Ramai pasangan yang baru berkahwin memang sayang nak lepaskan tangan pasangan. Pergi ke mana sahaja pasti akan berpegangan tangan. Nak tidur pun kalau boleh nak pegang tangan pasangan.

Tetapi setelah lama berumah tangga, sudah semakin jarang anda pegang tangan pasangan walaupun keluar berdua tanpa anak-anak. Katanya dah lama kahwin dan tak perlu nak tunjuk romantik dekat orang lain.

Kebanyakan pasangan beranggapan bahawa berpegangan tangan ini adalah perkara biasa dan tak perlu diperbesarkan. Ramai tak tahu sebenarnya banyak manfaat berpegang tangan dengan pasangan dan memberi kesan positif pada hubungan.

Ini antara manfaatnya:

IKLAN

1. Meningkatkan Rasa Cinta

Pegang Tangan Pasangan Selalu. Banyak Manfaatnya…

Pasangan bahagia secara umumnya akan berpegangan tangan secara automatik. Bila selalu pegang tangan pasangan, secara tidak langsung ia akan menjadi satu tabiat yang dibentuk oleh sistem saraf mereka. Ia akan menghasilkan oxytocin yang boleh buat kita rasa lebih bahagia dan disayangi.

2. Kurangkan Rasa Sakit

Pegang Tangan Pasangan Selalu. Banyak Manfaatnya…

IKLAN

Contohnya ketika isteri dalam proses melahirkan bayi. Biasanya isteri akan memegang tangan suami untuk membantu melegakan kesakitan yang dialaminya. Memegang tangan sebenarnya boleh membantu melegakan kesakitan.

3. Melegakan Tekanan

Pegang Tangan Pasangan Selalu. Banyak Manfaatnya…

IKLAN

Memegang tangan pasangan dapat membantu mengurangkan hormon stres yang dipanggil kortisol. Apabila kita tertekan, sentuhan ringan di tangan dapat membantu melegakan ketegangan dari segi fizikal dan mental. Jika pasangan anda mengalami hari yang sedih, cuba pegang tangan dia. Ia mampu meredakan segala kesedihannya.

4. Rasa Lebih Selesa

Pegang Tangan Pasangan Selalu. Banyak Manfaatnya…

Memegang tangan boleh memberi perasaan yang selesa apabila dilakukan sambil berbual dan berjalan. Ia mewujudkan momen hangat bersama-sama dan boleh meningkatkan keselesaan antara satu sama lain.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI