Contoh TAG yang di pakaikan kepada individu yang berada di dalam tempoh kuarantin (PUS) COVID-19.

Tag Berwarna PINK Untuk Dewasa, Tag Berwarna PUTIH Untuk Kanak-Kanak

Tag Berwarna PINK Untuk Dewasa, Tag Berwarna PUTIH Untuk Kanak-Kanak

Tag berwarna PINK untuk orang dewasa manakala tag berwarna PUTIH untuk kanak-kanak. Ada sesetengah negeri menggunakan tag BIRU untuk lelaki dewasa dan tag PINK untuk wanita dewasa.

IKLAN

Tag ini dipakaikan oleh anggota kesihatan kepada individu terlibat dan akan dibuka oleh anggota kesihatan apabila tempoh kuarantin tamat. Tag ini TIDAK BOLEH DIBUKA dengan sewenang-wenangnya dan akan terkoyak jika ada cubaan menanggalkannya.

Pemakai tag ini TIDAK DIBENARKAN KELUAR DARI RUMAH selama 14 hari atau sehingga tempoh kuarantin tamat. Semua pemakai tag akan di lawati oleh anggota kesihatan secara "mengejut" sepanjang tempoh kuarantin. Hal ini adalah untuk memastikan mereka patuh kepada arahan yang telah di berikan.

IKLAN

Malangnya,masih ada pemakai tag yang ingkar dan keluar dari rumah dalam tempoh kuarantin tersebut walaupun pemeriksaan berskala dan mengejut telah pun di lakukan. Ada di antara mereka pergi ke pasaraya,kedai runcit dan juga ke kedai makan.

Sila perhatikan individu di sekeliling anda.

IKLAN

JANGAN benarkan pemakai tag masuk ke mana-mana premis. Jika terserempak dengan pemakai tag berada di khalayak ramai,AMBIL GAMBAR MEREKA dan LAPORKAN kepada Pejabat Kesihatan Daerah terdekat atau anda boleh HUBUNGI balai POLIS yang terdekat untuk tindakan lanjut. Sila bantu pihak kami (anggota kesihatan) untuk mengawasi mereka semua. Tolong jadi "mata dan telinga" kepada kami.

Semua pemakai tag ini adalah tertaluk di bawah Seksyen 15(1) Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (akta 342). Kegagalan untuk mematuhi peraturan dan syarat-syarat ini adalah merupakan 1 kesalahan di bawah Seksyen 22 akta 342 dan sekiranya disabitkan kesalahan boleh di dakwa di bawah Seksyen 24 akta 342 yang mana memperuntukkan denda dan juga penjara sehingga 2 tahun.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI