Untuk sarapan pagi mahupun minum petang tidak perlu menu berat, cukup sekadar untuk mengisi perut. Sekadar goreng mehun atau nasi sudah mencukupi. Bukan apa, kadang kala kasihan melihat ibu-ibu yang terpaksa berperang daripada pagi sehingga ke malam duduk di dapur sahaja. Sarapan nasi lemak, selepas itu sibuk memasak empat jenis menu untuk tengahari, belum sempat berehat, anak-anak mahu kudapan petang pula, sambil-sambil itu kena menyediakan hidangan makan malam.
Jadi manfaatkan masa dengan mengatur jenis hidangan yang sesuai untuk keluarga.

Bahan :

2 keping mehun

4 ulas Bawang merah *

4 ulas Bawang putih *

Cili padi ikut citarasa * / boleh gunakan lada hitam

IKLAN

Udang kering kalau suka *

*kisar semua

Telur di goreng hancur

Udang, sawi, kobis & karot

Cara :

1. Panaskan kualidan goreng telur hancur dan ketepikan.

2. Kemudian tumis bahan kisar sehingga wangi dan masukkan udang dan sedikit air.

3. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa jika suka.

4. Masukkan sedikit cuka.

5. Selepas itu, masukkan bihun dan sayur sayuran. Masak sehingga bihun lembut dan masukkan telur hancur kacau rata.Sedia untuk dihidangkan.

Sumber : Haslinda Hashim