Memang sukar nak lawan air tangan ibu atau bapa kan? Meski resipi diturunkan mengikut setiap langkah, namun rasanya tetap tidak sama. Itu namanya air tangan. Macam kisah Rossa Maryan, air tangan arwah bapa memasak Mee Kuah memang tiada tandingan.
Jika di Kuala Lumpur memang sukar nak dapatkan Mee Kuah, namun masakan ini cukup popular di Kelantan. Semoga resipi yang diturunkan ini dapat menjadi asbab ganjaran pahala buat arwah bapa Rossa.
“Malam-malam masak mee kuah sebab teringin pnyer pasal.. Kat kl ni kalau pergi kedai makan kalau mintak mee kuah tak ada yang tau. Kalau dekat kelantan memang popular mee ni mana-mana kedai masakan panas memang ada lah menu ni.. Cume cara dan rasa mungkin berbeza.. Bila makan mee ni mesti akan teringat arwah ayah sebab die orang paling suke makan mee kuah ni.. Dulu-dulu kalau nak makan mesti suruh die yang msk…siap cakap lagi dengan mak biar ayah yang masak sebab ayah masak mee ni memang org lain tak boleh lawan lah.. Tapi sekarang, sejak dia dah kembali ke negeri abadi hanya tinggal kenangan.. Lepas die takda baru usaha nak makan masak sendiri.. Ni resepi arwah ayah yang ajar cume resepi ni saya tukar sikit je sbb arwah ayah tak suka bubuh kicap manis.. Semoga dengan share resepi ini pahala mengalir kepadanya kat alam sana..Rindu sangat.. Al-fatihah ayah..
Tumbuk bg merah, bawang putih, cili api dan udang kering.
Potong ayam kecil-kecil, sotong, fishball, fishcake. Kalau ada udang lagi sedap
Ads
Sayur ikut suka nak letak sayur apa. Saya masukkan pakchoy, bunga kobis dan tomato.
Tumis bahan tumbuk sehingga garing. Kemudian masukkan cili kisar 1 sudu besar.
Dah garing, masukkan ayam dan goreng sehingga masak.
Ads
Ayam dah masak, baru masukkan lauk yang lain
Apabila lauk sudah masak, masukkan sos tiram 2 sudu besar, sos cili 2 sudu besar dan sedikit kicap manis. Kicap jangan banyak nanti kurang sedap.
Lepas tu masukkan air. Ikut suka nak kuah banyak mana. Kemudian perasakan dengan garam. Boleh masukkan sos ikan dan kiub pati ayam. Selepas mendidih, masukkan sayur.
Ads
Selepas itu masukkan mee. Basuh dahulu mee supaya pahit kapur hilang.
Selepas kuah mendidih, masukkan telur. Jangan pecahkan telur kuning.
Kemudian hidangkan dengan bawang goreng dan limau nipis.
Jom tengok resepi kek buah oleh MieZa Samian siap dengan tutorial bagi memudahkan para suri rumah untuk memasak. Semuanya masak atas kuali dulu sebelum pindahkan dalam bekas untuk kukus.
Nampak mudah dan rasanya boleh sangat untuk kita cuba ikut sampai jadi sebab setiap langkah diterangkan dengan jelas. Jadi jangan buang masa lagi. Jom kita tengok resepi kek buah yang paling simple dengan bahan-bahan serta cara-caranya yang terperinci di bawah ini.
RESEPI KEK BUAH KUKUS MOIST SANGAT
Ini bahan-bahan yang diperlukan untuk resepi kek buah moist.
BAHAN-BAHAN
350g mix fruits
250g butter/merjerin
60g air panas
300g gula
350g tepung gandum **
1sudu kecil cream of tartar **
1sudu kecil baking powder **
2sudu kecil soda bicarbonat **
3biji telur gred A
1sudu kcik esen vanila
1sudu mkn oren sunquick
CARA-CARA
1. MASAK GULA SAMPAI PERANG
Mula-mula masak gula sampai jadi perang (untuk buat gula hangus).
Tapi hati-hati jangan sampai hangit nanti pahit pulak rasa dia.
2. MASUKKAN BUTTER / MARJERIN
Kemudian masukkan butter / marjerin.
Kacau, Lepastu masukkan air panas. Kacau.
Di atas ni gambar lepas masukkan butter dan air panas.
Mase ni kacau dalam 2 minit je. Kecilkan api ye mase ni sebab kita tak nak buah ni terlebih masak / overcooked.
5. MASUKKAN TEPUNG
Ayak awal-awal tepung, soda bicarbonate, baking powder dan cream of tartar (semua bahan yang bertanda ** di atas).
Lepas tu masukkan bahan ni dalam adunan dekat kuali tadi.
Masa ni dah boleh tutup api ya. Tak payah tunggu sejuk boleh terus bubuh tepung dan semua bahan ayak tu.
Kacau sebati. Biarkan kejap.
6. MASUKKAN TELUR
Pukul telur dalam bekas berasingan sampai kembang gebu macam dalam gambar di bawah ni.
*Kalau tak ada mixer boleh juga guna blender asalkan putar sampai gebu.
Lepas tu curah ke dalam adunan dekat kuali tadi.
Kacau sebati.
Macam ni rupanya bila dah gaulkan semua bahan tadi.
Ingat, lepas bubuh tepung tadi dah tutup api ya.
Ok dah siap untuk dikukus.
7. KUKUS
Sekarang dah boleh masukkan dalam bekas untuk dikukus.
Sapu marjerin dulu dekat bekas ye sebelum tuang adunan.
Saya buat untuk setiap bekas 1 kg.
Seeloknya kukus lagi lama lagi bagus dalam 4-5 jam. Tapi saya kukus 3 jam je.
Masa mengukus tu penting PASTIKAN AIR KUKUSAN TAK JATUH ATAS KEK MASA TENGAH KUKUS. Caranya balutkan bekas dengan plastik pelbalut atau lapik penutup dengan kain.
SIAP!
Ok dah siap, jom tengok hasilnya.
NOTA KAKI :
2x ganda adunan atas tu boleh dapat 3biji kek seberat 1kg setiap biji. Timbang siap-siap lepas dah curah adunan dalam bekas tu. Jangan curang dalam timbangan ye kalau nak berniaga.
Harga saya jual rm50 sebiji. Terpulanglah nak jual berapa. Bergantung pada harga bahan mentah dekat tempat masing-masing.
Mix fruits jangan overcooked sebab nanti buah tak merata dalam kek. Kek buah yang sempurna, buahnya tak duduk atas kek dan tak mendap di dasar kek. Sebaliknya buah ni merata dalam kek. Kek buah wajib moist.
KREDIT : MieZa Samian
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Penggunaan botol dalam idea memberi cenderahati tampak eksklusif dan ringkas. Tak perlu nak hias berlebihan dan hanya mengikut tema yang anda inginkan.
Bahan-Bahan:
• Kain renda
• Kain organza
• Botol
• kacang hijau
• Tag nama
• Tali guni berwarna putih
• Gunting
Langkah-Langkah:
1. Potong kain renda membentuk segi empat mengikut ukuran yang sesuai untuk penutup botol.
2. Selepas itu potong tali guni secukupnya.
3. Isi kacang hijau ke dalam botol sehingga penuh.
4. Selepas menutup botol, ambil kain renda dan lapik ke atas kain organza yang turut dipotong saiz yang sama.
5. Akhir sekali, ambil tali kemudian ikat dengan kemas pada penutup.
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sungguh meriah ketiga-tiga majlis perkahwinan antara pelakon Mira Filzah dan jejaka pilihan hatinya Wan Emir Astar bulan lalu.
Mengambil inisiatif untuk merahsiakan majlis risik dan pertunangan, pengacara program Nona tersebut baru-baru ini telah memuat naik beberapa foto hantaran yang diberi kepada suaminya. Siapa sangka hantaran yang diberi itu sebenarnya adalah hasil sentuhan daripada neneknya sendiri dipanggil Opah yang berusia 81 tahun pada 2020.
Menariknya tentang hantaran tersebut, kesemuanya adalah manisan dan dibuat penuh ikhlas daripada Opahnya yang bernama Yun Abdul Rahman. Menerusi Instagram Story Mira juga, beliau turut berkongsi cerita di mana Opah sebenarnya sudah bersara daripada bidang berkenaan, namun masih berusaha untuk membuat kek untuk cucunya pada hari perkahwinan Mira dan Wan Emir.
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!