Kuku kaki kadang-kadang mudah berubah warna menjadi kehitaman atau kekuningan menyebabkan ia kelihatan tidak menarik. Lebih-lebih lagi bila nak dekat hari istimewa anda.

Takkan nak biar nampak kotor dan tak kilat? Sebagai bakal pengantin kena lah jaga seri tu. Jangan ambil tak endah perkara sebegini. Kadang kala kita tak perasan ada orang memerhatikan kita. Jom ikut petua tradisional ni. Senang je!

Image result for cuka di atas kukuCuba tuangkan cuka di atas kuku tadi dan gosok dengan kain lembut. Kemudian bilas dengan air suam. Pasti warnanya akan kembali berseri.

 

Image result for lemon kuku

Selain itu boleh juga mengunakan hirisan buah lemon dengan di gosokkan pada jari dan kuku anda, biarkan 5-10 minit dan dibilas. Boleh amalkan selalu.

Boleh juga mencuba dengan menggunakan bawang putih yang dibelah dua. Gosok pada kuku kaki hingga warnanya kembali berseri dan berkilat. Kemudian bersihkan.

 

 

 

 

 

 

Sumber : Petua ibu