Jika sebelum ini ada tular mengenai perkahwinan remaja berusia 16 tahun dengan seorang nenek menjadi buah mulut orang ramai, kini giliran perkahwinan antara seorang lelaki warga emas dengan seorang gadis berusia 18 tahun pula mencuri tumpuan.

Perkahwinan ini diadakan di Sulawesi Selatan, Indonesia. Datuk yang sudah berusia 62 tahun dan pasangannya itu selamat diijabkabulkan dihadapan penghulu kampungnya di rumah pengantin perempuan.

Menurut Kompas.com, pengantin lelaki yang 44 tahun jarak usia dengan pasangannya memberi wang hantaran sebanyak 35 juta rupiah (RM 11, 264.45), satu set barangan kemas serta 300 kg beras kepada pengantin perempuan.

“Majlis pernikahan mereka (berlangsung) kelmarin. Setahu saya, tiada paksaan antara mereka walaupun isterinya masih muda,” Ketua Kampung, Zainal Arifin Daeng Mangung

IKLAN

Berkongsi kisah cinta mereka, Sulaeman berkata pertama kali bertemu dengan gadis muda itu, Diana, setahun lalu iaitu dua bulan selepas isterinya meninggal dunia.

“Tahun lalu saya datang ke sini mahu buat parang dan saya lihat anak gadisnya cantik dan baik hati,” ujar Sulaeman yang ketika itu ke rumah bapa Diana, Daeng Caco, 50, yang mahir dalam bidang pertukangan besi.

IKLAN

Selepas setahun berulang-alik ke rumah bapa Diana yang pada mulanya hanya sekadar mengeratkan sillaturrahim, Sulaeman mula jatuh hati kepada Diana dan mahu melamar gadis itu menjadi isterinya.

Manakala, Diana mengakui senang dengan perwatakan Sulaeman meskipun mempunyai perbezaan umur yang jauh.

IKLAN

“Saya senang dan suka (Selaeman) dan tolong doakan mudah-mudahan rumah tangga kami berjalan dengan baik serta diberikan rezeki,” kata Diana, memetik Detik.com.

Perkahwinan itu saling melengkapi antara satu sama lain. Bukan di ukur dengan jarak usia. Pesona Pengantin doakan semoga pernikahan kalian berkekalan hingga ke akhir hayat.

Sumber: malaysiandigest, kompas

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI