Mengharungi kehidupan dalam perkahwinan bukanlah sesuatu yang mudah. Banyak onak dan duri yang perlu anda lalui sepanjang hidup berumah tangga. Ada yang berjaya mengendalikan rumah tangga dan ada juga yang gagal dipertengahan jalan. Semuanya mengikut bagaimana anda memahami tanggungjawab dan peranan anda sebagai suami atau isteri.

 

Persediaan awal dalam perkahwinan sama ada dari sudut kewangan dan cara hidup mampu merancang perjalanan rumah tangga yang lebih teratur dan dapat mengelakkan perselisihan faham yang bakal berlaku kerana anda masih belum biasa dengan alam baru ini.

 

Hakikat yang perlu anda tahu, zaman bujang dan alam perkahwinan adalah satu kehidupan yang berbeza. Perkahwinan merupakan satu alam yang penuh dengan tanggungjawab dan kebijaksanaan dalam mengatur satu perkongsian hidup.

IKLAN

Perkahwinan Adalah Satu Tanggungjawab Yang Tidak Boleh Dipandang Ringan

Jika ketika anda bujang, banyak tanggungjawab diletakkan pada ibu dan ayah. Bila sudah melangkah ke alam perkahwinan, tanggungjawab itu terletak pada diri anda sendiri. Perkongsian hidup antara suami dan isteri memerlukan kerjasama, toleransi dan kesabaran yang tinggi.

 

IKLAN

ARTIKEL MENARIK: Sediakan Wang Simpanan Secukupnya, Kita Mungkin Bakal Berdepan Dengan Krisis Kewangan

Antara tanggungjawab seorang suami yang perlu anda tahu adalah menyara isteri, menyediakan tempat tinggal serta makan minum isteri dan anak-anak. Nafkah isteri jangan dilupakan meskipun isteri anda seorang wanita yang bekerjaya.

IKLAN

 

Bagi isteri pula, antara tanggungjawab anda adalah menjaga keharmonian dan kerukunan rumah tangga dengan menjalankan tugas sebagai isteri seperti memasak, mengemas dan membantu menjaga ekonomi keluarga.

 

Buat pasangan suami isteri, sentiasa berbincang jika ada sebarang masalah dan bertolak-ansurlah dalam segala hal demi keharmonian rumah tangga yang berpanjangan.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI