Majlis kali pertama untuk seumur hidup, siapa yang tak berdebar kan? Inilah majlis yang kita asyik fikirkan dan bayangkan unutk menjadi sesempurna yang boleh. Majlis kahwin ni tak boleh nak buat hentam keromo je kerana ia melibatkan banyak pihak.
Persediaan kahwin ni bukan sekadar pergi spa buat rawatan, sediakan tubuh untuk kecantikan atau pilih baju kahwin dan fitting semata-mata. Ia lebih dari itu. Nasihat dari CSM Cahaya Sakinah ni walaupun tahun 2018 tetapi masih lagi relevan.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ubah Selera Korea. Ini Cara Buat Japchae Sedap Macam Kat Kedai Korea!
Bila duduk rumah ni, tekak memang minta makan macam-macam. Pantang nampak iklan makanan, laju betul tangan nak pesan dari rumah. Buat pasangan yang baharu berkahwin, keterujaan untuk menghidangkan makanan yang enak buat suami tercinta.
Kali ni apakata anda cuba menu baharu. Kepada peminat Kpop atau peminat setia makanan Korea, anda boleh cuba buat Japchae ini sendiri di rumah. Yang ada anak-anak pun boleh makan juga sebab Japchae ni tak pedas dan sangat menyelerakan!
Perkongsian Puan Zurina Zulkefli ni memang dinanti-nantikan. Nampak macam kat kedai pula Japchae yang disediakan sendiri! Jom kita belek cara memasak Japchae ni.
=======================================================
Japchae Korea
Nampak mudah kan? Bolehlah kita cuba untuk makan petang atau malam nanti. Selamat mencuba!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Paling Mudah Nak Cuci Bilik Air. Boleh ‘Pass’ Pada Suami Buat Kerja Ni.
Ramai orang yang tak mempunyai banyak masa di rumah. Kalau ada pun, masa yang ada itu diharapkan dapatlah digunakan untuk berehat. Tetapi bila masuk bab penjagaan kebersihan rumah, jangan sesekali abaikan. Rumah yang bersih menunjukkan keperibadian kita tau!
Dari satu perkongsian di Facebook ini, Alynn Ramli menunjukkan bagaimana bilik air di rumah dapat dibersihkan dengan hanya menggunakan pencuci yang berharga RM2.10. Musim PKP ni, kalau dapat ke kedai untuk membeli barang, janganlah asyik sibuk nak beli barang hiasan rumah. Cari bahan pencuci dahulu. Biarlah rumah bersih, baru dihias cantik.
Menurut Alynn, dia hanya memasukkan Ganso Stain Remover ke dalam botol semburan dan sembur di sekliling blik air. Kemudian dibiarkan selama 10 hingga 15 minit barulah disental setiap penjuru bilik air.
Beberapa komen yang diberikan juga boleh dijadikan ilmu antaranya:
- Tidak boleh dibiarkan stain remover ini terlalu lama tanpa dibilas kerana akan meninggalkan kesan pada lantai atau mozek.
- Bau bahan kimia pada pencuci ini sangat kuat.
- Campurkan dengan air untuk mengurangkan kesan bahan kimia pada permukaan lantai.
Untuk memudahkan anda, boleh dapatkan Ganso Stain Removal ini DI SINI.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sambal 5 Beradik Ni Boleh Buat Para Isteri Jadi Chef Pujaan Suami!
Kecur liur bila tengok sambal yang dah siapkan Puan Afy Al Habibi atau dikenali dengan panggilan Cikgu. Stok sambal ni bukan sahaja boleh memudahkan kerja para isteri malah orang bujang pun boleh buat stok macam ni banyak-banyak.
Ada orang yang suka makan sambal untuk menaikkan selera makan. Bayangkan makan nasi panas-panas, ada ikan goreng atau ayam goreng dan ulam-ulaman, memang dah tak toleh belakang dah bila makan.
Jom kita semak cara membuat sambal lima beradik ni.
========================================================
RESEPI SAMBAL BELACAN MENYENGAT
1. Sediakan bahan-bahan di bawah;
– dua genggam cili padi merah + hijau
– *2 biji bawang merah (saiz bola ping pong)
-*1/4 bawang besar Holland
– *1 ulas bawang putih
– *2 inci belacan
(bahan bertanda * dibakar terlebih dahulu*)
2. Masukkan kesemua bahan tadi ke dalam pengisar.
Tambahkan :
– 3 sudu besar cuka
– 1/2 sudu kecil garam
– 2 sudu besar gula
– secubit dua ajinomoto
– sedikit air masak ( jangan letak banyak. Nanti cair sangat)
* kuantiti garam gula mungkin perlu ditambah atau dikurangkan mengikut bahan atau citarasa sendiri*
3. Selepas itu, kisar semua bahan hingga lumat. Hidangkan. Perah sehiris dua asam limau nipis.
Siap!
Betul-betul sedap!
========================================================
RESEPI IBU SAMBAL KICAP MABELESS
1. Bahan-bahan yang diperlukan;
– dua genggam cili padi hijau
– 8 ulas bawang putih
* Tips sambal kicap lebih sedap dan tahan lama,
– Goreng seketika dua bahan di atas.
– Cili padi perlu dipatah-patahkan supaya tidak meletup semasa menggoreng.
