Wanita memang tidak dapat lari daripada alat solek dan kecantikan. Tetapi saya bukanlah mahu berkongsi cara bersolek yang terperinci kerana saya sendiri memang tak pandai bab-bab tersebut. Namun apa yang saya nak kongsikan di bawah ini masih ada menyentuh bab kecantikan wanita iaitu tip solekan untuk kulit gelap.

Tip Solekan Untuk Kulit Gelap

1. Pilihan warna-warna lembut seperti merah jambu, dan oren gelap adalah warna tepat untuk solekan bahagian pipi.

2. Untuk siang hari gunakan pemerah pipi berwarna merah jambu. Untuk malam hari pakai warna gangsa atau warna plum.

Orang Kulit Gelap Lagi Cantik Sebenarnya Kalau Rajin Bersolek Orang Kulit Gelap Lagi Cantik Sebenarnya Kalau Rajin Bersolek

IKLAN

3. Jangan terlalu banyak bereksperimen dengan pilihan warna terutama untuk solekan bahagian mata. Sebaliknya pilih warna-warna tanah yang lebih natural seperti cokelat atau merah bata. Warna warna terang atau putih harus dihindari terutamanya untuk pembayang mata.

4. Bagi teknik solekan mata, pilih coklat terang untuk kelopak atas dan coklat gelap untuk bahagian lipatan kelopak mata. Sapu sedikit ke dalam dan ke luar. Teknik tersebut juga boleh memberikan kesan dalam pada mata.

IKLAN

5. Untuk bahagian bibir, pilih gincu/lipstik warna natural seperti coklat, merah tua, anggur, dan sebagainya. Untuk yang lebih berani boleh juga gabungkan dua warna yang disebutkan tadi.

IKLAN

6. Jangan sapu lipstik secara berlebihan. Pastikan lipstik tersebut sesuai debgan kulit anda. Pilih warna agak gelap untuk waktu malam agar lebih romantis dan elegan.

7. Sesuaikan  lipstik dengan pilihan warna pembayang mata bagi mendapatkan kesan lebih sempurna.

GAMBAR HIASAN : BERITA HARIAN

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI