Alam percintaan memang kita tak kenal pasangan sepenuhnya. Bila dah duduk serumah, masa itulah kita tahu apa yang dia suka, apa yang dia rajin buat dan apa kelemahan suami. Kebanyakkan suami jarang buat kerja rumah. Iyalah, masa bujang duduk dengan mak ayah atau jika tinggal rumah bujang pun, apa sangatlah yang nak dikemaskan.

 

Bila dah kahwin ni, urusan menjaga dan menguruskan rumahtangga tak boleh dilepaskan pada isteri sahaja. Suami pun kena join sekali. mana yang body language isteri akan terus buat kerja tanpa disuruh. Mana yang susah nak faham tu, ini cara yang anda boleh gunakan.

 

Komunikasi

Berbincanglah elok-elok dengan suami. Mula-mula beritahu pada suami apa yang anda mahu dia lakukan. Jika tak berganjak juga, duduk sebelah suami dan beritahu lagi. Memang ada suami yang suka sangat melengah-lengahkan kerja. Bincang elok-elok dan beritahu suami anda juga penat.

IKLAN

 

Jangan gunakan arahan kepada mereka. Ayat paling manis adalah jika anda minta tolong suami buatkan kerja rumah yang sepatutnya. Suami ni ada egonya. Kalau main arahkan itu ini,memang susahlah dia nak tolong!

 

Pujuk

IKLAN

Isteri kan pandai bermanja. Pujuklah suami dengan penuh kemanjaan. Tarik perhatian suami dengan kelembutan seorang isteri. Tak payah jerit-jerit sampai jiran sebelah pun boleh denagr. Lagi suami tak mahu buat kerja.

 

Reward

Hadiah ni bukan bermakna anda perlu beli sesuatu untuk suami semata-mata untuk reward suami buat kerja. Pujuk suami dengan makanan dari air tangan anda sendiri. bukan selalu pun. Kalau tiap kali nak minta tolong kena ada reward, ‘bengkok’ isteri nanti!

IKLAN

 

Tunjuk ajar

Bila suami dah mula menunjukkan minat untuk membantu, ajar mereka cara-caranya. Jangan anggap suami tahu semua benda atau menganggap mereka boleh baca fikiran anda. Sebagai isteri, anda ada cara tersendiri untuk buat kerja rumah. Anda juga ada cara sendiri melipat baju, sidai kain, susun baju dan sebagainya. Jadi, ajarkanlah kepada mereka.

Lelaki ni memang straight forward. Mereka juga susah unutk multitasking. Jadi, jelaskan kepada mereka apa yang anda ingin mereka lakukan. Sediakan segala keperluan supaya menreka boleh ikut SOP yang anda sediakan. Kalau nak mereka sidaikan baju, sediakan pengepit baju dan penyangkut terus pada ampaian. Jika nak mereka kemaskan dapur, sediakan juga kain lap yang betul. Takut nanti mereka gunakan kain lap muka pula nanti!

Lagi laju dan mudah kerja mereka jika anda menggunakan ‘pembantu automatik’ macam ni. Gerenti puas hati!