Roti yang tidak habis dimakan jangan dibuang. Ada cara bagaimana nak bagi ‘laku’ roti yang kita beli itu.

Marilah kita cuba buat  Jemput-jemput Roti Bawang seperti yang dikongsikan oleh Suhaidayunie F Rayyan

Selepas ini tiada lagi roti-roti yang tak habis dimakan dan dibuang. Makan panas-panas dengan kopi ‘O’ terbaiklah!

RESIPI JEMPUT-JEMPUT ROTI BAWANG

Roti Yang Tak Habis Dimakan Jangan Dibuang, Boleh Buat Jemput-jemput Roti Bawang

 

IKLAN

BAHAN-BAHAN:

Roti (5 hingga 6 keping) – carik-carikkan
4 ulas bawang merah – tumbuk kasar
2 ulas bawang putih – tumbuk kasar
1 atau 2 sudu besar ikan bilis (telah digoreng)- tumbuk kasar
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
Sedikit garam dan lada sulah untuk penyedap rasa
Air suam

CARA MEMBUAT:

IKLAN

1. Adun dan gaul semua bahan. Biar sekata.

Roti Yang Tak Habis Dimakan Jangan Dibuang, Boleh Buat Jemput-jemput Roti Bawang

2. Sudukan adunan dan masukkan ke dalam minyak yang sudah dipanaskan di dalam kuali.

IKLAN

Roti Yang Tak Habis Dimakan Jangan Dibuang, Boleh Buat Jemput-jemput Roti Bawang

3. Agak-agak kekuningan bolehlah diangkat. Sedap dimakan panas-panas. Boleh cicah dengan sos cili atau pun sos cili Thai.

Roti Yang Tak Habis Dimakan Jangan Dibuang, Boleh Buat Jemput-jemput Roti Bawang

Sumber kredit: Suhaidayunie F Rayyan

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI