Kadang kala bila lalu rasa teringin dekat tekak, tiba-tiba nak makan ayam masak merah orang kahwin. Tapi nak dapat mana lauk macam tu bila tengah malam kan? Tak kan nak terjah majlis orang, tak pernah dibuat dek orang.
Jadi dengan perkongsian ini, diharap dapatlah kurangkan kempunan. Lagipun kata empunya resipi ni, ayam masak merah tak boleh masak selalu, nanti bapa atau suami rasa macam nak kahwin lagi. Betul ke?
“Ayam masak merah tk boleh masak selalu.. Bila makan je bapak ko cakap rasa mcm nak kawin lagi…
Tapi ayam masak merah mama ko mmg padu.. Lg gelap lg sedap uiii…. Done angkat bakul bersama lemak2 mama ko.
Sy masak yg paling simple.. Barang semua ada kt rumah.”
Nasi carrot
Bahan :
Ads
Beras basmathi (rendam 30 minit toskan.. Letak dala1m rice cooker)
1 batang lobak merah (direbus dan dikisar)
1 biji Tomato dibuang biji ( rebus bersama carrot dan kisar)
1 Kiub ayam
Bwng besar dihiris
Halia dihiris
2 helai Daun pandan
3 sekawan
Majerin dan minyak masak utk menumis
Cara :
1. Letakkan majerin dan minyak masak ke dalam kuali. Tumis 3 sekawan, bawang besar dan halia. Tumis sehingga garing. Kemudian masukkan daun pandan dan tumis bersama.
2. Masukkan lobak merah dan tomato yang telah dikisar. Masukkan juga kiub ayam dan garam serta sesudu gula pasir.
Ads
3. Pindahkan semua bahan ke dalam periuk nasi berisi beras. Kalau menggunakan beras basmathi, sukatan 2 cup beras 4 cup air. Kalau beras biasa, sukat seperti masak nasi biasa.
4. Tekan suis dan tunggu sehingga masak.
Ayam Masak Merah
Bahan :
Ayam (digoreng bersama kunyit dan garam)
3 sekawan
Tomato dibuang biji dan hiris
Daun pandan
Cili kering kisar bersama bawang putih dan merah
Sos cili
Bawang besar hiris
Gula merah (suka gula merah jenis dulu2 tu.)
Ads
Cara :
1. Tumis 3 sekawan, bawang besar dan daun pandan. Kemudian masukkan tomato yang telah dihiris.
2. Masukkan cili kisar dana tumis sehingga garing.
3. Masukkan sos cili, garam dan perasa serta gula merah.
4. Masukkan ayam yang telah di goreng gaul sebati beberapa minit. Siap!!
Kuih pepudak atau tepung torak ini merupakan kuih tradisi popular kaum Banjar. Kuih ini cukup enak dengan rasa lemak manis dan sesuai dibuat minum petang.
Ikuti perkongsian resipi daripada Are-da Tulip ini.
Bahan :
Sekampit tepung beras
2 biji Kelapa – ambil santannya
2 cawan Gula – boleh kurangkan ikut kesesuaian masing-masing
Secubit garam – untuk rasa lemak
10 helai daun pandan – kisar dengan semangkuk air bekas aiskrim
Cara :
Masak santan yang dicampur dengan perahan air daun pandan, gula dan garam. Apabila mendidih, tutup api. Biarkan suam sebentar dalam 30 minit.
Selepas itu, bancuh dengan tepung beras sedikit demi sedikit sehingga habis.
Masukkan adunan dalam jag dan tuangkan ke dalam corong daun pisang yang sudah digulung.
Akhir sekali, masukkan ke dalam air rebusan dan biarkan sehingga masak.
Gabungan biskut Oreo dan kek keju sememangnya enak dan menjadi kegemaran ramai. Bagaimana pula jika kita menggunakan biskut Oreo perisa Red Velvet? Pastinya lebih sedap rasanya kan?
Dengan hanya menggunakan 7 bahan, anda mampu menghasilkan Red Velvet Oreo Cheese Cake yang ‘super’ sedap. Resipi ini telah dikongsikan oleh Rozmaliza Omar menerusi Facebook miliknya.
Jom kita cuba. Boleh buat pencuci mulut di Hari Raya nanti.
Membeli bunga siap balut di kedai mungkin agak mahal kerana kos upahnya. Anda tidak perlu membazir lagi untuk membelinya. Lagi pun anda mungkin hanya menggunakannya untuk seketika waktu. Jadi daripada membeli di kedai anda boleh lakukannya sendiri dengan langkah mudah ini.
Bahan-bahan
Gunting
Bunga
Floral wire atau getah
2 jarum peniti
Reben
Pembalut plastik
Cara-cara:
Langkah 1: Kumpulkan semua kuntum bunga dan ikatkan getah atau floral wire untuk menyatukan bunga-bunga tersebut. Potong kakinya agar sama panjang.
Langkah 2: Balutkan plastik di keliling batang bunga. Hentikan balutan 3cm sebelum hujung tangkai. Cara ini akan memberikan kemasan yang elok untuk jambangan bunga anda.
Langkah 3: Cucukkan reben dengan pin di bahagian bawah tangkai bunga.
Langkah 4: Balutkan reben di keliling batang bunga dengan cara semakin menaik ke arah kepala bunga.
Langkah 5: Setelah selesai membalut, pinkan bahagian hujung reben dengan jarum. Siap untuk digunakan!
Sumber : Diy networks
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!