Kahwin oh kahwin! Seronok kalau bercakap bab Kahwin ini yang penuh dengan adat istiadat cantik suasana meriah tapi rangka kerja yang diperlukan sangat menyesakkan.

Selepas majlis nikah, acara yang paling ditunggu-tunggu tetamu dan keluarga ialah melihat pasangan mempelai bersanding diatas pelamin yang tersergam indah. Sudah pastikan pelamin yang dipilih mengikut tema yang sesuai dengan busana raja sehari pada hari itu?

Rasanya tidak perlulah berceloteh panjang mengenai tip memilih pelamin dan busana perkahwinan, harusnya pasangan pengatin bijak memilih mengikut cita rasa.

IKLAN

1. Konsep
Pastikan baju dan pelamin anda sedondon. Kalau anda pakai busana dari songket, minta bridal anda untuk sediakan pilihan pelamin sentuhan tradisional. Pelamin yang sarat dengan bunga-bungaan dan warna putih sesuai untuk perkahwinan bertemakan english style. Jika anda mahu pelamin berbunga, pilih busana dari renda.

Tip Pilih Pelamin Yang Perlu Anda Tahu

IKLAN

2. Jangan Banyak Sangat Warna
Tradisional biasanya lebih sesuai dengan warna tegap atau keras seperti hijau zamrud, royal biru atau kuning emas berbanding english style yang lebih pada warna pastel. Mainan warna pada pelamin juga penting, biarlah kena dengan baju anda. Cukup sekadar mengenakan dua tona warna dalam pilihan.

Tip Pilih Pelamin Yang Perlu Anda Tahu
Sumber-Pintrest

3. Wajib ada permaidani
Anda boleh tahu majlis tersebut hebat atau tidak dengan pilihan shaggy carpet atau karpet bulu. Pilihlah yang menyediakan shaggy carpet yang tebal dan tampak eksklusif kerana ia merupakan senjata senyap untuk kesan gambar persandingan anda. Pelamin tanpa shaggy carpet akan membuatkan gambar kahwin nampak seadanya dan hambar dalam kegembiraan majlis.

IKLAN
Tip Pilih Pelamin Yang Perlu Anda Tahu
Sumber-Pintrest

4. Pemilihan kerusi
Kalau boleh elaklah memilih jenis kerusi tinggi sehingga menutup pandangan rekaan pelamin, pemilihan jenis kerusi sebegini tidak lagi menjadi trend. Cukup sekadar memilih rekaan kerusi yang rendah dan lebar bagi keselesaan dan tidak menggangu hiasan pelamin yang telah habis ribuan ringgit untuk dipamerkan pada majlis persandingan anda.

Tip Pilih Pelamin Yang Perlu Anda Tahu
Sumber-Pintrest

Tip pelamin kali ini hanyalah pandangan, lebih baik mengikut kesukaan dan pilihan pasangan. Naik pelamin bukan setiap hari hanya sekali seumur hidup. Pilihlah yang mana anda suka.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI