Tanyalah pada mana-mana wanita, semuanya pasti ingin sentiasa kelihatan cantik dan sihat. Sebenarnya ada cara mudah untuk kekal cantik dan sihat yang perlu wanita ikuti iaitu dengan tidur awal.

Menurut satu kajian yang dijalankan ke atas 85,000 responden mendapati, golongan wanita yang tidur sebelum jam 11 malam cenderung untuk menjaga pemakanan mereka. Namun jika anda tidur lebih daripada jam 11 malam hingga 3 pagi, anda cenderung untuk mengambil kudap-kudapan berlemak selain minuman manis.

Bukan itu sahaja, golongan wanita yang tidur sebelum jam 11 malam dikatakan lebih banyak mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan berbanding wanita yang tidur selepas jam 11 malam. Atas faktor inilah membuatkan wanita yang tidur sebelum jam 11 malam tampak lebih menawan.

IKLAN

Wanita harus sedar tabiat buruk dengan berjaga hingga lewat malam boleh merosakkan kulit sekali gus membuatkan kulit menjadi kering, kurang bermaya, kusam serta mudah berjerawat.

IKLAN

Malah tidur lewat juga boleh mengganggu proses metabolisme untuk wanita menjadi cantik dan sukar untuk langsing. Mungkin inilah jawapan kenapa anda sukar untuk menurunkan berat badan.

IKLAN

Kajian juga mendapati jika anda mengamalkan rutin masuk tidur sebelum jam 11 malam selama setahun, ia mampu menurunkan berat badan sehingga 3 kilogram tanpa perlu berdiet.

Jadi kenapa nak bersusah payah dengan pelbagai produk. Ada hanya perlu tidur awal untuk kekal sihat dan cantik tanpa mengeluarkan sesen pun.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI