Apa aktiviti paling best bila PKP ni? Mestilah ulang alik ke dapur untuk makan kan! tambahan pula satu keluarga ada di rumah, lagilah seronok untuk berebut makan bersama. Bila di rumah, snek adalah sesuatu yang sering di cari.

 

Inilah masanya pada isteri boleh hidangkan makanan kudapan paling enak untuk keluarga anda. Perkongsian Chef Sue M Arukin ini sangat mudah. Sekali buat, boleh habis sebalang! Tapi perlu diingat, bagi anda yang mempunyai alahan pada kacang kuda, jangan makan ya. Boleh cuba buat snek lain.

IKLAN

 

IKLAN

Ini resepi yang dikongsikan Chef Sue M Arukin.

IKLAN

 

Kalau ada kacang kuda di rumah boleh cuba resipi simple ni untuk kudapan.
KACANG KUDA BERLADA
Bahan-bahan:
200gram kacang kuda
2 sudu makan cili kisar
2 sudu makan serbuk kari
1 labu bawang besar (merah) – mayang halus
2 ulas bawang putih – cincang halus
1/2 cawan udang geragau/bubuk kering – cuci & toskan
2 tangkai daun kari – lurutkan
Garam & gula secukupnya
Cara-caranya:
1. Kacang kuda direndam 4-5 jam atau lebih kemudian rebus hingga empuk. Toskan.
2. Panaskan 2 sudu makan minyak di dalam kuali. Tumis bawang besar, bawang putih dan udang geragau hingga wangi.
3. Masukkan cili kisar, serbuk kari dan daun kari. Tumis hingga cili benar-benar masak. Kalau perlu, tambah sedikit air (sedikit sahaja).
4. Masukkan kacang kuda rebus, garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati.
*Udang geragau/bubuk boleh digantikan dengan ikan bilis atau udang kering.
*Kalau suka pedas boleh tambah cincangan cili padi.
Para isteri dah boleh plan la untuk buat kudapan ini petang nanti. Senang dan sedap!
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI