Allah SWT berfirman: “Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui” (QS. Al Baqarah: 216).

Setiap orang akan mendapat jodoh masing-masing sama ada dari pilihan sendiri atau pilihan keluarga. Yang pasti, pilihan itu adalah dengan jalan yang diredhai-Nya.

Cinta tidak mengenal usia dan akal untuk mendirikan rumah tangga kerana jika kita bersedia, maka segalanya akan menjadi lancar dan sempurna. Itulah yang terjadi kepada Ameera Nadia, 17 dan pasangannya, Muhammad Khaldun, 18.

Awal perkenalan Nadya & Khai since 2015. Masa tu baru je kenal. Nadya pun baru form 3. kitaorg jadi kawan rapat and selalu juga contact each other. Dalam diam rupanya dua dua ada simpan perasaan suka sama suka. Setahun lepastu Nadya fly ke Mesir dan lupakan perasaan pada Khai. Benda ni berlalu selama 2 tahun.

 

Dalam masa 2 tahun, Nadya ada juga stalk Khai sebab nak tahu life dia macam mana & hampir give up sebab orang yang kita sayang bukan milik kita. Tapi one day Nadya dapat satu ws. Baru nadya perasan, orang ni selalu ws benda yang sama. Bila check balik, dia dah ws dari 5 bulan yang lepas. Setiap bulan ws benda yang sama. Rupanya khai ? hati dah rasa berbunga masa tu. Ada ke Khai ws tanya nak ke dia ajar macam mana nak buat bussines. Mana la nadya nak layan. Ingatkan siapa la ws. Nasib tak block ?

Kitaorg pun deal untuk jumpa somewhere lepas masing masing dah habis job. Malam tu juga khai confess selama ni dia dah simpan perasaan kat Nadya. Ya Allah masa tu rasa macam Allah dah kabulkan doa aku selama 2 tahun. Khai siap cakap nak halalkan Nadya sebab dia taknak Nadya jadi milik sesiapa.

Malam yang kitaorg jumpa tu, Nadya cakap dengan Khai, “Kalau kau betul betul nak kat aku, kau jumpa mama aku. Kalau kau dapat ambil hati mama means kau mmg boleh jaga aku” . Malam tu juga Nadya terus jumpa mama and minta pendapat mama sebab seorang ibu lebih tahu apa yang terbaik untuk anaknya kan ? Akhirnya mama setuju untuk jumpa Khai.

Waktu pertemuan mama dan khai, mama rasa senang hati sangat sebab khai memang pandai ambil hati mama. So time ni la kitaorg dah start jadi sangat rapat dan share bisnes. Nadya dan Khai sama sama jatuh bangun dalam bisnes. Waktu ni nadya spm and dalam masa yang sama buat juga part time makeup artist. Tapi bila dah hari hari keluar buat bisnes, tak manis mata memandang so kedua dua belah pihak bagi cadangan untuk terus nikah.

Khai ni memang idola Nadya dari dulu sebab dialah yang ajar Nadya pasal bisnes. Khai selalu pesan masa muda ni, jangan banyak fikir untuk enjoy, kita muda banyak tenaga. Gunakan tenaga yang Allah bagi untuk cari rezeki. Biar susah sekarang jangan susah kemudian. Yang penting jaga solat jaga hubungan dengan ibu ayah dan orang sekeliling.

Jangan Lupa Komen: