Timun merupakan sayuran yang menakjubkan. Rasa dan baunya sangat menyegarkan. Ia boleh menjadi pelengkap yang hebat kepada mana-mana hidangan. Ia rendah kalori. Jadi, anda boleh menikmatinya tanpa merosakkan perancangan diet anda. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja anda memperolehi timun, satu soalan akan berlegar dalam fikiran anda. Adakah saya perlu untuk mengupas kulitnya atau memakannya terus?

Dalam kebanyakan masa, orang akan mengupas timun kerana kulit luarannya yang kasar dan ia boleh mencabar dalam masa seminggu sistem penghadaman. Walau bagaimanapun, ramai melakukannya kerana mereka tidak sedar akan nilai nutrisi dalam kulit tersebut.

Sebelum Kahwin Banyakkan Makan Timun, Make Sure Jangan Kupas Kulitnya

Serat

Kulit timun kaya dengan serat tidak larut. Hal ini membantu pergerakan usus anda dengan lebih mudah dan melegakan sembelit. Bahagian dalaman timun memberikan serat larut yang juga bermanfaat untuk saluran penghadaman.

IKLAN

Vitamin K

Selain kandungan seratnya yang banyak, kulit timun turut mengandungi vitamin K yang bertanggungjawab dalam pengaktifan protein. Hal ini membantu tubuh badan mengekalkan tulang yang sihat, pertumbuhan sel dan membentuk darah beku. Walaupun isi timun turut mempunyai vitamin K, kulitnya adalah tempat vitamin K wujud paling tinggi kepekatannya. Satu cawan timun yang tidak dikupas mempunyai 49 microgram vitamin K, sementara timun yang telah dikupas hanya mempunyai 9 microgram.

Magnesium

Kulit timun merupakan sumber yang hebat bagi magnesium. Ia memainkan peranan penting dalam penyelenggaraan sistem muskuloskeletal. Magnesium turut menyumbang kepada penghasilan tenaga. Anda akan terkejut jika mengetahui berapa banyak timun yang tidak dikupas membantu anda menjalani sepanjang hari. Satu cawan timun yang tidak dikupas mengandungi 14 milligram of magnesium, menyumbang kepada 4% pengambilan yang disyorkan bagi wanita dan 3% pengambilan yang disyorkan bagi lelaki.

Sebelum Kahwin Banyakkan Makan Timun, Make Sure Jangan Kupas Kulitnya

IKLAN

Vitamin C

Timun yang tidak dikupas boleh bertindak sebagai tambahan hebat bagi vitamin C dalam diet anda. Penyediaan 1 cawan timun yang telah dikupas memberikan 2.9 milligram vitamin C. Vitamin C sangat penting untuk penghasilan kolagen. Tanpa kolagen, tisu anda tidak boleh untuk melekat bersama. Vitamin C juga berkesan dalam melawan radikal bebas dan mencegah penuaan.

Vitamin A

Adakah penglihatan anda bermasalah akhir-akhir ini? Inilah masanya untuk mendapatkan beberapa timun yang tidak dikupas! Kulit timun dibekalkan dengan karoten-beta, sejenis vitamin A. Karoten-beta mempunyai banyak kesan positif kepada kesihatan mata seseorang dan penglihatan. Seorang wanita memerlukan 2,310 IU vitamin A dan seorang lelaki memerlukan 3,000 IU vitamin A sehari untuk kekal sihat. Penyediaan setengah cawan timun yang tidak dikupas memberikan 55 IU jumlah vitamin A, sebahagiannya adalah karoten-beta.

IKLAN

 

SUMBER : https://hellodoktor.com/

OLEH : NUR HADIRAH MUSTAFA

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI