Hampir semua lelaki berkahwin dengan tujuan untuk makan di rumah. Lelaki akan merasa selesa setelah berkahwin kerana ada isteri yang akan menyediakan makanan dan mudah bagi mereka untuk makan. Berbanding wanita.

Wanita yang hidup bujang masih tetap memasak. Jadi mereka akan terus memasak setelah berumah tangga malah menurut kajian wanita akan lebih minat memasak setelah berumah tangga. Mereka didapati akan mula gemar mengumpul resepi dan menonton rancangan masakan.

Pastinya, perut buncit pada sesetengah individu dapat menggugat penampilan dan menyebabkan rasa kurang keyakinan diri. Antara masalah lain yang timbul adalah sukar mencari saiz pakaian yang dikehendaki serta menghadapi kesukaran untuk melakukan pelbagai aktiviti lasak. Tahukah anda sebab kenapa lelaki buncit?

Perut Suami Buncit Selepas Kahwin Tanda Hubungan Bahagia

IKLAN

GENETIK

Jika anda mempunyai ibu bapa,datuk, nenek atau keturunan yang mempunyai saiz badan yang besar atau gemuk, besar kemungkinan anda juga adalah seorang yang gemuk dan mempunyai perut yang buncit. Tetapi jika anda bijak untuk mengawal berat badan, anda boleh elakkan keadaan ini daripada berlaku. Genetik bukanlah alasan yang kukuh untuk anda kekal mempunyai perut buncit.

TABIAT

Tabiat makan dengan banyak daripada bersenam atau lepas makan dan terus tidur tanpa melakukan apa-apa aktiviti antara punca berat badan anda meningkat. Tenaga dari makanan yang anda makan terus disimpan sebagai lemak subcutaneous di bahagian perut tanpa dibakar terlebih dahulu. Makan terlalu banyak makanan yang tidak berkhasiat, makanan yang terlalu manis, dan berlemak turut menadi faktor penyumbang kepada perut buncit.

Perut Suami Buncit Selepas Kahwin Tanda Hubungan Bahagia

IKLAN

KESEDARAN

Bukan bermakna ramai yang tak sedar perutnya buncit. Tetapi ramai yang tidak mengambil berat akan kepentingan mengamalkan gaya hidup sihat.Anda mungkin menyangka bahawa diri anda ‘gemuk tapi sihat’.

Namun awas, lemak-lemak yang terkumpul mungkin akan menjadi bom jangka yang boleh menamatkan nyawa anda. Selain itu, aturan makan yang salah turut menjadi punca. Menjaga makan bukan bermakna tidak makan langsung dan makan dengan banyak apabila lapar. Persepsi seperti ini harus diperbetulkan.

IKLAN

PERKAHWINAN

Kahwin pun boleh jadi punca perut buncit ke? Ya, kebanyakkan lelaki akan menjadi buncit selepas kahwin. Punca sebenarnya adalah hubungan kelamin antara suami isteri. Kebuncitan lelaki berlaku apabila cecair daripada isteri yang mengalir masuk melalui alat sulit lelaki semasa hubungan kelamin, membuatkan perubahan hormon yang menyebabkan perut senang buncit.

Otot-otot di bahagian perut juga akan menjadi lemah untuk mengekalkan bentuk badan. Kadar testosteron juga menurun semasa air mani keluar menyebabkan kadar metabolisma menurun. Perut senang buncit bila badan susah nak bakar lemak.

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI