Wow gabungan tiga elemen yang cukup menggiurkan. Resipi Kek Marble Red Velvet Cheese ini membuahkan hasil yang cukup lembut, gebu dan paling penting kurang manis.
Bahan A
3/4 cwn marjerin
120-130 g cream cheese
Bahan B
1 cwn gula kastor
1 sb minyak
Ads
Esen vanila
Bahan C
4 biji telur gred B
Bahan D
Ads
1 1/2 cwn tepung naik sendiri
(kalau tiada, boleh letak tepung gandum + 1sk baking powder)
Paste red velvet
½ sb red velvet emulco + ½ sb serbuk koko + ½ sb air panas
Cara :
Ads
1.Putar kelajuan tinggi bahan A sehingga sebati lebih kurang dalam dua hingga tiga minit.
2.Selepas itu masukkan bahan B dan putar sehingga pucat, lebih kurang dalam lima hingga enam minit.
3.Masukkan pula bahan C satu persatu. Putar sampai sebati kemudian masukkan lagi sebiji sehinga habis.
4.Masukkan bahan D sedikit demi sedikit dan puta dengan kelajuan perlahan.
5.Bahagikan kepada dua adunan.
6.Satu adunan masukkan pes red velvet dan satu lagi biarkan perasa asal. Masukkan ke dalam loyang berselang seli atau bertompok-tompok. Gunakan loyang 8X8.
7.Bakar pada suhu 160 darjah selsius menggunakan api atas bawah selama 45 minit. 15 minit terakhir, letak di rak bahagian bawah.
Jom tengok resepi kek buah oleh MieZa Samian siap dengan tutorial bagi memudahkan para suri rumah untuk memasak. Semuanya masak atas kuali dulu sebelum pindahkan dalam bekas untuk kukus.
Nampak mudah dan rasanya boleh sangat untuk kita cuba ikut sampai jadi sebab setiap langkah diterangkan dengan jelas. Jadi jangan buang masa lagi. Jom kita tengok resepi kek buah yang paling simple dengan bahan-bahan serta cara-caranya yang terperinci di bawah ini.
RESEPI KEK BUAH KUKUS MOIST SANGAT
Ini bahan-bahan yang diperlukan untuk resepi kek buah moist.
BAHAN-BAHAN
350g mix fruits
250g butter/merjerin
60g air panas
300g gula
350g tepung gandum **
1sudu kecil cream of tartar **
1sudu kecil baking powder **
2sudu kecil soda bicarbonat **
3biji telur gred A
1sudu kcik esen vanila
1sudu mkn oren sunquick
CARA-CARA
1. MASAK GULA SAMPAI PERANG
Mula-mula masak gula sampai jadi perang (untuk buat gula hangus).
Tapi hati-hati jangan sampai hangit nanti pahit pulak rasa dia.
2. MASUKKAN BUTTER / MARJERIN
Kemudian masukkan butter / marjerin.
Kacau, Lepastu masukkan air panas. Kacau.
Di atas ni gambar lepas masukkan butter dan air panas.
Mase ni kacau dalam 2 minit je. Kecilkan api ye mase ni sebab kita tak nak buah ni terlebih masak / overcooked.
5. MASUKKAN TEPUNG
Ayak awal-awal tepung, soda bicarbonate, baking powder dan cream of tartar (semua bahan yang bertanda ** di atas).
Lepas tu masukkan bahan ni dalam adunan dekat kuali tadi.
Masa ni dah boleh tutup api ya. Tak payah tunggu sejuk boleh terus bubuh tepung dan semua bahan ayak tu.
Kacau sebati. Biarkan kejap.
6. MASUKKAN TELUR
Pukul telur dalam bekas berasingan sampai kembang gebu macam dalam gambar di bawah ni.
*Kalau tak ada mixer boleh juga guna blender asalkan putar sampai gebu.
Lepas tu curah ke dalam adunan dekat kuali tadi.
Kacau sebati.
Macam ni rupanya bila dah gaulkan semua bahan tadi.
Ingat, lepas bubuh tepung tadi dah tutup api ya.
Ok dah siap untuk dikukus.
7. KUKUS
Sekarang dah boleh masukkan dalam bekas untuk dikukus.
Sapu marjerin dulu dekat bekas ye sebelum tuang adunan.
Saya buat untuk setiap bekas 1 kg.
Seeloknya kukus lagi lama lagi bagus dalam 4-5 jam. Tapi saya kukus 3 jam je.
Masa mengukus tu penting PASTIKAN AIR KUKUSAN TAK JATUH ATAS KEK MASA TENGAH KUKUS. Caranya balutkan bekas dengan plastik pelbalut atau lapik penutup dengan kain.
SIAP!
Ok dah siap, jom tengok hasilnya.
NOTA KAKI :
2x ganda adunan atas tu boleh dapat 3biji kek seberat 1kg setiap biji. Timbang siap-siap lepas dah curah adunan dalam bekas tu. Jangan curang dalam timbangan ye kalau nak berniaga.
Harga saya jual rm50 sebiji. Terpulanglah nak jual berapa. Bergantung pada harga bahan mentah dekat tempat masing-masing.
Mix fruits jangan overcooked sebab nanti buah tak merata dalam kek. Kek buah yang sempurna, buahnya tak duduk atas kek dan tak mendap di dasar kek. Sebaliknya buah ni merata dalam kek. Kek buah wajib moist.
KREDIT : MieZa Samian
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bagi mereka yang baru berkahwin dan sedang belajar-belajar memasak, tentu masih tercari-cari menu apa yang sesuai untuk dimasak buat suami tercinta.
Kadang-kadang bosan juga makan nasi. Sekali-sekala teringin juga hendak makan menu yang ringkas dan mudah disediakan.
Melalui hantaran yang dimuat naik oleh Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan doktor ini berkongsi resipi mudah maggi kari soya. Berikut resipi dan cara-cara memasak. Selamat mencuba!
RESIPI MAGGI KARI SOYA
Bahan-bahan: (1 orang makan)
1 bungkus mi segera
1 kotak minuman soya (250 ml)
1 butir telur
2 tangkai cendawan
1 batang daun bawang
1 sudu besar biji bijan
1 sudu teh minyak bijan
1 keping nori
1 sudu besar chili oil
CARA MEMBUAT:
Boleh guna mi Maggi perencah kari atau ayam. Selain itu, sila gunakan air soya tanpa gula atau kurang manis.
2. Pertama sekali, masukkan mi segera dan cendawan ke dalam mangkuk. Isi dengan air sebanyak secawan (250 ml). Boleh guna cendawan shiitake segar atau kering, cendawan butang, atau apa-apa cendawan.
3. Kemudian pecahkan telur ke dalam cawan yang berisi 200 ml air (bersuhu bilik). Teknik ini telur rebus tanpa kulit.
4. Masukkan mangkuk dan cawan tadi dalam ketuhar gelombang mikro (microwave oven), dan letak pemasa selama 1 ½ minit. Kadang-kadang perlu 2 minit. Bergantung jenis microwave.
5. Apabila mi sudah kembang, tos dan buang airnya. Jika tidak kisah, guna air rendaman mi, tadi tak payah pakai air, terus guna minuman soya untuk rendam mi. Terpulang masing-masing.
6. Ketepikan mi yang sudah ditos. Dalam mangkuk tadi, campur air soya bersama perencah. Kemudian panaskan dalam microwave 1-2 minit. Kalau lebih, mungkin air soya tu akan berketul.
7. Apabila sudah panas, keluarkan dan campur minyak bijan sedikit. Kalau tidak suka minyak bijan, boleh langkau. Minyak bijan memberikan aroma yang membangkitkan selera.
8. Selepas itu susun telur yang kita sudah masak dalam cawan tadi, daun bawang, cendawan, kepingan nori. Letak sedikit minyak cili (chili oil).
9. Tabur bijan yang sudah disangai. Sebenarnya boleh letak apa sahaja yang kalian suka pada mi ini. Ayam, itik, sosej, bawang goreng, sayur, dan sebagainya.
10. Kuah mi ini berempah, dan berlemak. Makan dengan chili oil memang sepadan. Daun bawang pula rangup, dan nori pula memberi rasa ‘laut’ kepada hidangan ini. Telur sebagai sumber protein.
11. Boleh disediakan dalam masa 5 minit, tapi nampak macam hidangan 5 bintang. Cubalah!
Kalau cerita bab persiapan kahwin ni, bukan kecil-kecil. Cerita dan belanja dia boleh jadi dari awal kita plan tu sampailah majlis itu sendiri. Kalau tak cecah ribuan ringgit, tak sah. Apa yang menariknya, wanita bernama Syahirah ini kongsi di Twitter miliknya apa yang dia buat sendiri dan cara alternative untuk jimat duit.
Guna balik kan jimat
Korang kena banyak survey
Nak jimat duit, buat sendiri baru puas hati
Jadikan Pintrest sebagai sumber rujukan
Kreatifnya!
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!