Ini adalah perkongsian dari Najwa Zaidi di Facebook miliknya akibat taasubnya terhadap kecantikan. Bakal pengantin jangan nak cepat cantik dan ambil jalan mudah, beli produk perlu ada ilmu ya.

———————————————————————————–

Bersyukur la bila ada orang remind, orang upkan tentang bahaya produk kilo, jamu ketat sana sini, ubat ketat melekat poenn and suppliment over claim ni. Tak kisah la cara dia remind tu kasar ke or dia sendiri tak berapa nak betul tapi ambil part yang betul tu, terima and hadam. Jangan ambil part yang negative. Senang cerita selagi tak kena selagi tu orang tak akan percaya dan terus jual atau pakai. Saya salah seorang yang degil dulu. Saya jual produk timbang kilo dan saya suka makan suppliment putih kulit, kurus dan macam2 lagi tapi bukan dalam satu masa. Saya guna segala bagai jamu mak nenek , gel itu ini masuk lubang sana sini konon nak ketat kemut la.

Akibatnya??kulit dari normal jadi super sensitive sebab pakai produk timbang kilo, kulit jadi nipis, pedih yang ada kelulusan katanya. Makan tahun nak elok balik tapi still effect nya sampai sekarang terasa. 😑

Bacaan darah dan hati terlampau tinggi,ni yang nak nangis!!alhamdulillah lepas operate je bacaan hati dan ok, syukur. Disebabkan effect long term suka makan suppliment, yea semua suppliment tu ada kelulusan katanya yea, siap boleh keluar tv sana sini, taja sana sini. Wawa ni dah keluar masuk hospital sebab masalah hati ni since diploma tahun 2009 lagi sebab masa tu dah consume macam-macam suppliment tapi yealah kesedaran tak ada lagi dan terus kan makan lagi dan lagi dan lagi. Start awal tahun ni 2018 makin teruk sampai tahap tak boleh bangun, tak blh bernafas, sakit terlampau sakit rasa nak hilang nyawa, jadi pergi la check, and doc kata dah teruk. Tapi hempedu kena buang, tak berfungsi, tak boleh diselamatkan dah hempedu tu plus ada batu, jadi buang terus. Now dah sihat.

Gel, jamu kemut2, ketat itu ini, effect nya?kena jangkitan kuman dekat poeennn, tobat tak pakai dah.

Saya pernah bodoh dan dah dapat pun effectnya , lepas dapat effect macam biasa la baru reti nak cerdik sikit. Jadi maybe anda nak tunggu hilang organ2 or muka jadi mak lampir baru nak sedar la kot kan. Tak pe saya faham sebab saya juga pernah “bodoh” macam ni dulu.

IKLAN

Boleh nak sokong produk orang kita tapi sokong la yang betul-betul ada kelulusan dan berkualiti, contoh nya Simply siti, Annona,dermags dan byk lagi produk2 yang berkualiti. Anda sedar atau tak dengan membeli produk yang tidak berkualiti anda bukan bantu menyokong “orang kita” tapi anda membantu membinasakan diri sendiri serta orang lain. Dalam masa yang sama anda sokong “founder puaka” ni terus menyebarkan keburukan pada orang lain. Anda rasa perkara itu bagus?fikir kan .

Semoga perkongsian saya membuka mata anda supaya tidak terus diperbodohkan oleh mereka yang ingin mengambil kesempatan dengan menggunakan perkataan “nak bantu” masalah anda. No mereka hanya nak kenyang perut mereka sendiri dan tidak sedikit pun mereka peduli kalau anda sakit, founder sampah ni juga tak akan bantu anda bayar bil hospital effect dari produk sampah mereka. Saya tak mention produk sebab saya tak mahu burukan sesiapa, cukup sekadar memberi kesedaran kepada anda . Saya share bukan sebab nak memperbodohkan sesiapa tapi nak elakan anda dari diperbodohkan oleh “Mereka”.

Btw, bil hospital utk buang hempedu tu total RM 17 ribu, yes insurans yang bayar, bukan founder sampah yang bayar. Tak payah la sibuk kejar reward RM21K tu sampai lupa nak simpan duit utk berubat kemudian hari nanti. Boleh je nak pergi hos gov tp kena tunggu giliran la and tahan la sakit tu.

IKLAN

Ambil yang positive!!

psstt: Tu gambar hempedu wawa yang dah dibuang, bawah tu gambar asid dalam perut sbb mula-mula ingat gastrik tp bukan, seksa tau kena masuk camera dalam perut!!

Pada yang tak setuju and nak kecam saya tu tak apa sebab saya faham, pandangan kita pernah sama bahawa lain kulit lain penerimaan, lain badan lain penerimaan tapi ianya jadi berbeza selepas saya dapat effectnya 😊

Edit post: Sambungan part 2.

IKLAN

Since ramai tanya tanda-tanda sakit tu macam mana. Kenapa boleh jadi semua. Terkejut ramai yang share, niat nak bagi kesedaran supaya tak ada lagi yang ulang kesilapan saya tapi kena kutuk balik. Sebab tu malas bagitau produk apa yang wawa consume sebab nanti lagi ramai mak cik bawang cakap macam-macam.

Untuk pengetahuan semua saya suka consume suppliment jamu, collagen and macam-macam lagi since 2009, masa tu saya baru 18 tahun!!budak lagi dan tak tahu apa-apa. Ada orang kata dah bagitau byk kali pun otak letak dekat mana, macam2 kutuk saya. Saya just nak bagitau masa 2009 tu tak ada pun squad pengguna bijak cerdik, masa tu tak ramai yang share keburukkan thru media sosial ni. Bila dah start ada orang yang share tentang keburukkan produk ni dalam tahun2 lepas slowly saya stop, tp masih ambil collagen and jamu2 ni, produk kilo memang stop terus. Masa tu hati saya mmg dah start ada masalah, tak silap masa 2010-2011 mmg dah start keluar masuk hospital tapi tak tau punca apa jadi teruskan consume. Then dalam 2 tahun lepas masa dah ada anak, ramai dah doc dan aktivis yang share semua keburukkan ni. Saya stop terus suppliment putih2 ni semua. Allah nak tunjuk, lepas stop semua tu saya start sakit teruk, teruk sgt sampai setiap kali serangan sakit tu sampai saya terduduk rasa putus nyawa. Paling teruk saya disahkan preggy anak nombor 2 dan serangan tu bertambah teruk. Saya ingat alahan preggy, blh dikatakan setiap bulan saya kena serangan mcm gastrik, tulang belakang macam kena rentap, muntah-muntah, tercirit merata-rata, ada sampai satu tahap sampai berguling sebab terlampau sakit!! mati-mati ingat alahan preggy tapi lepas anak wawa lahir sakit tu datang lagi. Wawa pergi check merata, doc kata gastrik. Satu hari tu dah tak tahan sangat sebab terlampau seksa, sakit makin teruk. Wawa tercirit dan muntah merata-rata, tak boleh tahan, boleh dikatakan 1 bulan 2 3 kali kena serangan ni.

Last pergi klinik ni dia kata ni bukan sakit biasa, dia tulis surat untuk refer pakar. Bila jumpa pakar wawa warded, ambil darah, scan, buat scope untuk check gastrik,buat MRI semua end up yes bacaan darah tak cantik, hati pun sama, hempedu ada batu. Doc tanya awak ada ambil suppliment and dengan malunya saya akui mmg silap sendiri. Doc kata kena buang hempedu. Saya dengan sedihnya redha. Alhamdulillah sekarang dah tak sakit lagi, dah sihat. Allah beri peluang kedua. Now saya tak ambil lagi suppliment2 ni, dah stop lama pun. Saya tegaskan saya dah stop semua tu dan saya bertambah sakit since saya stop consume produk2 tersebut.

Sekali lagi saya tak pernah kata pun semua produk “orang kita” sampah. Baca elok2, fahamkan. Bukan tak nak share produk apa yang sampah tu tapi saya tak ada masa nak layan kerenah founder sampah yang suka sgt nak saman orang atas kesalahan sendiri yang jual produk sampah. Maaf yang minta share produk tu or pm private, bkn saya tak nak share tp lbh baik saya elak dari saya kena fitnah. Bukan tak kuat nak hadap pencinta produk sampah kecam tp saya takut saya terbalas dgn kasar, ending sama2 berdosa. Biar la saya share sekadar memberi peringatan. Utk mengetahui senarai produk yang bahaya boleh tengok di laman web NPRA,Kementerian Kesihatan Malaysia. Paling selamat tanya la doc sebelum consume mana2 produk. kalau tiada keperluan tak perlu la consume produk2 tersebut, itu lebih baik. Amalkan gaya hidup sihat itu kalau anda nak sihat. Saya tak suka cari gaduh dengan siapa2 dan jaga la bahasa anda kalau nak komen di wall saya. Petua pelik2 minum air 10 gelen ke nak consume mana2 produk saya rasa tak perlu kot. Nak share info saya amat mengalu-alukan tapi please info tu biar la dengan fakta yang betul supaya tak membahayakan kesihatan dan nyawa orang lain. Wall saya bukan tempat untuk anda membawang.

Terima kasih, sesungguhnya yang buruk itu datang dari saya. Kalau ada yang salah maafkan saya.

SUMBER : Perkongsian di Facebook Najwa Zaidi