Memang sukar nak lawan air tangan ibu atau bapa kan? Meski resipi diturunkan mengikut setiap langkah, namun rasanya tetap tidak sama. Itu namanya air tangan. Macam kisah Rossa Maryan, air tangan arwah bapa memasak Mee Kuah memang tiada tandingan.

Resepi Mee Kuah Arwah Ayah Juga Tiada Lawannya

Jika di Kuala Lumpur memang sukar nak dapatkan Mee Kuah, namun masakan ini cukup popular di Kelantan. Semoga resipi yang diturunkan ini dapat menjadi asbab ganjaran pahala buat arwah bapa Rossa.

“Malam-malam masak mee kuah sebab teringin pnyer pasal.. Kat kl ni kalau pergi kedai makan kalau mintak mee kuah tak ada yang tau. Kalau dekat kelantan memang popular mee ni mana-mana kedai masakan panas memang ada lah menu ni.. Cume cara dan rasa mungkin berbeza.. Bila makan mee ni mesti akan teringat arwah ayah sebab die orang paling suke makan mee kuah ni.. Dulu-dulu kalau nak makan mesti suruh die yang msk…siap cakap lagi dengan mak biar ayah yang masak sebab ayah masak mee ni memang org lain tak boleh lawan lah.. Tapi sekarang, sejak dia dah kembali ke negeri abadi hanya tinggal kenangan.. Lepas die takda baru usaha nak makan masak sendiri.. Ni resepi arwah ayah yang ajar cume resepi ni saya tukar sikit je sbb arwah ayah tak suka bubuh kicap manis.. Semoga dengan share resepi ini pahala mengalir kepadanya kat alam sana..Rindu sangat.. Al-fatihah ayah..

Resepi Mee Kuah Arwah Ayah Juga Tiada Lawannya

Resepi Mee Kuah Arwah Ayah Juga Tiada LawannyaTumbuk bg merah, bawang putih, cili api dan udang kering.

Resepi Mee Kuah Arwah Ayah Juga Tiada Lawannya

Potong ayam kecil-kecil, sotong, fishball, fishcake. Kalau ada udang lagi sedap

IKLAN
Resepi Mee Kuah Arwah Ayah Juga Tiada Lawannya

Sayur ikut suka nak letak sayur apa. Saya masukkan pakchoy, bunga kobis dan tomato.

Resepi Mee Kuah Arwah Ayah Juga Tiada Lawannya

Tumis bahan tumbuk sehingga garing. Kemudian masukkan cili kisar 1 sudu besar.

Resepi Mee Kuah Arwah Ayah Juga Tiada Lawannya

Dah garing, masukkan ayam dan goreng sehingga masak.

IKLAN
Resepi Mee Kuah Arwah Ayah Juga Tiada Lawannya

Ayam dah masak, baru masukkan lauk yang lain

Resepi Mee Kuah Arwah Ayah Juga Tiada Lawannya

Apabila lauk sudah masak, masukkan sos tiram 2 sudu besar, sos cili 2 sudu besar dan sedikit kicap manis. Kicap jangan banyak nanti kurang sedap.

Resepi Mee Kuah Arwah Ayah Juga Tiada Lawannya

Lepas tu masukkan air. Ikut suka nak kuah banyak mana. Kemudian perasakan dengan garam. Boleh masukkan sos ikan dan kiub pati ayam. Selepas mendidih, masukkan sayur.
Resepi Mee Kuah Arwah Ayah Juga Tiada Lawannya

IKLAN

Selepas itu masukkan mee. Basuh dahulu mee supaya pahit kapur hilang.

Resepi Mee Kuah Arwah Ayah Juga Tiada Lawannya

Selepas kuah mendidih, masukkan telur. Jangan pecahkan telur kuning.

Kemudian hidangkan dengan bawang goreng dan limau nipis.

Resepi Mee Kuah Arwah Ayah Juga Tiada Lawannya

Sumber : Rossa Maryan