Suami dan isteri sebenarnya harus selalu saling menghargai, memberi keyakinan dan memberi galakan kepada pasangan. Usah jadikan segala perbezaan antara anda berdua penyebab kepada masalah rumah tangga. Apa yang penting, selalu memaafkan setiap kesalahan antara satu dengan lain.

Belajar memaafkan dan berkongsi keadaan

Saling belajar untuk memaafkan pasangan dan berjanji untuk tidak mengulanginya ternyata penting untuk mengekalkan hubungan. Usah simpan dendam. Sekiranya ada perkara yang berlaku, jangan sesekali mengungkit kesalahan lalu yang menyakitkan hati. Ini kerana manusia itu tidak sempurna dan sentiasa melakukan kesalahan. Kemampuan untuk saling berkongsi perkara dengan pasangan anda sama ada suka dan duka meningkatkan lagi kerukunan rumah tangga.

Jangan biarkan pasangan anda menghadapi kehidupannya yang bermasalah seorang diri tanpa anda mengetahuinya sedikit pun. Di sinilah peranan anda sebagai seorang suami atau isteri untuk memberi semangat, menjadi penyelamat dan sentiasa ada dengannya pada saat suka dan duka.

Perkahwinan Ibarat  Top Up Kekurangan Pasangan Dan Terima Baik Buruk Yang Kita Baru Tahu

Belajar terima kekurangan

Anda perlu belajar menerima kekurangan pasangan kerana dia juga perlu melakukan perkara yang sama. Sebagai contoh, sekiranya pasangan anda memperoleh pendapatan yang tinggi daripada anda, seharusnya perkara ini tidak membataskan hubungan dan seharusnya tidak memandang rendah antara satu sama lain kerana semua orang ada kelebihan dan kekurangan masing-masing.

IKLAN

Jangan terlalu mengongkong dan berfikiran positif

Usah terlalu cerewet dan jangan mengatur hidup pasangan anda sehinggkan dia rasa terkongkong. Cuba bersikap terbuka dengan pandangan anda sekiranya ada perkara yang perlu diberitahu, usah dipendam. Luahkan sekiranya anda tidak menggemari sikapnya.

IKLAN

Cuba berfikiran positif mengenai apa yang pasangan anda lakukan dan jangan asyik mengesyakinya dengan fikiran yang bukan-bukan atau ada rasa tidak jujur terhadap pasangan.

Perkahwinan Ibarat  Top Up Kekurangan Pasangan Dan Terima Baik Buruk Yang Kita Baru Tahu

Semakin lama semakin mesra

IKLAN

Biarpun usia perkahwinan sudah semakin matang, kemesraan anda dengan pasangan perlu dipelihara. Mencium pipi pasangan ketika pulang ke rumah di depan anak-anak menunjukkan kemesraan ibu dan bapa mereka tidak pernah padam. Pendek kata biarpun masa berlalu kemesraan antara pasangan itu tidak terlerai.

Apabila dikatakan selalu tampil cantik untuk suami anda, ini bukan bermaksud anda tidak boleh melawa lagi sekiranya bentuk badan anda sudah berubah. Anda hanya perlu tampil dengan kelihatan lebih harum, kemas dan bersih.

Kejutan menggembirakan dan kotakan janji

Buatlah sesuatu kejutan yang menggembirakan pasangan pada sambutan majlis perkahwinan atau kelahirannya. Hadiah tidak perlu yang mahal dan tulisan kata-kata cinta juga sudah memadai. Janji penting untuk ditepati, cubalah belajar menepati janji dengan pasangan anda seperti balik awal atau membelikan hadiah dan jangan mencipta pelbagai alasan sekiranya tidak dapat mengotakan janji anda.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI