Bangga bila ada anak muda yang mampu berjaya dalam perniagaan. Yang kita nampak, kejayaan seseorang itu mudah diperolehi namun kepayahan mereka, kita tak tahu. Yang masih mencari jodoh dan sempit laluan rezeki untuk tambah tabung kahwin, bolehlah cuba amalan ini.
Pengarah dan Youtuber, Syazmi Sazli yang sinonim dengan filem Mael Totey berkongsi amalan murah rezeki yang biasa dilakukan. Kejayaannya menjual ‘air balang’ sejak bulan Ramadan lalu membuahkan hasil cukup lumayan apabila pulangan bersih untuk jualannya mencecah RM60,000!
– Kemungkinan rezeki tersekat disebabkan dosa-dosa kita. Jadi, cari cara mcm mana nak hapuskan dosa. Pertama, selalu amalkan istighfar. Antara kelebihan istighfar๐Ÿ‘‡
“Mohonlah ampunan kepada Tuhanmu, Sungguh, Dia Maha Pengampun, niscaya Dia akan menurunkan hujan yang lebat dari langit kepadamu, dan Dia memperbanyak harta dan anak-anakmu, dan mengadakan kebun-kebun untukmu dan mengadakan sungai-sungai untukmu.” (Surah Nuh 10-12)
โ€œBarang siapa yang memperbanyakkan istighfar, nescaya Allah akan memberikan jalan keluar bagi setiap kesedihannya, kelapangan untuk setiap kesempitannya dan rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkaโ€ (Sahih, Riwayat Ahmad)
– Cara diampunkan dosa dengan berzikir
๐Ÿ‘‡
i. Zikir 1: Zikir selepas solat.
โ€œSesiapa yang di akhir setiap solat bertasbih (subhanallah) kepada Allah 33 kali, bertahmid (alhamdulillah) kepada Allah 33 kali, dan bertakbir (allahuakbar) kepada Allah 33 kali yang mana jumlah seluruhnya menjadi 99 kali, dan dia menambahnya menjadi 100 dengan mengucapkan:
ู„ูŽุง ุฅูู„ูŽู‡ูŽ ุฅูู„ู‘ูŽุง ุงู„ู„ู‡ู ูˆูŽุญู’ุฏูŽู‡ู ู„ูŽุง ุดูŽุฑููŠูƒูŽ ู„ูŽู‡ูุŒ ู„ูŽู‡ู ุงู„ู’ู…ูู„ู’ูƒู ูˆูŽู„ูŽู‡ู ุงู„ู’ุญูŽู…ู’ุฏู ูˆูŽู‡ููˆูŽ ุนูŽู„ูŽู‰ ูƒูู„ู‘ู ุดูŽูŠู’ุกู ู‚ูŽุฏููŠุฑูŒ
(Laa ilaaha illallah wahdahu laa syarikalah lahul mulku wa lahul hamdu wa huwa ‘ala kulli sya’in qadir)
โ€œMaka diampunilah kesalahan-kesalahannya walaupun seperti buih-buih di lautan.โ€ (Shahih Muslim, no. 597)
ii. Zikir 2
โ€œBarangsiapa mengucapkan โ€˜subhanallah wabihamdihiโ€™ seratus kali dalam sehari, ia akan diampuni segala dosanya sekalipun dosanya itu sebanyak buih di lautan.โ€ (Hadis riwayat Muslim dan Tirmidzi)
– Selain tu perbanyakkan doa. Cari waktu mustajab doa antaranya adalah ketika sujud. Tidak hanya sujud terakhir saja. Setiap sujud mana2 boleh.
โ€œTempat yang paling dekat bagi seorang hamba kepada Rabb-nya adalah sewaktu ia dalam keadaan bersujud. Karena itu perbanyaklah kalian berdoโ€™aโ€ (H.R Muslim dan Abu Daud).
– Banyak lagi amalan lain tapi tu je yg Mi tahu๐Ÿ˜‚ Semoga bermanfaat..
Baik soal jodoh mahupun kewangan, perbanyakkanlah amalan kepada Allah kerana semuanya tidak datang bergolek.
Kredit foto utama: Sweetpictures KL