hilangkan kaki berbau

Kalau nak hilangkan bau kaki, anda sebenarnya boleh mengamalkan beberapa petua. Eh, tak boleh biarkan ya, sebab masalah ini akan buat orang lain juga rasa kurang selesa.

Untuk atasi kaki berbau, anda boleh pilih beberapa tip yang dikongsikan kali ini. Ikut yang anda yang rasa mudah nak buat.

Tip Hilangkan Bau Kaki, Bakal Pengantin Boleh Amalkan Petua Ini

Menggunakan Deodorant

Deodorant bukan sahaja sesuai untuk menghilangkan bau peluh di ketiak, malah mampu menghapuskan bakteria penyebab bau kaki busuk.

Tip Hilangkan Bau Kaki, Bakal Pengantin Boleh Amalkan Petua Ini

Kerana deodoran mengandungi bahan antibakteria yang menangkis bau yang kurang menyenangkan pada badan. Anda boleh menggunakan deodorant berlabel “All Day Protection” yang biasanya mengurangkan peluh sebanyak 20 peratus sahaja. Atau deodorant berlabel “Extra Stregth” mengurangkan peluh sebanyak 30 peratus.

IKLAN

Menggunakan Minyak Lavender

Bau kaki boleh dihilangkan dengan menggunakan minyak lavender. Kandungan antioksidan dan antibakteria berkesan membunuh bakteria dan bau busuk.

Ia adalah mudah. Hanya tambahkan beberapa titis minyak lavender ke dalam air suam. Kemudian masukkan kaki anda ke dalam air dan biarkan ia berendam selama 10 minit.Bau wangi minyak lavender juga mengurangkan bau kaki. Ingin mencubanya?

Tip Hilangkan Bau Kaki, Bakal Pengantin Boleh Amalkan Petua Ini

Rendam Dengan Teh Hijau

Faedah teh hijau bukan hanya tentang penggunaan. Keasidan dalam teh juga boleh mengecilkan pori-pori di kaki anda, mengurangkan peluh.

IKLAN

Teh juga bertindak sebagai antibiotik semulajadi yang boleh membunuh bakteria pada kaki anda. Merendam kaki anda dalam teh selama sekurang-kurangnya 30 minit boleh membantu mengurangkan bau kaki.

Tip Hilangkan Bau Kaki, Bakal Pengantin Boleh Amalkan Petua Ini

Basuh Kaki Sehingga Bersih

Basuh kaki anda dengan larutan air suam dan sabun. Adalah lebih baik untuk membasuhnya secara beransur-ansur di bawah air paip yang mengalir.

IKLAN

Kemudian keringkan diri anda dengan baik, terutamanya di antara jari kaki anda. Pastikan anda membersihkan jari kaki anda dengan sabun.

Langkah ini memastikan bahawa kotoran atau bakteria tidak lagi melekat pada jari kaki anda.Kotoran dan bakteria yang melekat hanya menyebabkan bau kaki. Oleh itu, cuba basuh kaki anda sehingga bersih sepenuhnya.

Elak Memakai Stokin Basah

Elakkan memakai sarung kaki dalam cuaca lembap atau basah. Keadaan ini hanya akan menggalakkan lagi perkembangan bakteria pada kaki anda. Sebelum memakai stokin, pastikan ia benar-benar kering. Begitu juga dengan kaki anda. Jangan memakai stokin segera jika kaki anda basah.Jika anda tidak melawan mereka, mereka bukan sahaja berbau, tetapi juga terdedah kepada jangkitan kulat.

Agak-agak kaki berbau teruk sangat, anda kena lah cuba salah satu tip di atas ya! Mana tahu berkesan dan boleh kurangkan bau yang buat orang lain rasa kurang selesa.