2. Masukkan bahan tadi dalam bekas pengisar.
3. Tambahkan kicap. Cikgu suka guna kicap Jalen lemak manis. Nak guna kicap cap apa pun boleh. Kuantiti kicap menutupi paras bahan tadi.
4. Cikgu tambahkan juga dua sudu kicap pekat dan kicap cair untuk seimbangkan rasanya.
5. Untuk menambahkan kepekatan dan rahsia sambal lebih sedap, cikgu tambahkan 1/2 genggam kismis dan 3 sudu besar bawang goreng untuk dikisar sekali. Perasakan dengan sedikit gula mengikut citarasa.
6. Kisar semua bahan tersebut sehingga lumat. Selepas itu, tuang dalam mangkuk. Kacau sebati. Boleh tambah baik rasa jika perlu.
7. Cara simpan ibu sambal kicap supaya tahan lama:
*masukkan ke dalam bekas yang bertutup. Guna sudu kering setiap kali mengambilnya. Hidang dalam bekas berasingan.*
*kalau simpan terlalu lama dalam peti, sambal kicap akan memekat. Jadi boleh tambah air masak. Kacau sebati. Perasakan lagi sekali jika tidak memadai*
========================================================
RESEPI SAMBAL AYAM PENYET MENGOSEK
1. Sediakan bahan berikut untuk digoreng seketika;
– 20 batang cili merah
– segenggam cili padi merah + hijau
– 1/2 biji bawang holland
– 2 biji bawang merah saiz bola pingpong
– 4 ulas bawang putih
– 2 biji tomato kecil
– 2 genggam kecil ikan bilis
– 1 sudu kecil udang kering
– 1/2 inci belacan
2. Gorengkan bahan-bahan di atas untuk seketika.
Cikgu goreng asing cili dengan bahan lain.
3. Semua bahan yang sudah siap digoreng disejukkan seketika lalu dimasukkan ke dalam tabung pengisar. Tambah sedikit air untuk melumatkan bahan.
*simpan segenggam ikan bilis untuk ditabur dalam sambal selepas ini*
4. Panaskan minyak gorengan tadi. Masukkan bahan kisar. Tumis sehingga sedikit garing.
5. Masukkan pula baki ikan bilis tadi.
Biarkan sambal terus masak dalam api perlahan.
6. Perasakan sambal dengan nisse @ gula melaka, gula, garam bukit dan secukup rasa.
Kuantiti terpulang kepada citarasa sendiri.
7. Masak kira-kira 30-45 minit dalam api perlahan. Keluarkan sedikit lapisan minyak setelah sambal pecah minyak sepenuhnya.
Ikut tips penyimpanan cikgu untuk tahan lama. Bahagikan stok untuk simpanan dalam tempoh lama letakkan dalam freezer.
Untuk tempoh 2-3 minggu memadai sahaja simpan dekat chiller.
Sambal boleh bertahan seminggu jika diletakkan diluar peti.
*Gunakan sudu kering setiap kali mengambilnya*
========================================================
RESEPI AIR ASAM KETAGIH
https://www.facebook.com/100007817593160/posts/2204743959796169/
*Ada sedikit kelainan dalam resepi cikgu kali ini*
Untuk tempoh penyimpanan yang lebih lama dan mengekalkan rasanya, cikgu tak terus tambah kulit limau kasturi*
Nak makan baru letak.
1. Sediakan bahan-bahan berikut.
– 2 biji bawang merah
– 1 biji bawang besar Holland
– 1 biji tomato
– 3 ulas bawang putih
– 1 inci belacan
Belah dua bahan di atas kecuali belacan. Bakar atas pan non stick.
2. Selepas dibakar, sediakan bahan tambahan;
– 5 biji limau kasturi 2 biji limau nipis.
Perah jusnya. Asingkan biji.
– 5 tangkai cili padi hijau
– 5 tangkai cili padi merah
3. Masukkan semua bahan tadi dalam pengisar.
Tambahkan sekali 1 1/2 gelas air asam jawa.
(Segenggam besar asam jawa + 1 1/2 gelas air)
* Ikut kepekatan yang diingini*
4. Masukkan juga 1 sudu besar garam bukit dan 1/2 sudu besar gula perang. Kemudian kisar selumatnya.
5. Selepas dikisar, masukkan stok air asam ke dalam bekas kedap udara. Simpan dalam peti.
6. Cara hidangan untuk kesegaran berpanjangan.
– Ambil beberapa sudu besar stok air asam. Masukkan dalam mangkuk.Tambahkan potongan bawang merah, tomato dan cili padi. Sedia dihidangkan.
========================================================
RESEPI SAMBAL POWER
Sediakan bahan-bahan di bawah:
– dua genggam cili padi merah
– 2 sudu besar gula
– 3/4 sudu kecil garam ( atau masukkan sikit-sikit)
*boleh tambah@kurangkan gula dan garam ikut citarasa sendiri*
– 1/2 cuka dari sukatan cili dalam blender
*boleh tambah sedikit air jika alah dengan cuka*
Kisar semua bahan di atas hingga lumat dan selepas sehari dua cili semakin sedap untuk dimakan.
Makan dengan nasi bungkus ni jaddi sangat!
Mudah kan? Jom masuk dapur dan kita start dengan satu jenis sambal dulu. Lepas tu boleh la buat sambal lain keesokkan harinya pula. Selamat mencuba!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI