Senaman Muka?

Tabiat memakan dengan betul dan aktif secara fizikal adalah beberapa contoh tabiat yang baik yang dapat membantu tubuh anda kekal cergas dan muda. Tetapi ini juga berlaku untuk otot-otot wajah kita yang cenderung kehilangan keanjalan/ketegapan mereka seiring dengan usia kita.

Dengan itu, kami ingin berkongsi ilmu Bright Side dengan anda. Ini adalah senarai latihan terbaik yang direka untuk membantu mengembalikan wajah anda kepada kemuliaan mantannya.

Warm up Otot-Otot dulu
Senaman Muka – warm up

Senaman Muka Untuk Hilangkan ‘Double Chin’

Sama seperti sebelum senaman lain, anda akan mahu memanaskan otot muka anda.

Untuk tujuan ini, gerakkan rahang bawah ke depan dan ke belakang dan kemudian ke sisi. Semua pergerakan perlahan perlahan dan lancar tanpa gerakan mengejut.

Ulangi senaman 8-10 kali.

1. The Scoop
Senaman Muka 1

Senaman Muka Untuk Hilangkan ‘Double Chin’

IKLAN

 

Buka mulut anda dan gulungkan bibir bawah anda ke atas gigi bawah anda. Bayangkan anda perlu mencedok air dengan rahang bawah anda. Gerakkan kepala anda ke bawah dengan gerakan yang mencedok, dan tutup mulut sambil mengangkat kepala.

Semasa melakukan latihan ini pastikan bahawa sudut bibir anda benar-benar rileks. Ulangi 5-7 kali.

2. Sentuh Hidung Anda
Senaman Muka 2

Senaman Muka Untuk Hilangkan ‘Double Chin’

Dagu berganda juga dikaitkan dengan kelemahan otot hyoid. Itulah sebabnya mereka juga perlu diperkuat.

IKLAN

Letakkan lidah anda sejauh mungkin, dan cuba sampai ke hidung anda dengan hujung lidah anda. Pastikan bibir anda tenang. Ulangi 5 kali.

3. Muka Bujur Yang Sempurna
Senaman Muka 3

Senaman Muka Untuk Hilangkan ‘Double Chin’

Jika anda ingin mengembalikan bentuk wajah anda ke wajah yang lebih muda dan mempunya pipi yang tegang, lakukan senaman berikut: toleh kepala ke kiri, dan tarik rahang bawah ke depan, menegangkan otot-otot leher anda. Anda harus merasakan otot-otot di sebelah kiri peregangan leher anda. Kemudian toleh kepala anda ke kanan dan lakukan pergerakan yang sama. Ulangi 5 kali pada setiap sisi.

4. “Kiss the Giraffe”
Senaman Muka 4

Senaman Muka Untuk Hilangkan ‘Double Chin’

Bayangkan anda perlu mencium jerapah (atau seseorang yang sangat tinggi). Angkat wajah anda, dan tengok siling. Sedikit membawa rahang bawah ke depan, dan bibir anda seolah-olah anda akan mencium seseorang. Jika anda melakukan senaman dengan betul, anda harus merasa ketegangan yang kuat di leher anda. Pegang kedudukan ini selama 5 hingga 8 saat dan lepaskan. Ulangi 5 kali.

IKLAN

5. ‘Resistance’
Senaman Muka 5

Senaman Muka Untuk Hilangkan ‘Double Chin’

Untuk senaman muka ini, anda perlu membuat dua penumbuk dengan tangan anda dan letakkannya terus di bawah dagu anda. Kemudian mula bergerak rahang bawah ke bawah sedikit ke atas tangan anda, dan ketatkan otot anda semasa mengatasi tekanan. Daya menekan harus meningkat secara beransur-ansur. Apabila anda mencapai rintangan maksimum, tahan selama 3 saat. Kemudian berehat, dan ulangi latihan 5-7 kali.

6. Senyum
Senaman Muka 6

Senaman Muka Untuk Hilangkan ‘Double Chin’

Kikuk gigi anda dengan mulut ditutup, dan cuba meregangkan sudut bibir anda selebar mungkin. Sekarang tolak lidah anda terhadap lelangit dengan kuat, secara beransur-ansur meningkatkan daya menekan. Jika anda merasakan ketegangan yang kuat dalam otot dagu anda, maka anda telah melakukan senaman dengan betul. Pegang ketegangan ini selama 5 saat, dan kemudian berehat selama 3 saat. Ulangi 5-8 kali.

7. ‘Puffy Cheeks’
Senaman Muka 7

Senaman Muka Untuk Hilangkan ‘Double Chin’

Hirup udara dengan mulut anda. Tutup mulut anda, dan tolak pipi anda (seperti dalam gambar). Sekarang tekan telapak tangan anda di pipi supaya anda merasa ketegangan dalam otot anda. Tahan selama 3-5 saat, kemudian lepaskan udara dan berehat. Ulangi latihan 5-6 kali.

Sumber: Brightside dan bukanaku.com

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI