Bukan kehendak suami pun nak berhenti kerja atau jadi penganggur. Keadaan ekonomi negara yang tak mengizinkan mereka melaksanakan tanggungjawab kepada isteri dan anak-anak. Tapi hati suami pedih kerana isteri asyik mendengus.

Sebelum kahwin, seorang wanita dah tetapkan ciri-ciri lelaki yang sesuai dijadikan suami. Tentu sekali mereka akan mencari pasangan yang ada kedudukan kewangan stabil. Boleh bertanggungjawab menjaga keluarga dari segi kewangan dan urusan rumahtangga.

Tetapi kalau sudah tidak ada rezeki atau ada dugaan yang tidak disangka, isteri kena bertindak dengan lebih rasional. Menyakiti hati suami, mengadu domba dan meminta-minta sesuatu yang suami tidak mampu, hanya akan membuatkan suami lebih kecewa dan putus asa.

 

Baca juga artikel “Menantu & Anak Saya Baik, Tak Pernah GADUH.” Belum Sempat BERSANDING, Jasad Anak & Isteri Tinggal Kenangan.  – Pesona Pengantin

 

IKLAN

ISTERI TAK BEKERJA, SUAMI ADA KRISIS KEWANGAN

Bonda Umirah Taib berkongsi nasihat di laman TikTok tentang peranan seorang isteri yang tidak mempunyai pendapatan sendiri dan suami pula mengalami masalah kewangan. Caranya ringkas tetapi perlukan ketabahan seorang isteri.

 

  1. Tunjukkan yang kita cukup dan bersyukur dengan apa yang suami sediakan

 

IKLAN

2. Jadi akauntan untuk keluarga. Kawal dan selia semua perbelanjaan. Belanja yang perlu sahaja.

 

3. Isteri boleh mula mencari pekerjaan sampingan atau kecil-kecilan untuk bantu tampung perbelanjaan keluarga.

IKLAN

4. Dengan adanya kita dalam keadaan tenang dan gembira di samping suami, sudah cukup memberi dia dos kekuatan untuk terus berjuang dan bekerja.

 

Seorang isteri yang baik adalah isteri yang memberikan ketenangan kepada suaminya. Dari situ, suami akan lebih terbuka dan bersedia memberikan yang terbaik buat isteri dan anak-anak.

 

Kredit foto: Instagram Intan Najuwa dan Alif Aziz

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI