Selepas putus hubungan dengan mantan kekasih, mungkin anda telah cuba untuk move on dan bersedia membuka hati untuk menerima cinta daripada jejaka yang lain. Hidup mesti terus jadi tidak perlu berlama-lama bersedih hati. Namun siapa yang mampu menidakkan soal jodoh kerana jodoh tidak boleh diramal.

Mungkin anda sudah cuba membina hubungan dengan jejaka lain namun malangnya semua hubungan itu tidak ‘lekat.’ Setelah sibuk cuba menjalin hubungan sana-sini, ternyata akhirnya hubungan anda dan mantan kekasih kembali mendekat. Namun jika itu yang sudah tersurat bahawa jodoh anda dengan mantan kekasih maka tentunya anda tidak mampu menolak ketentuan itu.

Jika benar anda ingin membuka kisah baharu dengan mantan kekasih, ada beberapa perkara yang perlu diambil kira. Pertimbangkan empat perkara berikut sebelum anda mengambil keputuan untuk kembali kepada mantan kekasih.

Putus Secara Baik

Jika memang anda putus dengan mantan kekasih secara baik dan masing-masing bersikap dewasa, maka tentunya komunikasi anda dan mantan kekasih masih baik. Buktinya meskipun anda dan pasangan bukan pasangan kekasih lagi tetapi kalian masih saling menghubungi tanpa rasa kekok. Anda dan mantan kekasih masih bertanya perihal diri masing-masing.

IKLAN

Sikap begini sebenarnya menunjukkan bahawa kalian berdua masih saling memerlukan antara satu sama lain. Mungkin inilah yang dinamakan jodoh. Jika beginilah situasinya maka jangan ragu-ragu membuka pintu hati masing-masing untuk membina semula hubungan cinta yang kandas di tengah jalan.

Dekat Dengan Keluarga

Jika hubungan anda dan mantan kekasih putus di tengah jalan namun hubungan mantan kekasih anda dengan keluarga anda masih lagi baik maka ini menunjukkan bahawa mantan kekasih sebenarnya dalam usaha membina semula cinta kalian yang sedang diuji.

IKLAN

Ia dapat dilihat apabila mantan kekasih masih menghubungi dan datang berkunjung ke rumah anda tanpa rasa segan atau malu. Keluarga anda juga tiada masalah untuk menerima kehadiran mantan kekasih meski tahu yang kalian berdua sudah memutuskan hubungan sebagai pasangan kekasih.

Masih Belum Ada Pengganti

Mungkin selepas memutuskan hubungan cinta, kalian masih ‘mengintip’ kehidupan masing-masing sama ada sudah berjumpa dengan pengganti atau tidak. Jika sekian lama putus cinta namun anda dan mantan kekasih belum punya pengganti ini membuktikan kalian berdua masih belum mampu untuk melupakan diri masing-masing. Terimalah hakikat bahawa jodoh anda dengan mantan kekasih.

IKLAN

Cinta Monyet

Ada sesetengah orang berpendapat bahawa cinta monyet itu tidak serius dan sekadar cinta main-main sahaja. Namun jika cinta yang bermula di sekolah mampu berlanjutan hingga ke dunia pekerjaaan namun akhirnya putus di tengah jalan, sebenarnya masih ada sinar untuk cinta itu berputik semula. Perhatikan sahaja jika sikap mantan kekasih asyik mengimbas kisah-kisah lama. Ini bermakna si dia masih belum mampu untuk move on. Jelas sekali mantan kekasih anda ingin mengulang kembali detik-detik indah bersama anda.

Sesungguhnya tiada manusia yang sempurna. Mungkin perpisahan sementara antara anda dan mantan pasangan memberi ruang kepada kalian berdua untuk memperbaiki kekurangan masing-masing. Tidak salah untuk memberi peluang kepada diri anda dan juga mantan pasangan.  

 

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI