Bulan Ramadan bakal menjelang. Ramai yang menggunakan bulan Ramadan sebagai salah satu cara untuk diet dan menurunkan berat badan yang mencanak naik akibat PKP. Mana tidaknya, perut asyik lapar je kan?

Kebanyakan individu gagal dalam bab diet kerana tidak kreatif dalam menyediakan menu yang sedap tetapi sihat. Jadi, anda akan mudah berasa bosan dengan menu anda. Akhirnya, impian untuk kurus hanya tinggal angan-angan.

Be creative dalam menghasilkan menu yang menyelerakan. Jom kita lihat 7 resipi perapan ayam yang ringkas dan menarik oleh Fafae Mimie menerusi perkongsiannya di Facebook.

1. Ayam Sate

Bahan-bahan:

  • Bawang putih
  • Halia
  • Serbuk cendawan (pengganti kiub ayam/serbuk perasa)
  • Gula kabung/gula stevia (kalau tiada, tukarkan dengan gula merah/gula biasa)
  • Serbuk kunyit
  • Jintan
  • Ketumbar
  • Serai
  • Sedikit garam

2. Ayam Cili Kering

Bahan-bahan:

  • Bawang putih
  • Halia
  • Serbuk cendawan
  • Cili kering potong
  • 1 sudu kecil sos cili
  • 1 sudu kecil sos tiram

3. Ayam Berempah

Bahan-bahan:

  • Bawang putih
  • Halia
  • Serbuk cendawan
  • Rempah kari
  • Serbuk jintan
  • Cili kisar
  • Sedikit garam

4. Ayam Nasi Ayam

IKLAN

Bahan-bahan:

  • Bawang putih
  • Halia
  • Serbuk Cendawan
  • Minyak bijan
  • Sedikit garam
  • 1 sudu kicap manis

5. Ayam Hainan

Bahan-bahan:

  • Bawang putih
  • Halia
  • Serbuk cendawan
  • Minyak bijan
  • Sedikit garam

6. Ayam Blackpepper

Bahan-bahan:

  • Bawang putih
  • Halia
  • Serbuk cendawan
  • Lada hitam kisar
  • Sedikit garam

7. Ayam Mix Herbs

IKLAN

Bahan-bahan:

  • Bawang putih
  • Halia
  • Serbuk cendawan
  • Mix herbs
  • Cajun

Mama busy. Nak masak kena tnggu baby tidur. Makanya kita frozenkan je. Nanti nak makan, grill. Siapp.

Mission nak kurus diteruskan. Siap perap ayam untuk next week. Kalau ada resepi perap best dan tak guna banyak bahan, meh laa share.

IKLAN

Semua perapan guna bahan asas bawang putih, halia dan serbuk cendawan. So blend kering dulu bawang tu, tuang kat semua ayam sebelum tambah bahan-bahan lain.

Serbuk cendawan tu pengganti kiub/aji tapi version sihat. Beli kat AEON/Shopee.

Sumber: Fafae Mimie