Kredit: Tangkap Pictures

Sudah menjadi tanggungjawab seorang isteri untuk taat pada suami. Namun, janganlah anda taat pada perkara yang tidak masuk akal. Ada perkara yang kita boleh dengar dan ikut cakap suami. Tetapi, jika arahan suami seakan tidak masuk akal, tak perlulah diikut. Bukan mengajar untuk jadi isteri derhaka, tetapi taat pun ada batasnya.

Jika ditengking oleh suami dalam pasaraya di hadapan orang ramai hanya kerana si isteri meminta suami memegang bayi mereka, siapa yang tidak malu kan? Sudahlah dimarahi, suami pula meninggalkan isteri begitu sahaja tanpa meninggalkan duit belanja.

Begitu ego ya wahai suami. Jangan terlalu fikirkan diri sendiri hingga lupakan langsung perasaan isteri. Pengalaman ini dikongsikan sendiri oleh Khairul Hakimin Muhammad yang perlu dijadikan iktibar buat para suami di luar sana. Jom kita baca perkongsiannya.

Pesanan Buat Isteri, Jangan Taat Tak Bertempat. Lagi-Lagi Pada Suami Yang Sombong & Ego!
Kredit: Tangkap Pictures

“Abang tolong sekejap ja bang. 5 minit pun tak sampai. Tolonglah.”

“Kita kerja teruk, kita bagi duit, kita juga nak jaga anak?” Suaminya dah tinggi suara. Berderau juga darah.

Isterinya meletakkan anak kecil yang didukung ke badan suami dan disambut kasar. Kemudian terus si isteri menolak stroller bayi yang juga ada anak kecil dengan laju. Suaminya menengking seorang lagi anak yang mungkin dalam usia 5-6 tahun supaya behave, duduk baik-baik dan jangan main jauh.

Dalam beberapa minit, kami yang masih beratur melihat sahaja isteri bergegas ambil barang kemudian meletakkan di dalam troli barangan. Terus suaminya cakap,

“Puas hati? Ingat senang nak dukung anak kemudian tolak troli barang yang kau teringin semua ni?”

Isterinya jawab, “bukan saya teringin bang, inikan untuk rumah kita.”

“Diamlah, mulut tu belajar diam.”

Pesanan Buat Isteri, Jangan Taat Tak Bertempat. Lagi-Lagi Pada Suami Yang Sombong & Ego!

Terus makcik di belakang barisan kami menjerit, “dari tadi aku perhati je kau ni. Kahwin dah ada anak, nak main-mainkan bini kau. Kalau kau menantu aku memang aku kerjakan. Kau ingat perempuan ni level sama dengan pelacur?”

IKLAN

Semua diam.

Suaminya muka kelat, terus kasi bayi yang dipegang kepada isterinya sambil isteri terpaksa menolak satu stroller lagi.

“Kau jadi perempuan, jangan taat tak bertempat. Lelaki gini patut tak payah jadi suami. Jenis sombong, ego, hei perempuan tu beranakkan anak kau lah! Eee aku tak bolehlah!” Makcik itu menyambung. Udahnya drama tersebut jadi macam menakutkan. Janganlah ada sesi bertumbuk bagai. Debar jadinya.

Terus suami ambil stroller dan tarik anaknya yang seorang lagi keluar dari situ. Tinggallah si isteri dengan bayi dan troli barangan yang dibeli.

Elok semua orang beri beliau laluan ke depan dan dapat bayar. Semasa nak bayar, beliau call suami sebab duit semua di tangan suami. Lalu menangis depan kaunter. Dia cakap “maaf sangat, kena kansel boleh? Duit ada dekat suami saya.”

BACA: Suami Mithali Sentiasa Menyimpan Rahsia Isterinya

Pesanan Buat Isteri, Jangan Taat Tak Bertempat. Lagi-Lagi Pada Suami Yang Sombong & Ego!

IKLAN

Dan terus ada magik, 2-3 orang termasuk saya dan barisan kami kasi ja berapa yang ada. Total dalam RM192 gitulah. Dia dapat bayar dan kami suruh tunggu sebab takut nanti suami dia marah pula dapat mana duit.

Kami pergi hantar barang sama-sama ke kereta dan cakap kepada suaminya “bang, ni kami belanja.” Suaminya terkejut besar. Muka serba salah.

Kami pun baliklah ke rumah masing-masing. Sesekali jadi hero begini rasa puas. Seronok dapat bantu.

Kawan-kawan, di luar sana ada ramai wanita yang berusaha berhenti kerja dan jadi ibu kepada anak-anak. Buat berbagai hal dalam rumah dan berkorban kerjaya semua demi nak perhatikan pelajaran dan perkembangan anak.

Kita yang hebat, suami yang bekerjaya, lelaki yang Allah kata bagus menjadi pemimpin, jadilah manusia yang ada timbang rasa.

Wanita yang kalian marah itu adalah ibu kepada anak kalian. Tolonglah ada simpati dengan kelemahan yang dia ada.

Orang yang kita sayang dari awal akad nikah, berubahlah macam mana rupanya, bentuk tubuhnya, apa sahaja pun, sayangilah sebaiknya.

IKLAN

Pesanan Buat Isteri, Jangan Taat Tak Bertempat. Lagi-Lagi Pada Suami Yang Sombong & Ego!

Bak kata seorang Ustazah dalam kuliahnya itu hari saya tak ingat siapa,

“Seorang gadis itu cantik di bawah jagaan ibu bapanya, dan berubah menjadi hodoh sekiranya dapat suami yang tak pandai menjaganya.”

Cantik dan hodoh itu adalah didikan, ajaran, bantuan, pertolongan dan kehormatan dari suami.

Hina, cerca, benci dan meluah marah kepada perkara yang tak perlu adalah keburukan, lebih lagi di khalayak ramai. Dan ia mengundang banyaknya perkara yang tak elok.

Hormati, sayangi dan kasihi isteri kita. Kita terima dia elok-elok, layanlah juga sebaiknya.

Buruk dia, buruk kita juga.
Baik dia, baik kita juga.

Begitulah.

Khairul Hakimin Muhammad,
Belajar.

Sumber: Facebook Khairul Hakimin Muhammad

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI