Ramai kaum lelaki mengadu tak pandai masak. Tapi rasanya mereka bukan tak pandai masak cuma kurang bakat sebab tak selalu masuk dapur. Macam orang perempuan juga, skil kalau tak diasah, tak menjadi juga betul tak?
Bila duduk di rumah, macam-macam aktiviti boleh dilakukan bersama keluarga. Baik isteri atau suami, masing-masing boleh ambil masa untuk belajar memasak. Tak perlu yang complicated pun asalkan sedap dimakan.
Nak tahu rahsia memasak paling senang? Cuma KERAJINAN, KASIH SAYANG dan KEIKHLASAN. Masak with love gitu!
Di sini ada perkongsian menu paling mudah dan sedap untuk anda nikmati bersama yang tersayang. Cik abang pun boleh masakkan untuk isteri. Untuk pasangan yang sudah mempunyai anak, boleh makan untuk satu keluarga! Terima kasih Puan Zana Mokhtar di atas resipi ringkas ni.
************************************************************************
ROTI GORENG CRISPY INTI CABONORA CHEESE LICIN SEPINGGAN
Selalu Kekna buat sarapan pagi. Memang tak cukup la. Licin sepinggan sekejap je. Hahaha.
Meh Kekna nak shareee. Mana tahu tak ada idea nak buat apa dengan roti tu kan.
Bahan Bahan:
Roti
Serbuk roti
Tepung gandum
Telur
Sosej
Cheese slide cheddar
Sos Prego Cabonara
Carrot
Bawang putih
Cara Cara buat inti carbonara:
1. Gunakan minyak olive oil untuk menumis bawang putih yang di cincang.
2. Masukkan sosej yang dah di potong. Biarkan seketika. Baru masuk carrot yang di potong halus.
3. Biarkan masak sekejap. Selepas tu baru masuk sos cabonora ye. Sedikit serbuk lada hitam. Masak sampai likat dan kering. – BOLEH BELI DI SINI JE
4. Ketepikan biar sejuk.
Cara cara buat roti:
1. Ambil satu sudu tepung gandum dan satu biji telur. Gaulkan dan masukkan sedikit air. Biar sedikit cair. Jangan cair sangat ye.
2. Roti buang kan kulit roti tu. Sapukan planta.
3. Letakkan inti carbonara. Atasnya diletakkan slide cheese yang dah di potong.
4. Selepas tu boleh buat bentuk segitiga. Tutupkan rapat supaya inti tak keluar nanti.
5. Celupkan bancuhan tepung tadi. Keluarkan dan salutkan dengan serbuk roti.
6. Goreng kan dengan minyak panas.
7. Bila kekuningan emas. Baru angkat yee.
8. Siap untuk di hidang.
Celupkan roti dengan telur sebelum digoreng.
Salutkan roti dengan serbuk roti supaya lebih rangup bila digoreng.
Roti Carbonara Cheese yang sudah siap digoreng. Nampak sedap!
Sos carbonara yang digunakan.
Inti roti carbonara cheese yang sudah siap dimasak.
Senang je nak buat. Yang nak share di persilakan. Boleh la buat menu ni untuk anak anak kann. Kompom dorang suka.