pesanan sebelum tukar status

Ini pesanan sebelum tukar status jadi hak orang, dengan kata mudah berkahwin. Tak boleh pandang remeh dan sejujurnya perkahwinan itu bukan ‘kacang’ seperti yang anda nampak pada luaran.

Terlalu banyak yang tersirat dan jika kurang ilmu dan sabar dalam diri, boleh jadi hanyut lah bahtera cinta yang anda bina.

Jadi sebelum pergi jauh, jemput baca nasihat daripada Puan Haitun Kamarazaman ini.

Pesanan Sebelum Tukar Status

Pesanan Sebelum Tukar Status Jadi Hak Orang, Beringat Sebelum Kena!

1.Jangan sesekali terjebak laki orang. Jangan sekali-kali percaya mulut manis suami orang. Mereka itu akan memburukkan isterinya demi meraih perhatianmu. Ingat.

Suami yang memburukkan pasangannya bukan lelaki yang baik.

IKLAN

Curang itu pilihan. Bukan takdir. Mana mungkin kau bahagia pada saat membina hubungan atas air mata dan keruntuhan orang lain.

2. Jangan duduk di rumah mentua atau emak sendiri tanpa alasan yang kukuh. Belajar hidup berdikari suami isteri. Suami yang baik akan menyediakan rumah isterinya, bukan menumpangkan isteri di rumah ibunya.

Kalau dia masih mahu berada di bawah ketiak emaknya, itu barangkali dia belum siap untuk bernikah dan memikul tanggungjawab.

3. Pastikan tiada ipar duai dalam rumah sendiri. Ipar duai ada yang kaki mengumpat/hasut. Lagi pun fikirkan aurat dan kebebasan isteri di dalam rumah.

IKLAN

4. Jangan buat loan untuk sesiapa waima suamimu. Banyak jantan suka ambil kesempatan. Suami suruh buat loan nak beli motor besar. Dia berkonvoi dengan kawan-kawan, lagi teruk bawa ‘betina’ naik motornya.

Engkau duduklah dalam rumah melayan anak. Silap hari bulan bercerai, kau yang tanggung hutang. Aku dah tengok dan saksikan banyak hal ini.

Bekerja Kalau Ada Peluang

Pesanan Sebelum Tukar Status Jadi Hak Orang, Beringat Sebelum Kena!

5. Kerja. Walaupun dalam Islam, wanita tak wajib cari nafkah, namun zaman ini, segelintir lelaki sukar dipercayai. Ada yang kedekut tahi hidung masin dengan bini. Bini nak minta duit suami sendiri pun macam pengemis.

IKLAN

6. Sekali dipukul suami, pakwe, tunang… tinggal terus. Jangan pernah percaya pada jantan kaki pukul. Lelaki budiman tak pukul perempuan.

7. Kena ada ilmu. Ilmu akan menyelamatkan anda daripada ketaatan membuta tuli. Jangan pernah percaya kepada ketaatan tanpa batasan. Kita hamba Allah, bukan hamba suami. Tanpa ilmu, yang paling berpotensi menghinamu barangkali suamimu sendiri.

8. Berdoalah tanpa putus mohon jodoh yang baik kerana doa itu senjata ampuh orang mukmin. Ada lagi, boleh tambah.

Kata orang tua, sediakan payung sebelum hujan. Beringat sebelum kena, berjimat sebelum habis. Jangan sudah terhantuk baru tengadah.

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI