Busana perkahwinan dan renda memang sukar untuk dipisahkan. Sulaman renda ibarat pelengkap dan penyeri buat busana perkahwinan. Sebut sahaja fabrik renda, pelbagai jenis nama dan fabrik renda boleh didapati di gedung-gedung menjual kain. Berikut beberapa jenis renda yang masih popular dipakai sempena majlis perkahwinan sehingga ke hari ini.

 1. Renda Chantilly

Fabrik jenis ini sangat ringan dan jahitannya juga sangat halus. Jika diamati, renda sebegini turut mempunyai kualiti yang murah. Berhati-hati ketika memilihnya kerana renda ini membolehkan anda nampak gah dan ada juga yang menampakkan anda tidak berseri. Kesemuanya bergantung kepada tahap kualiti renda ini.

Renda Pilihan Untuk Majlis Perkahwinan

 1. Renda Vintaj

Renda vintaj merupakan jenis renda yang dihasilkan daripada proses mengait. Ia juga merupakan jenis renda tertua dan memerlukan waktu yang cukup lama dalam proses pembuatannya kerana diusahakan menggunakan tangan sepenuhnya.

Renda Pilihan Untuk Majlis Perkahwinan

 

IKLAN

Renda Pilihan Untuk Majlis Perkahwinan

 1. Renda Berkait

Renda ini mempunyai tekstur yang lembut. Benang pada renda ini biasanya dijahit agak tebal sehingga membuatkan baju lebih bersifat fleksibel dan memudahkan pergerakan tanpa batasan. Jika renda ini mengikut ukuran badan yang tepat, ia boleh menyerlahkan bentuk badan bakal mempelai.

Renda Pilihan Untuk Majlis Perkahwinan

 1. Renda Bunga

Renda bunga merupakan jenis renda yang diperoleh daripada modifikasi bahan-bahan yang dihasilkan menjadi bunga dan dijalin bersama bahan seperti tile, organdi mahupun flannel. Khusus untuk renda bunga yang berukuran besar biasanya lebih banyak diaplikasikan dan dijahitkan satu-persatu pada fabrik kain.

IKLAN

Renda Pilihan Untuk Majlis Perkahwinan

 1. Renda Alencon

Namanya diambil bersempena negara asalnya iaitu Alencon yang terletak di Perancis. Kebanyakan renda jenis ini mempunyai corak bunga-bungaan di bawah fabrik berjaring yang menghasilkan efek menawan jika dipakai. Renda sebegini juga kebiasaannya dipakai mengikut bentuk badan seakan-akan melekat pada tubuh.

Renda Pilihan Untuk Majlis Perkahwinan

 1. Renda Tile

Renda tile mempunyai tekstur yang nipis, lembut dan jarang dengan bahan dasar kain tile atau broked. Renda tile ini dapat diaplikasikan pada gaun pengantin, baju untuk majlis formal, kebaya dan kerudung. Ia memberikan kesan yang lebih anggun dan mewah.

IKLAN

Renda Pilihan Untuk Majlis Perkahwinan

 1. Renda Guipure

Ia juga dikenali sebagai renda Venetian dan memiliki corak yang lebih jelas. Walaupun renda Guipure bersifat lebih kasar dan berat, namun ia tidak memerlukan kain jaring di bawahnya. Kebiasaannya sulaman renda ini dijahit bersama kain tanpa corak.

Renda Pilihan Untuk Majlis Perkahwinan

Tip Memilih Renda

Pemilihan renda amat penting bagi memastikan busana pilihan anda tampak cantik dan sempurna. Sulaman renda yang bersesuaian memberi kesan yang lebih elegan dan eksklusif buat penampilan ratu sehari. Pastikan anda memilih renda yang tepat agar anda tampil menyerlah di majlis hari bahagia.

 1. Untuk kelihatan mewah dan cantik, pilihlah lacedengan corak bunga yang jelas menampakkan bentuk dan coraknya.
 2. Jika anda mempunyai bentuk badan yang agak besar, elakkan membeli bentuk bunga renda yang besar, sarat dan berkilat. Anda boleh bergaya dengan renda yang mempunyai manik dan labuci tetapi pastikan bentuk bunga itu kecil dan tidak terlalu besar agar anda masih tampak manis dan ayu.
 3. Untuk menjimatkan kos, anda boleh menggunakan renda di bahagian atas baju atau bahagian tertentu sahaja. Selain memberikan kesan yang lebih ringkas dan minimalis, penggunaan renda yang tidak keterlaluan dapat menjimatkan wang. Selain itu, hiaskan sedikit renda berlebihan di layah agar anda tampil lebih menawan.
 4. Elakkan daripada membeli renda yang terlalu murah dan tidak berkualiti. Pemilihan renda yang tidak berkualiti memberikan kesan yang tidak menyerlah dan kelihatan murah. Selain itu, pemilihan rona renda juga harus sesuai dengan rona kulit anda. Pilihlah rona renda dengan palet pastel agar anda tampak lebih manis dan menyuntik aura yang lebih menyerlah.
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI