Buat para isteri pasti menginginkan perhatian dari suami tidak kira masa. Jangan lupa, si suami juga mahukan perhatian yang sama lebih-lebih lagi ketika dia dalam keadaan penat dan memerlukan sokongan.

 

Jadi bila ada saatnya suami kelihatan seperti ‘tiada mood’ mainkan peranan penting anda sebagai isteri si penceria hati. Iyalah cuba anda bayangkan, kalau anda merajuk suami tidak pujuk pasti jadi lebih parah. Begitulah juga dengan kaum lelaki, mereka turut mempunyai soft spot yang perlu dijaga.

 

Emosinya Berubah Tiba-Tiba

Kalau sudah sepinggan, sebantal dan sebilik pasti lama-kelamaan anda sudah masak dengan tabiat si suami. Cuba lihat dan perhatikan jika terdapat sebarang perubahan kelakuan si suami ketika pulang dari tempat kerja atau secara tiba-tiba. Jangan anggap perubahan ini suatu yang lekeh atau biasa, kita tidak tahu ia boleh mempengaruhi emosi mental dan kesihatan.

 

IKLAN

Bagi Dia Masa Dan Ruang

Anda tak perlu gopoh untuk memujuk atau mengajak si suami menceritakan perkara sebenar. Sebaiknya beri sahaja layanan seperti biasa dan cuba bersabar.

 

Buka bicara

IKLAN

Bila keadaan sudah reda, mulakan dengan perbualaan yang menunjukkan anda simpati dan risau padanya. Cara sebegini sedikit sebanyak memberi pasangan selesa untuk berkongsi. Saat suami anda meluahkan, jadilah pendengar yang baik dan anda jangan sesekali untuk mencelah. Cukup hanya mendengar.

 

.

Jangan ambil hati

IKLAN

Langkah paling penting sekali ialah untuk anda tidak terasa hati dengan apa yang berlaku. Memang perit juga bila suami buat perangai seolahnya kita buat salah. Tapi cuba ingat saat kita merajuk, suami juga merasa perkara yang sama.

 

Beri sentuhan mesra

Bergantung pada mood juga ya. Tawarkan si suami dengan urutan mesra, sediakan makanan kegemaran atau lebih senang anda duduk diam sahaja sebelah suami. Hormati masa ‘sunyi’ pasangan, lebih baik beri ruang pada si suami.

GAMBAR HIASAN : AZFARINA SULAIMAN