pic-pinterest

Pastinya, tanpa cinta, hidup berasa sunyi dan memilukan. Namun begitu, cinta yang hadir dalam jiwa harus dilandasi dengan iman dan takwa.

Ketika seseorang mencintai tanpa mengenal agama, maka cintanya akan berubah menjadi cinta buta yang hanya didasari oleh nafsu semata-mata. Sebelum terjerumus kepada perbuatan yang salah di sisi agama, maka dengan itu lebih baik jika kita mengenali makna atau erti sebenar cinta menurut islam agar terhindar dari dosa. Jom kita lihat!

1. SALING MENCINTAI

Cinta menurut islam adalah saling menyayangi antara satu sama lain. Tanpa memandang rupa, harta benda, warna kulit, ataupun kedudukan. Kita diajar untuk saling mengenal, saling menghormati, tolong-menolong, dan menjaga silaturrahim terhadap sesama manusia . Dengan demikian, kedamaian di dunia pasti akan wujud dan keharmonian dapat dikecapi. Sebagaimana firman-Nya dalam surat Al-Hujurat ayat 13,

“Wahai manusia, sesungguhnya kami menciptakan kamu sekalian dari seorang lelaki dan seorang perempuan, dan menjadikan kamu sekalian berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu sekalian saling mengenali..”

2. WUJUD CINTA YANG KELIRU JIKA BERPASANGAN

Telah dijelaskan secara tegas dalam Al-Quran bahawa Allah melarang manusia untuk melakukan perbuatan zina. Bahkan mendekati zina pun juga tidak dibenarkan!

IKLAN

“Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu perkara yang dilarang” (Q.S Al Isra: 32).

Berpacaran adalah salah satu perbuatan yang dianggap mendekati zina. Ketika seorang wanita berpegang tangan dengan lelaki yang bukan muhrimnya, perkara ini tentu menimbulkan dosa. Apalagi jika mereka sampai berpelukan, berciuman, ataupun melakukan hubungan seksual, Perbuatan tersebut dilarang oleh Allah SWT.

3. CINTA DALAM DIAM LEBIH MULIA

Sebelum Terjerumus Kepada Perbuatan Yang Salah Di Sisi Agama, Fahami Erti Sebenar Cinta Menurut Islam

IKLAN

Kadangakala, kita memang tidak mampu mengawal perasaan cinta. Di kala cinta hadir dalam jiwa, diri kita seakan menjadi lemah dan fikiran selalu dibayangi oleh bayang-bayang wajah si dia. Apa yang harus kita lakukan jika perkara ini terjadi?
Ingat ya, tidak ada istilah berpacaran atau “couple” dalam islam!

Apabila anda mencintai seseorang, maka berdoalah kepada Tuhan. Mintalah petunjuk kepada-Nya, apakah si dia memang jodoh anda atau sebaliknya. Allah akan memberikan yang terbaik untuk anda. Sesungguhnya, cinta dalam diam itu lebih mulia berbanding anda menyerahkan perasaan kepada seseorang yang bukan muhrim yang belum tentu menjadi peneman hidup anda.

4. CINTA SEJATI ADALAH SEBUAH PERNIKAHAN

Cinta menurut islam bukanlah sekedar ucapan “I Love You” semata-mata, bukan juga membelikan bunga ataupun coklat. Cinta sejati menurut islam adalah sebuah pernikahan. Lelaki yang berani menikahi anda, bererti dia menghormati anda. Dia menjadikan anda sebagai kekasih halalnya. Bukan sekadar mengajak anda bersenang-senang tanpa kepastian dan ikatan yang sah.

IKLAN

Dalam islam, nikah adalah ibadah. Dalam hubungan pernikahan, ketika suami mencium isterinya maka baginya sebuah pahala. Memegang tangan, merayu, memeluk, semua itu adalah pahala. Indah, bukan?

5. ISTIKHARAH MEMANTAPKAN CINTA

Sebelum Terjerumus Kepada Perbuatan Yang Salah Di Sisi Agama, Fahami Erti Sebenar Cinta Menurut Islam

Sebelum memutuskan untuk bernikah, islam mengajarkan kita untuk melakukan solat istikharah terlebih dahulu. Solat ini bertujuan memantapkan hati dan meminta petunjuk dari Allah SWT, apakah si dia pilihan yang benar atau sebaliknya. Solat istikharah dilakukan di sepertiga malam terakhir dan jumlahnya hanya 2 rakaat.

Solat Istikaharah boleh dilakukan sekali, dua kali, tiga kali, bahkan hingga tujuh kali. InsyaAllah, Allah SWT akan memberikan anda petunjuk, mungkin di dalam mimpi atau dalam tanda-tanda lain. Solat istikharah juga mampu membuatkan hati anda lebih mantap dalam soal percintaan.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI