Memilih bra bukan sekadar mencari bra yang cantik dipandangan mata sahaja sebaliknya faktor utama yang perlu diambil kira ketika memilih bra adalah ukuran yang tepat serta keselesaan. Sebenarnya masih ramai yang salah memilih bra yang sesuai dan selesa walaupun telah meningkat usia. Kesannya ‘aset’ korang lari bentuknya.

Setiap wanita mempunyai saiz dan jenis payudara yang berbeza. Maka sebab itulah pentingnya korang memilih bra dengan saiz yang betul. Pernahkah korang mengalami kesukaran dalam memilih bra?

Bagi bakal pengantin, penting untuk korang memilih dan memakai bra yang betul. Ini bagi memastikan ketika memakai busana pengantin, aset korang akan kelihatan ‘elok terletak.’ Tentu korang tidak mahu aset korang yang satu ini nampak ‘jatuh’ bukan?

Berikut dikongsikan tip bagi memudahkan korang memilih bra yang tepat.

Tip Pilih & Buat Ukuran Masa Nak Beli Bra, Lepas Ni Tak Ada Alasan Salah Pilih Saiz
Kredit foto: Pixabay

CARA UKUR SAIZ BRA MENGGUNAKAN PITA UKUR

Korang boleh mengukur saiz bra sendiri di rumah dengan mengambil dua ukuran yang dinyatakan sebelum ini dengan pita ukur.

1. UKUR LILIT BAJU DALAM
Ukur (inci) kawasan pinggang yang terletak betul-betul di bawah lilitan bra anda, bahagian bawah dada. Pastikan anda menarik pita pengukur dengan ketat tetapi jangan terlalu ketat.

2. UKUR SAIZ CUP
Kemudian, ukur di sekeliling badan pada bahagian payudara (di mana puting anda berada). Juga jangan terlalu ketat, cukup pastikan ia tidak terlalu longgar. Catat ukuran dalam inci.

3. KEPUTUSAN (A, B, C ATAU D)
Sebaik sahaja anda mempunyai dua nombor, anda perlu mencari perbezaan antara mereka untuk menentukan saiz cup anda. Saiz cup tolak saiz ukur lilit, perbezaan yang dicatatkan adalah saiz cup anda.

*Jika saiz cup sama dengan saiz ukur lilit, anda adalah cawan A.
*Jika saiz cup 1 inci lebih daripada saiz ukur lilit, anda adalah cawan B.
*Jika saiz cup 2 inci lebih daripada saiz ukur lilit, anda adalah cawan C.
*Jika saiz cup 3 inci lebih daripada saiz ukur lilit, anda adalah cawan D.
*Jika saiz cup 4 inci lebih daripada saiz ukur lilit, anda adalah cawan DD.
*Jika saiz cup adalah 5 inci lebih daripada saiz ukur lilit, anda adalah cawan E.
*Dan sebagainya.

IKLAN
Tip Pilih & Buat Ukuran Masa Nak Beli Bra, Lepas Ni Tak Ada Alasan Salah Pilih Saiz
Kredit foto: Pixabay

Ukuran ini adalah titik permulaan sahaja. Korang mungkin perlu mencuba banyak coli untuk mencari yang sesuai.

TIP MEMILIH BRA

1. Pastikan jalur memanjang di sekeliling belakang korang berasa tegang tetapi tidak terlalu ketat kerana ia merupakan sumber sokongan utama daripada bra korang. Kebanyakan sokongan harus datang dari jalur bra bukan tali bra.

Pemilihan bra yang salah, akan membuatkan korang berasa sangat tidak selesa dan akan menyebabkan bonjolan atau tanda yang tidak sedap dipandang.

2. Jika cup pada bra kelihatan berkedut atau mempunyai ruang di bawah lengan, kemungkinan saiz cawan terlalu besar untuk anda. Manakala sebaliknya, jika isi di bawah lengan atau bahagian atas cup bra membonjol, itu tandanya bra yang korang pakai terlalu kecil.

3. Kalau korang memakai bra berwayar, jalur bawah di bra harus diletakkan dengan kemas pada sangkar rusuk dan harus duduk tepat di antara payudara anda untuk memberikan ruang pemisahan dan sokongan yang baik.

Tip Pilih & Buat Ukuran Masa Nak Beli Bra, Lepas Ni Tak Ada Alasan Salah Pilih Saiz
Kredit foto: Pixabay

4. Cuba pasangkan bra pada cangkuk tengah untuk memberi banyak ruang pelarasan, kerana badan korang mungkin berubah.

IKLAN

5. Jangan lupa untuk melaraskan tali bra untuk mencari kedudukan yang paling selesa.

Korang sudah pun tahu cara mengukur dan memilih bra yang betul bukan? Jadi selepas ini tiada lagi masalah untuk membeli bra. Tiada lagi masalah beli bra tapi tak selesa dipakai!

**********************************************************************

Triumph memperkenalkan Flex Smart, koleksi Musim Bunga / Musim Panas 2023 (SS23) baharunya. Flex Smart berkisar tentang diri anda sebagai seorang wanita individu dengan fikiran, perasaan dan keperluan harian tersendiri. Ia meraikan setiap individu wanita melalui versatiliti, pilihan serta kebebasan.

Tip Pilih & Buat Ukuran Masa Nak Beli Bra, Lepas Ni Tak Ada Alasan Salah Pilih Saiz

Flex Smart menonjolkan gaya hibrid yang serba boleh dan serasi dengan setiap keperluan unik anda, seiring dengan perubahan bentuk badan dan kehidupan anda.

IKLAN

Keselesaan menjadi taruhan rangkaian ini menerusi bandeau top yang mengikut pergerakan tubuh. Ia sesuai dijadikan persalinan ‘inner’ mahupun ‘outer’ mengikut citarasa anda. Melentur bersama tubuh, ia boleh dipakai dengan atau tanpa tali bra.

Tip Pilih & Buat Ukuran Masa Nak Beli Bra, Lepas Ni Tak Ada Alasan Salah Pilih Saiz

Bra multi-fungsi ini diperbuat daripada fabrik regangan yang lembut supaya ia tidak mengekang pergerakan anda dalam apa jua aktiviti harian. Koleksi ini turut menampilkan seluar dalam High Leg Brief dengan reka bentuk ergonomik yang bukan sahaja lembut dan ringan malah menyerlahkan potongan badan semula jadi anda.

Tip Pilih & Buat Ukuran Masa Nak Beli Bra, Lepas Ni Tak Ada Alasan Salah Pilih Saiz

Tidak kira peringkat kehidupan yang anda lalui, Flex Smart sentiasa menemani perjalanan hidup anda. Apa jua yang anda rasai, saat anda bebas bertenaga atau ketika rasa terbeban sekalipun, Triumph telah menghasilkan rangkaian ini untuk sentiasa memberi anda sokongan mengikut perubahan emosi mahupun tubuh.

Tip Pilih & Buat Ukuran Masa Nak Beli Bra, Lepas Ni Tak Ada Alasan Salah Pilih Saiz

Sumber: Lets Talk Breast Co.Uk Kredit foto (top image): Pixabay

Kredit foto (top image): Pixabay

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI