Memang sukar nak lawan air tangan ibu atau bapa kan? Meski resipi diturunkan mengikut setiap langkah, namun rasanya tetap tidak sama. Itu namanya air tangan. Macam kisah Rossa Maryan, air tangan arwah bapa memasak Mee Kuah memang tiada tandingan.
Jika di Kuala Lumpur memang sukar nak dapatkan Mee Kuah, namun masakan ini cukup popular di Kelantan. Semoga resipi yang diturunkan ini dapat menjadi asbab ganjaran pahala buat arwah bapa Rossa.
“Malam-malam masak mee kuah sebab teringin pnyer pasal.. Kat kl ni kalau pergi kedai makan kalau mintak mee kuah tak ada yang tau. Kalau dekat kelantan memang popular mee ni mana-mana kedai masakan panas memang ada lah menu ni.. Cume cara dan rasa mungkin berbeza.. Bila makan mee ni mesti akan teringat arwah ayah sebab die orang paling suke makan mee kuah ni.. Dulu-dulu kalau nak makan mesti suruh die yang msk…siap cakap lagi dengan mak biar ayah yang masak sebab ayah masak mee ni memang org lain tak boleh lawan lah.. Tapi sekarang, sejak dia dah kembali ke negeri abadi hanya tinggal kenangan.. Lepas die takda baru usaha nak makan masak sendiri.. Ni resepi arwah ayah yang ajar cume resepi ni saya tukar sikit je sbb arwah ayah tak suka bubuh kicap manis.. Semoga dengan share resepi ini pahala mengalir kepadanya kat alam sana..Rindu sangat.. Al-fatihah ayah..
Tumbuk bg merah, bawang putih, cili api dan udang kering.
Potong ayam kecil-kecil, sotong, fishball, fishcake. Kalau ada udang lagi sedap
Ads
Sayur ikut suka nak letak sayur apa. Saya masukkan pakchoy, bunga kobis dan tomato.
Tumis bahan tumbuk sehingga garing. Kemudian masukkan cili kisar 1 sudu besar.
Dah garing, masukkan ayam dan goreng sehingga masak.
Ads
Ayam dah masak, baru masukkan lauk yang lain
Apabila lauk sudah masak, masukkan sos tiram 2 sudu besar, sos cili 2 sudu besar dan sedikit kicap manis. Kicap jangan banyak nanti kurang sedap.
Lepas tu masukkan air. Ikut suka nak kuah banyak mana. Kemudian perasakan dengan garam. Boleh masukkan sos ikan dan kiub pati ayam. Selepas mendidih, masukkan sayur.
Ads
Selepas itu masukkan mee. Basuh dahulu mee supaya pahit kapur hilang.
Selepas kuah mendidih, masukkan telur. Jangan pecahkan telur kuning.
Kemudian hidangkan dengan bawang goreng dan limau nipis.
Kewangan anda tidak cukup? lari daripada bajet? jangan risau bagi bakal pengantin yang masih mencari dulang hantaran. Anda kini tidak perlu membelinya lagi kerana anda boleh melakukannya sendiri!
DIY kali ini akan menunjukkan kepada anda langkah untuk anda membuat sendiri dulang hantaran, sesuai untuk majlis pertunangan mahupun pernikahan. Kini anda boleh berjimat cermat dengan langkah ini.
Bahan-Bahan :
Bantal polisterin empat segi
Bantal polisterin bulat
Kertas pembalut
Pelapik kek
Ribbon
Gunting, gam, peniti and etc.
Polisterin empat segi
Langkah-langkah :
Langkah 1 : Balutkan polisterin empat segi dan bulat dengan kertas pembalut. Polisterin empat segi cuma perlu dibalut di bahagian atas sahaja. Polisterin bulat pula hanya perlu di balut disisi sahaja.
Langkah 2 : Tampalkan pelapik kek di bahagian bawah polisterin empat segi untuk menutup bahagian yang tidak dibalut dan untuk menambahkan kekemasan. Selain tu untuk menstabilkan polisterin masa nak letak hantaran sebab polisterin terlalu ringan.
Langkah 3 : Hiaskan ribbon di sekeliling polisterin. Boleh gunakan bantuan peniti. Ukur lilit polisterin empat segi lebih kurang satu meter suku. Anda boleh pilih ribbon mengikut citarasa anda.
Langkah 4 : Gamkan polisterin bulat yang telah dibalut tadi pada permukaan pelapik kek tadi.
Langkah 5 : Sudah pun siap dan bersedia untuk diletakkan barang!
Kredit : sfaezahblogspot
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Resepi orang lama memang tak ada siapa boleh lawan kan? Walaupun simple dan tiada teknik istimewa, tapi sedapnya memang tahap minta ampun. Jadi kali ini kita belajar cara buat Ikan Bawal Sumbat Sambal Cili Kering. Bahannya cukup simple dan kalau nak lebih sedap, tumbuk dengan lesung batu. Baru ada umphhh! Ikuti perkongsian resepi Khuzaimah Zainal Abidin ini.
“Dah lama sebenarnya nak kongsikan resepi dari arwah mak ni…dulu arwah selalu buat..siap request kat mak…nak ikan bawal sumbat sambal cili kering…sekarang anak2 plak suka…kalau boleh asal hari cuti aje mesti diaorang mintak buatkan…resepi ada di setiap gambar.”
Bahan :
Cili kering
Bawang merah
Bawang besar
Bawang putih
Belacan
Asam Jawa
Ikan bawal
Cara :
1. Tumbuk cili kering, belacan, gula dan garam sampai lumat.
2. Selepas lumat, masukkan bawang merah. Tumbuk sampai lumat.
3. Kemudian tumbuk bawang putih.
4. Kalau suka, masukkan sebiji atau separuh bawang besar. Tumbuk sampai lumat.
**media[194091,194092]**
5. Selepas lumat, masukkan asam jawa. Perasakan supaya sesuai rasa masam, manis dan masin.
6. Masukkan sambal ke dalam ikan bawal yang siap dikunyit dan garam.
7. Goreng menggunakan minyak sederhana supaya masak di dalam dan garing diluar.
8. Ada lebihan sambal, boleh digunakan untuk membuat nasi goreng dan telor hancur. Pergghhh, memang sedapp. Selamat mencuba.
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Buat bakal pengantin lelaki yang akan melangsungkan perkahwinan tidak lama lagi. Kami ada idea dan cara bagaimana anda ingin nampak begitu bergaya dan tampan pada majlis anda. Antara salah satunya adalah anda boleh DIY ‘Boutonniere’ untuk anda yang bercadang untuk memakai sut, tuxedo pada majlis anda nanti. Caranya sangat mudah dan menjimatkan. Aksesori ini tidak perlu mengambil masa yang lama, jom kita lihat !
Bahan-bahan:
Bunga pilihan anda
Pita florist
Reben
Gunting
Jarum peniti
Cara-cara:
Langkah 1: Gunting mana-mana bahagian bunga yang tidak dikehendaki. Anda juga boleh membuat bentuk yang anda suka pada helaian daun anda.
Langkah 2: Susun lapisan bunga anda. Pertama, daun. Kedua, helaian rosemary. Ketiga, bunga anda. Susun elok supaya menjadi seperti apa yang anda gambarkan.
Langkah 3: Gunakan pita florist untuk mengikat kesemua daun, rosemary dan bunga dengan ketat. Pastikan pita anda tidak longgar. Kemaskan dengan riben untuk menutup pita dan membuatnya kelihatan menarik. Bahagian hujung riben boleh dilekatkan dengan gam panas.
Langkah 4: Langkah terakhir dan siap. Anda kini boleh meletakkan boutonniere di baju dengan menggunakan jarum peniti.
Siap ! sedia untuk di letakkan pada bahagian poket anda.
Sumber : One fab day
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!