Menjadi pasangan suami isteri sangat memerlukan kesabaran yang tinggi, dengan penat kerja di tempat kerja, ditambah pula dengan masalah keluarga dan diri sendiri menambah lagi keletihan. Kadang nampak muka isteri yang dahulunya penyejuk hati pun boleh datangkan kemarahan. Ingatlah anda berdua saling memerlukan, kawal emosi anda dan selalulah meluahkan antara satu sama lain sekiranya ada masalah. Ikuti perkongsian
Intan Dzulkefli tentang luahan rasa seorang isteri ini.

Tanyalah Pasangan, ‘Awak Okay Ke?’ Itupun Sudah Cukup Menenangkan Hatinya

Setenang mana seorang manusia, mesti akan ada hari extra letih, extra tekanan, extra beban dan segala macam ujian. Begitu jugalah dengan pasangan kita. Oleh itu, ayat sesederhana 'Awak okay ke?' pun sudah cukup menenangkan hati sebenarnya.

Ada orang, dia keluar mencari nafkah waktu pagi, pulangnya pula apabila sudah tengah malam. Masuk rumah, disambut dengan wajah isteri yang juga keletihan.Ya, kita penat. Jangan lupa isteri pun penat. Begitu juga dengan isteri, jangan sewenangnya meremehkan pengorbanan dan kepayahan yang suami hadapi. Percayalah, kita masing-masing ada struggle dan battle kita setiap hari – baik sebagai suami dan bapa juga sebagai isteri dan ibu. Jadi, jangan lupa berlapang dada dan bersifat ehsan terhadap pasangan kita.

Bila lihat pasangan, sentiasa fikir, banyaknyalah hak-hak mereka yang masih belum kita tunaikan. Barulah dapat timbul rasa keinsafan, rahmah dan belas kasihan. Lihat isteri nampak lain macam, jangan lupa tanya dia, 'ayang okay ke?' 'ayang dah makan?' 'ayang dah solat?'
Tanyalah Pasangan, ‘Awak Okay Ke?’ Itupun Sudah Cukup Menenangkan Hatinya

IKLAN

Begitu jugalah sebaliknya.

Ya, memang kita lihat pasangan sebagai multi-tasking, orang yang kuat tak mudah merungut. Tetapi lihatlah siapa kita di sisinya dan mainkanlah peranan kita.

IKLAN

Ada mulut, bertanyalah. Pujilah.
Ada mata, lihatlah kepayahan dan pengorbanan pasangan.
Ada hati, jangan lupa bersyukur dengan nikmat pasangan dan anak-anak.
Ada tangan, jangan lupa peluk dan belai pasangan. Ada masanya mereka sangat memerlukan sentuhan kita.
Tanyalah Pasangan, ‘Awak Okay Ke?’ Itupun Sudah Cukup Menenangkan Hatinya

Benda-benda basic yang kadang selalu sangat dilupakan.

IKLAN

Ya, memang kadang kita seharian sangatlah sibuk dengan tugasan masing-masing. Namun, ambillah 1 saat untuk tatap wajah pasangan dan tanya dia, 'awak okay tak?' Pertanyaan simple ini mungkin bakal menyelamatkan nyawa seseorang yang telah 'lost' jauh dalam depresi.

Ambil berat kepada pasangan kita. Please.

SUMBER : Intan Dzulkefli

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI