakan lilin dalam pelbagai cara sama ada untuk menghiasi latar pelamin, penyeri sudut kiri dan kanan pelamin atau sebagainya mampu menyuntik suasana yang dramatik. Maka tidak hairanlah ia turut dijadikan antara elemen dekorasi yang hebat dan eksklusif.

6. Fabrik

Nak Dekorasi Pelamin Lebih Memukau? Ini 5 Hiasan Penting Yang Patut Ada!

Seiring dengan trend pelamin masa kini, fabrik turut dijadikan item utama dalam mencipta gaya dekorasi pelamin. Tidak perlu dinafikan, dengan penataan fabrik sebagai latar pelamin mampu mencipta ilusi ruangan pelamin tampak tersergam indah.

Kredit gambar pelamin: Intan Bridal House

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI