Sejak akhir-akhir ini, sering kita dengar pernikahan melibatkan janda dengan lelaki bujang. Benarlah soal jodoh, rezeki, ajal dan maut ditanganNya. Urusan perkahwinan sememangnya unik dan hanya Dia yang mengetahui sekiranya jodoh datang lagi setelah berlakunya perceraian mahupun kehilangan suami sebagai tempat bergantung.

Nikahi Janda? Banyak Hikmahnya Yang Lelaki Tidak Tahu!

Sebenarnya terlalu banyak pahala, kebaikan, rezeki dan hikmah jika seorang lelaki itu menikahi wanita yang tidak mempunyai suami, kematian suami atau yang telah bercerai dan lebih tepat lagi janda.

Banyak ganjaran yang Allah SWT berikan kepada lelaki yang benar-benar ingin memperisterikan janda asalkan ianya mengikut sunnah dan mencapai keredhaanNya.

Nikahi Janda? Banyak Hikmahnya Yang Lelaki Tidak Tahu!

Kebaikan & Hikmah Lelaki Kahwini Janda

Berikut ialah beberapa kebaikan dan hikmah yang akan anda dapati dari menikahi seorang janda, Insya Allah :

1. Menyelamatkannya Dunia dan Akhirat

IKLAN

Allah berfirman dalam KitabNya Yang Mulia:

“Sesungguhnya orang-orang yang mengatakan, ‘Rabb kami ialah Allah’, kemudian mereka bersikap istiqamah, maka akan turun malaikat kepada mereka (dengan mengatakan), ‘Janganlah kamu merasa takut dan janganlah kamu merasa sedih, dan bergembiralah kamu dengan syurga yang telah dijanjikan Allah kepadamu.” (Fushshilat:30)

2. Menyelamatkan Anak Janda Dari Didikan Salah

“Nyatalah bahawa pendidikan individu dalam Islam mempunyai tujuan yang jelas dan tertentu, iaitu : menyiapkan individu untuk dapat beribadah kepada Allah SWT. Dan tak perlu dinyatakan lagi bahawa agama Islam tidak membatasi pengertian ibadah pada solat, puasa dan haji;

IKLAN

Tetapi setiap karya yang dilakukan seorang muslim dengan niat untuk Allah semata merupakan ibadah.” (Aisyah Abdurrahman Al Jalal, Al Mu’atstsirat as Salbiyah fi Tarbiyati at Thiflil Muslim wa Thuruq ‘Ilajiha, hal. 76).

“Jauhilah oleh kalian rumput hijau yang berada di tempat kotor.” Mereka (para sahabat) bertanya, “Apakah yang dimaksud dengan rumput hijau yang berada di tempat kotor itu, wahai Rasulullah?” Beliau menjawab, “Iaitu, wanita yang sangat cantik, yang tumbuh berkembang di tempat yang tidak baik.” (HR. Daruquthni)

“Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang kasar, keras, tidak menderhakai Allah terhadap apa yang diperintahkan-Nya kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”

(QS. At Tahrim: 6 Imam adh-Dhahaq dan Muqaatil berkata, “seorang muslim wajib mengajari keluarganya (isteri dan anaknya), termasuk juga kerabat-kerabatnya, budaknya yang perempuan dan laki-laki, apa saja yang telah Allah perintahkan dan larang atas mereka.”

IKLAN

Menurut Imam as-Sa’di makna memelihara keluarga dan anak-anak iaitu dengan mendidik dan mengajari mereka, menekankan mereka untuk melaksanakan perintah Allah, kerana seorang hamba tidak akan selamat kecuali jika ia melaksanakan perintah Allah terhadap diri peribadinya dan orang-orang yang ada di bawah kendaliannya, seperti isteri, anak-anak dan selain mereka yang di bawah kuasanya.

Nikahi Janda? Banyak Hikmahnya Yang Lelaki Tidak Tahu!

3. Menyebarkan Kasih Sayang Antara Kaum Muslimin, Muslimah dan Anak-anak Yatim

“Wahai Rasulullah, saya memiliki saudara-saudara perempuan yang berjiwa keras, saya tidak mau membawa yang keras juga kepada mereka. Janda ini saya harapkan mampu menyelesaikan permasalahan tersebut.” kata Jabir “benar katamu” jawab Nabi SAW.

“Barangsiapa memuliakan anak yatim di bulan ini, Allah akan memuliakannya pada hari ia berjumpa dengan-Nya.” (HR. Ibnu Khuzaimah dari Salman Al-Farisi pada Khutbah Rasulullah SAW menyambut Ramadhan)

Rasulullah SAW bersabda : Saya dan orang yang menanggung (memelihara) anak yatim. Ada di syurga bagaikan ini, seraya beliau memberi isyarat dengan jari telunjuk dan jari tengah dan beliau merentangkan kedua jarinya itu. (HR. Bukhari)

Semoga semua lelaki-lelaki di luar sana tahu bahawa janda-janda ni bukan kelas kedua. Mereka bukanlah hadir untuk dipermain-mainkan. Insya Allah memang terdapat banyak hikmah, kebaikan, kelebihan dan ganjaran pahala yang Allah berikan buat lelaki yang mengahwini janda. Wallahualam.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI