sekadar gambar hiasan

Ramai anak-anak muda yang terlalu berdrama dalam soal cinta, walaupun mereka tidak perlu sampai begitu. Jika si dia benar-benar tidak mencintaimu walaupun anda mencintai dia dengan tulus, lupakan si dia dan lepaskan.

Jangan terus-menerus mengejarnya untuk memuaskan ego anda, lebih-lebih lagi ada orang yang juga mencintaimu tetapi anda sia-siakan dirinya. Anda perlu mula belajar untuk menjadi lebih matang, kerana cinta sejati tidak harus menyakiti.

Tidakkah cinta itu harus sederhana dan membuatkan anda bahagia? Sekiranya cinta anda memang bertepuk sebelah tangan, mengapa anda perlu juangkan segalanya. Ditambah pula jika ada orang yang benar-benar ikhlas mengasihi dan menerima cinta anda seadanya.

Tak Perlu Kejar Orang Yang Tidak Menyayangimu, Tetapi Hargai Orang Yang Mencintaimu Dengan Penuh Kasih

IKLAN

1. Cubalah buka hati anda, perlahan-lahan fikirkan mengapa dia ikhlas dana begitu tulus cintanya kepada anda
Tiada siapa yang tahu bila hati seseorang akan berubah, tetapi percayalah mencintai tanpa dicintai itu sangat menguji hati

Sesungguhnya, tiada siapa yang tahu bila hati seseorang akan berubah. Tetapi satu perkara yang pasti, hati boleh saja berubah jika ia dibolak-balik oleh sang cinta. Satu perkara yang pasti, jika anda memaksa cinta yang tidak setia, suatu hari anda akan menderita, anda terluka dan sangat menguji kesabaran anda.

IKLAN

Selain itu, mengapa anda mengejar dan mengharapkan orang yang tulus dengan anda dan dia juga tidak mengharapkan kehadiran anda pada masa akan datang. Bukankah itu melelahkan? Kenapa berjuang bersendirian, bukankah ini hanya membazir masa mengejar dia yang seolah-olah selalu menolak diri anda.

2. Pilihlah orang sanggup menerima anda seadanya, kerana hidup dengan seseorang yang mengasihi anda lebih menenangkan.

IKLAN

Cubalah untuk memikirkan semula, apa kelebihan buat anda untuk mencintai dia yang tidak mengharapkan anda walaupun dia selalu tidak peduli. Buang ego anda perlahan-lahan, dan buka pintu hati buat yang sanggup menerima anda seadanya. Dia yang menerima anda untuk kekurangan anda akan lebih menghargai anda dan menjadikan anda lebih tenang.

Anda harus ingat bahawa perkahwinan bukan hanya kasih sayang semata-mata tetapi tentang kesediaan untuk menerima antara satu sama lain. Sekiranya salah seorang menerima kekurangan sedang dia tidak, hari biru isi rumah tangga akan menjadi makanan harian anda kelak.

Jangan berfikir dengan pendek akal, walaupun cinta itu penting, tetapi logik akal fikiran anda juga mesti berjalan, jadi anda tidak menyesal kemudian hari
Mengenai cinta dan mencintai, anda tidak hanya berfikir masalah ringkas dan hanya berpaut pada masalah perasaan. Tetapi logik akal juga harus digunakan supaya pada masa akan datang tiada penyesalan yang mendalam. Ingatlah dengan baik, terutamanya jika anda bercadang untuk menjadi serius dalam perkahwinan, selepas sekian lama hubungan anda tidak hanya cinta yang anda perlukan, tetapi lebih daripada itu dan anda perlu berfikir dengan bijak mengenainya.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI