Dalam menjalani kehidupan, dugaan pasti ada untuk setiap pasangan yang berumah tangga. Inilah dikatakan ujian bagi menentukan apakah kita layak untuk terus berjuang ataupun hanya mampu mengikut emosi yang akan membawa binasa di kemudian hari. Maka bagi yang sudah menunaikan separuh dari agamanya, rumahtangga adalah merupakan antara medan pertarungannya untuk mendapatkan bekalan ke akhirat sana.

Suami isteri perlu lah adalah kerjasama dalam rumah tangga. Jika tiada kerjasama ia akan menjadi rumit. Anda berdua saling memerlukan. Nikmati lah saat indah bersama pasangan dengan gembira. Amalkan perkara-perkara ini dalam rumah tangga anda. Jangan gaduh lama-lama!

Suami Isteri Saling Memerlukan, Gaduh Lama-Lama Pun Tak Guna
gambar sekadar hiasan

#Kesefahaman Antara Suami Isteri

Menerima pasangan seadanya akan lebih mudah dan terasa kemanisannya. Apabila kita saling memahami, suami isteri lebih mudah berkomunikasi dan menerima kelemahan dan kelebihan masing-masing.

Pastinya pada awal perkahwinan agak sukar bagi sesetengah orang untuk menerima perkara baru dalam kehidupannya, tetapi inilah yang dikatakan mengenal hati budi semasa berumahtangga. Fahami pasangan dan hiduplah bersama dengan bahagia.

IKLAN

#Faham Peranan Masing-Masing

Kekalutan dalam rumahtangga, ketidak harmonian menjalani bahtera sebenarnya semuanya berpunca dari ahli-ahlinya sendiri. Sebagai seorang suami dan isteri anda berdua perlulah memainkan peranan masing-masing atau ia akan menyebabkan runtuhnya sesebuah rumah itu.

#Sentiasa Bertolak Ansur

Komunikasi adalah salah satu cara penyelesaian yang paling berkesan jika berlaku pergaduhan. Tanpa komunikasi, hubungan anda berdua akan senyap seperti tiada apa yang berlaku. Ia tidak akan menyelesaikan apa-apa masalah. Setiap kali berlaku sahaja pergeseran atau konflik, berlaku ikhlaslah dan bersegera menyelesaikannya melalui komunikasi sesama kita, agar kita lebih memahami kesilapan kita, dan keinginan dia, lalu berupaya untuk bertolak ansur pula selepas itu.

#Keutamaan

IKLAN

Sentiasa utamakan isteri anda dahulu dalam apa pun keputusan anda. Dengar juga pendapat isteri. Tanya sekali pendapat dia, jangan buat isteri macam tunggul. Maksudnya, janganlah sampai anda lebih-lebihkan kawan berbanding isteri. Sampai sanggup bertegang urat sebab kawan anda dah guris hati isteri.

#Tidak kedekut

IKLAN

Seorang ketua keluarga yang baik adalah seorang suami yang tidak kedekut dengan isterinya. Seorang ayah tidak berkira dengan anak-anaknya. Sentiasa memenuhi keperluan setiap ahli keluarganya dan membelanjakan hartanya untuk kepentingan keluarganya terlebih dahulu.

 

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI