Macam mana nak kenal isteri dengan lebih mendalam? Tentu kita sendiri tak sedar perangai atau kehendak isteri ketika bercinta dulu. Tetapi bila dah kahwin, lama kelamaan kita akan memahami. Cuma paling penting, suami perlu peka dan cepat-cepat sedar perubahan isteri.

 

TANDA-TANDA ISTERI KITA DAH PENAT MENTAL DAN EMOSI…

Bila berbicara tentang penat, lelaki penat, perempuan pun penat…beza penat lelaki dan perempuan ialah penat lelaki banyak disebabkan oleh kegunaan anggota badan untuk melakukan sesuatu kerja…itu penat fizikal, penat yang boleh dirawat dgn mendapatkan rehat yg secukupnya, pengambilan supplemen, pengamalan gaya hidup yang sihat, penjagaan pemakanan ataupun tidur…

Tapi penat orang perempuan, banyak disebabkan oleh mental dan emosi…

Penat yang mcm ni, sukar dirawat jika pasangannya tidak memahami keadaan dirinya…ianya perihal dalaman, perasaan serta emosi yg ada di dalam hati dan akal fikirannya yang berkemungkinan tidak diluahkan atas alasan utk menjaga hati org lain especially pasangannya…

IKLAN

Memendam perasaan inilah yang menyebabkan kaum isteri penat mental dan emosi…

Tanda-tanda isteri kita mengalami penat ini ialah cepat marah atau meninggi suara utk kesalahan kecil yg dilakukan oleh anak-anak…contohnya, anak-anak tertumpahkan minuman, anak-anak terjatuhkan barang, anak-anak tersilap buat keje sekolah, anak-anak tidak respon apabila dipanggil dan sebagainya…

IKLAN

Isteri cepat hilang sabar…

Apabila kita dgr isteri dah mula meninggi suara pd anak-anak, ketahuilah yg bukan kesalahan anak-anak itu besar, tapi dirinya dah penat mental dan emosi dalam melayani anak-anak…mungkin kita sebagai suami membiarkan dia bertungkus lumus dan berperang seorang diri dgn anak-anak…kita hanya bersilang kaki menonton rancangan kegemaran kita dikaca televisyen sambil mkn popcorn atau main hp…

Isteri hilang mood untuk bergurau senda, isteri tidak mempamerkan riak wajah gembira atau bersedih – emotionless, isteri kurang ramah seperti sebelumnya, isteri byk menjauhkan diri dr kita, isteri mengasingkan diri di dapur atau di bilik, dan isteri menangis tanpa sebab…

IKLAN

Dia cepat sensitif kerana dlm hatinya bergelora, fikirannya serabut, byk perasaan bercampur aduk…

Penat mental dan emosi ni hanya dapat dirawat jika kita menolong meringankan bebanan yg dibuatnya, berkomunikasi a.k.a menyelami isi hati si isteri, menghargai apa yg dia dah lakukan dlm rumahtangga itu, bwk dia keluar atau bercuti seketika utk menjauhkan dirinya dr persekitaran yg sama yg hari2 dihadapnya…

Jgn biarkan isteri menghadapi penat ini seorang diri jika kita masih perlukan kehadiran dirinya dlm hidup kita…

Kredit : Facebook Firdaus Shakirin